24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Priprema čaja od kadulje – 5 odličnih načina kako skuhati čaj od koprive

Čaj od kadulje se koristi za upale grla, ispiranje usne šupljine...

Priprema čaja od kadulje - 5 odličnih načina

Priprema čaja od kadulje – 5 odličnih načina kako skuhati čaj od koprive

Čaj od kadulje se koristi za upale grla, ispiranje usne šupljine, kod neugodnog zadaha, menstrualnih bolova, za opuštanje mišića, čaj od kadulje može smanjiti loši kolesterol…Probavni sustav je važan, a kadulja je jedna od biljaka koja pomaže održavanju dobrog rada želuca, te je korisna kod nekih poremećaja u radu želuca. Refluks je jedna od čestih pojava kod odraslih, a upravo kod refluksa kadulja može biti korisna. Sve to su samo neke od brojnih koristi koje čaj od kadulje ima.

Osim kao čaj kadulja se koristi i kao začinska biljka te se dodaje mnogim jelima.

Čaj od kadulje se može piti, ali se može koristiti za ispiranje usta kao vodica za usta. Ukoliko se ne pije nego koristi za grgljanje i ispiranje usta, tada se čaj od kadulje može pripremiti i jači nego onaj koji se pije.

Kako skuhati čaj od kadulje

Priprema čaja od kadulje u prvom redu ovisi od toga kakvu kadulju imamo. Kadulja za čaj se može koristiti sušena ili svježa. Sušena kadulja za čaj može biti u vrećicama ili u rinfuzi. Čaj od svježe kadulje se nešto drugačije priprema nego čaj od sušene kadulje.

Čaj od kadulje se može piti topao, ali i hladan, kao varijanta ledenog čaja. Čaj od kadulje se može pripremati kao čaj samo od kadulje, ali i u kombinacijama. U čaj od kadulje se može dodati med i limun, te su to neki od osnovnih i uobičajenih dodataka čaj od kadulje.

Ukoliko češće ili povremeno konzumirate čaj od kadulje, tada može biti zanimljivo pripremiti na novi način čaj od kadulje, s nekim dodacima koji će mu promijeniti okus, te biti nešto drugačije. Ovakav način pripreme čaja od kadulje može biti zanimljiv i onima kojima ne odgovara okus klasičnog čaja o kadulja te u varijanti s malinama ili đumbirom, okus može biti prihvatljiviji.

– Priprema čaja od kadulje u vrećici –

Vrećicu čaja od kadulje preliti s 2 dcl ključale vode. Ostavite poklopljeno 5 minuta. Izvadite vrećicu i čaj je spreman za konzumaciju.
Ako ćete čaj od kadulje koristiti za ispiranje usta tada možete vrećicu čaja izvaditi nakon 10 minuta kako bi čaj bio jači.

– Priprema čaja od svježe kadulje –

Čaj od kadulje možete pripremiti od svježih listova kadulje. Za čaj od svježe kadulje treba okvirno jedna jušna žlica kadulje. Listove kadulje dodati u vrelu ključalu vodu, nastaviti kuhati još 5 minuta te potom skinuti sa štednjaka. Procijediti i pustiti da se ohladi, te potom konzumirati.

U čaj od kadulje možete dodati žlicu meda ili iscijeđenog limuna.

– Priprema čaja od kadulje s limunom –

U vodu koju ste pripremili za čaj (250 ml) dodajte žlicu iscijeđenog soka od limuna, zagrijte, te nakon što proključa u nju dodajte svježe listove kadulje ili s njom prelijte vrećicu čaja.

Ako ste dodali svježe listove kadulje nastavite kuhati još 5 min, zatim skinuti sa štednjaka i ohladiti. Čaj je spreman za konzumiranje.

– Priprema čaja od kadulje s limunom i đumbirom – 

U 3 dcl ključale vode dodajte 1 žlicu svježeg lišća kadulje ili jednu žličicu sušenog lišća kadulje, te 1 komad đumbira i limuna. Kuhati 5 minuta, zatim skinuti sa štednjaka i procijediti. Čaj je kad se ohladi spreman za konzumaciju.

– Priprema hladnog čaja od kadulje sa malinama – 

U litru ključale vode dodati 4 žlice svježe kadulje i 2 žlice meda. Skinut sa štednjaka te ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. Procijediti čaj. Odvojeno zgnječiti šalicu malina te ih dodati u čaj sobne temperature.
U čaj možete dodati kocke leda i poslužiti ili ostaviti u frižideru da se ohladi i konzumirati kasnije.

S obzirom da se čaj od kadulje može pripremati na različite načine, ako vam uobičajeni način ne odgovara, možete iskušati nešto novo. Posebno ukoliko spadate u neku od skupina za koje se preporuča konzumirati čaj od kadulje.

Vezano: