Protuupalna dijeta – prehrana koja liječi i prevenira upale i bolesti [ ZDRAVLJE ]

Protuupalna dijeta - prehrana koja liječi i prevenira upale i bolesti [ ZDRAVLJE ]
Protuupalna dijeta - prehrana koja liječi i prevenira upale i bolesti [ ZDRAVLJE ]
Protuupalna dijeta - prehrana koja liječi i prevenira upale i bolesti [ ZDRAVLJE ]
Protuupalna dijeta – prehrana koja liječi i prevenira upale i bolesti [ ZDRAVLJE ]

Protuupalna dijeta – prehrana koja liječi i prevenira upale i bolesti [ ZDRAVLJE ]

Ova dijeta sastoji se od prehrane bogate namirnicama koje imaju protuupalno djelovanje. Od nje ne trebate očekivati kako ćete smršaviti, te nije plan prehrane za određeno vrijeme, nego više kao koncept života, ukoliko želite duže očuvati svoje zdravlje ili ukoliko imate neke upalne procese u tijelu, pa vam treba potpora kroz protuupalne namirnice.

Već znate da se mnoge bolesti poput artritisa javljaju kao posljedica upale u tijelu, ali i neke bolesti za koje ne biste pretpostavili mogu biti potaknute upalnom reakcijom poput Alzheimerove bolesti ili nekih vrsta tumora.

Protuupalna dijeta podrazumijeva konzumiranje namirnica bogatih antioksidantima i supstancama koje se na prirodan način bore protiv raznih upala i jačaju imunitet.

Koje su odrednice protuupalne dijete?

–    Jedite mnogo voća i povrća.
–    Minimalizirajte unos namirnica bogatih zasićenim masnoćama.
–    Konzumirajte namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama poput morskih plodova i orašastih plodova.
–    Smanjite unos mesa i punomasnih mliječnih proizvoda.
–    Izbjegavajte procesuiranu hranu.
–    Začinite hranu. Mnogi začini poput origana, bosiljka, ružmarina, peršina, kadulje, ljutih papričica, češnjaka i drugi imaju protuupalna svojstva.

Poznato je kako neka hrana sadrži supstance koji mogu potaknuti ili pogoršati upalu u organizmu, s druge strane postoji hrana koja popravlja stanje i bori se protiv upala.

Plan protuupalne dijete

Doručak:

Okrenite se prirodnim sastojcima poput šumskog voća, meda, jogurta, jaja i sl. Ove sastojke kombinirajte s namirnicama bogatim vlaknima poput zobenih ili kukuruznih pahuljica, raženog ili pirovog kruha od cjelovitih žitarica i sl.

Međuobroci:

Najbolji međuobrok ili grickalica su jezgričasti plodovi ili neko drugo sušeno voće. Budite umjereni u količini, jer i najzdravija hrana ako je jedemo previše škodi.

Juhe i salate:

Juhe sami kuhajte od povrća i začina, a salate začinite tek octom i vrlo malo maslinovog ili bučinog ulja.

Glavni obroci:

Sve vrste morskih plodova, povrća, posebno krumpir i grašasto povrće dobar su odabir. Ispod u popisu namirnica pronađite najbolje protuupalne namirnice i na temelju njih napravite svoj plan prehrane.

Desert:

Sve slatko bi trebalo izbjegavati, ali kao dobar desert može poslužiti redak tamne čokolade ili neko slatko voće poput jagoda i sl. Birajte što šarenije voće. Svaka boja u voći predstavlja određene nutrijente, pa što se budete hranili raznolikije to ćete imati veću korist u borbi protiv upala.,

Najbolje protuupalne namirnice:

Za protuupalnu dijetu birajte svježe namirnice, što manje prerađene i što manje obrađene kod pripreme. Voće i povrće namirnice su koje sadrža protuupalne nutrijente, antioksidante i polifenole. Također, protuupalne komponente sadrži i riba i maslinovo ulje.

Luk, češnjak, poriluk i prasa

Rajčica

Borovnice i drugo šumsko voće

Turmerik i slatki krumpir

Maslinovo ulje

Bundeve i tikve

Grejp

Kupus, posebno kiseli kupus

Prokulice i brokuli

Blitva i špinat

Brusnice

Što izbjegavati – koje namirnice kontriraju protuupalnoj dijeti

Sva visoko procesuirana hrana, masna i zaslađena nije dobar odabir.

Slatkiši, kolači i kesi

Ovo je prva hrana koju biste trebali izbjegavati. Ovakva hrana gotovo da nema nutritivne vrijednosti, s njom se lako prejesti, a to vodi do debljanja, visokog šećera u krvi…

Gazirani i zaslađeni napitci

Svi slatki napitci, a posebno gazirani škode vašem organizmu i zdravlju. Ovo su prve stvari koje trebate izbaciti iz prehrane, da biste omogućili tijelu i zdravim namirnicama da odrađuju svoj posao.

Masna hrana i procesuirano crveno meso

Salame, kobasice i slična hrana pune su zasićenih masnoća, koje zapravo mogu i uzrokovati upalne procese u vašem tijelu. Ovakva hrana otežava vašem tijelu svaku protuupalnu borbu.

Protuupalna prehrana kao životni stil

Protuupalna dijeta, je prehrana koja se temelji na namirnicama koje se bore protiv upala i štite tijelo. Mnoge poznate prehrane temelje se na protuupalnim principima, a ako tražite tip prehrane koji bi bio najsličniji protuupalnoj dijeti to bi mogla biti mediteranska prehrana. Prihvatite li takav stil prehrane, automatski znate da se svakodnevno hranite kvalitetno i štitite svoje tijelo maksimalno.

Povratak na glavnu stranicu dijeta

Ostavite komentar

*