Kadulja – Čaj od kadulje – utjecaj na zdravlje, nuspojave i priprema čaja

Kadulja – Čaj od kadulje – utjecaj na zdravlje, nuspojave i koliko čaja piti

Kadulja je biljaka s mediteranskog područja iz porodice Lamiaceae kojoj pripadaju i lavanda, menta, ružmarin i majčina dušica.

Čaj od kadulje zbog svog jačeg okusa kod nas se koristi češće kao vodica za ispiranje usta nego kao napitak. Međutim, kadulja spada u ljekovito najvrjednije bilje.

Čaj od kadulje se najčešće koristi kod respiratornih problema i bolesti, no njegova djelotvornost je puno šira.

Čaj od kadulje je bogat vitaminima, mineralima te antioksidantima. Kadulja je dobar izvor kalcija, bakra, željeza, magnezija, kalija, cinka, vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E, vitamina K… Čaj od kadulje je bogat vitaminom K koji je bitan za kosti i cirkulaciju.

Kadulja liječi većinu upala jer je baktericidna, posebno onih u usnoj šupljini. Pročišćava dišne organe, liječi upaljeno grlo, krajnike, te sluznicu u ustima.

Za upale grla također je dobar izbor čaj od kadulje posebno u kombinaciji s medom.

Grkljanje i ispiranje usta kaduljom očuvat će vaše zube, te spriječiti pojavu neugodnog zadaha. Čaj od kadulje se koristi kod upala zubnog mesa, ima protuupalni efekt smanjuje krvarenja zubnog mesa.

Čaj od kadulje smiruju želudac i probavni trakt stoga je dobar izbor i kod takvih problema.

Čaj od kadulje popravlja razinu šećera u krvi.

Također, kaduljin čaj smiruje živce, opušta mišiće te biste ga trebali piti ukoliko primijetite da vam neki mišić titra.

Čaj od kadulje se u prošlosti često koristio kao napitak za razbistravanje misli i bolje razmišljanje, te za bolje pamćenje. Može se piti kod nervoze, napetosti, anksioznosti i stresa. Također čaj kod kadulje može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti.

Čaj od kadulje može pomoći kod zacjeljivanja rana i općenito djeluje na zdravlje kože.

Čaj od kadulje i znojenje

Čaj od kadulje trebaju koristiti osobe koje se pretjerano znoje, npr. mladi u pubertetu ili žene u menopauzi. Pri tome vrijedi pravilo da blagi čaj od kadulje pospješuje znojenje dok jači čaj od kadulje zaustavlja znojenje.

Čaj od kadulje pomaže ubrzanju rasta kose

Gubitak kose je česta pojava koja dolazi s godinama tj. sa starenjem. Smatra se da čaj od kadulje može stimulirati folikul kose, te poboljšati cirkulaciju vlasišta. Čaj od kadulje općenito daje sjaj kosi i jača kosu.

Čaj od kadulje za kolesterol

Čaj od kadulje smanjuje loši kolesterol i popravlja razinu dobrog kolesterola. Čaj od kadulje može pomoći držati kolesterol pod kontrolom. Redovna konzumacija čaja od kadulje nekoliko tjedana može pomoći u popravljanju razine kolesterola, te smanjenju lošeg kolesterola.

Čaj od kadulje za mršavljenje

Čaj od kadulje je prvenstveno poznat po djelovanjima na respiratorne smetnje, upale grla, te kod djelovanja na znojenje. No, on može pomoći i pri mršavljenju.

Čaj od kadulje na mršavljenje djeluje tako da potiče i ubrzava metabolizam te potiče tijelo da brže sagorijeva masti i da se brže vide rezultati dijete.

Priprema čaja od kadulje za mršavljenje

Čaj od kadulje za mršavljenje možete pripremiti od sušenih listova kadulje ili od svježe kadulje.
Za bolji okus možete dodati med te iscijeđeni limun.

Čaj od kadulje za dojilje

Čaj od kadulje može djelovati na smanjivanje mlijeka kod dojilja te ukoliko želite prestati dojiti on može pomoći, ali ako ga pijete iz drugih razloga uzmite u obzir i to njegovo djelovanje.

Nuspojave čaja od kadulje

Čaj od kadulje može kod dojilja smanjiti proizvodnju mlijeka, s tim da to može biti i cilj pijenja čaja, ali ako ga pijete iz drugog razloga tada obratite pažnju na tu nuspojavu.

Čaj od kadulje neke nuspojave i negativne efekte može imati kod prekomjerne konzumacije dulje vrijeme, te bi to svakako trebalo izbjegavati. Nekoliko šalica čaja dnevno se smatra sigurnim, no bilo bi dobro se ograničiti na 2 do 3 šalice dnevno.

Priprema čaja od kadulje

Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Vezano: