Prirodni sastojci za borbu protiv nesanice

Prirodni sastojci za borbu protiv nesanice

Prirodni sastojci za borbu protiv nesanice

Nesanica se može pojaviti zbog različitih uzroka, te je bitno definirati zbog čega se pojavljuje kako bi se moglo djelovati na uzroke.

Nedovoljno sna može stvoriti različite probleme, koji će multipliciraju ukoliko razdoblje nesanice traje duže vrijeme. Kao prvi znakovi se najčešće pojavljuju umor i pospanost tijekom narednog dana, osoba se teže koncentrira te često sporije i teže reagira. No, ukoliko nesanica potraje duže vrijeme tada se manjak sna može odraziti na različitim aspektima života, djelovati na smanjenu fizičku sposobnost, razdražljivost, anksioznost, utjecati na odnose s drugim ljudima, djelovati na lošije izvedbe, ali i negativno utjecati na zdravlje osobe.

No, dok se rješavaju uzroci određeni prirodni sastojci mogu pomoći kako bi se lakše zaspalo.

Valerijana za borbu protiv nesanice
Valerijana je jedna od najpopularnijih biljaka za borbu protiv nesanice. Valerijana je korisna kod anksioznosti, stresa te glavobolje.

Melatonin za borbu protiv nesanice
Melatonin je hormon koji pomaže tijelu da se pripremi za san. Kako starimo količina melatonina koja se proizvodi u našem tijelu se smanjuje. Dodaci s melatoninom mogu pomoći da se prilagodi tjelesni sat, a on je dobar izbor kod narušenog dnevno noćnog bioritma kao npr. kod osoba koje rade u smjenama.

Magnezij za borbu protiv nesanice
Magnezij je mineral koji pomaže smanjiti razinu kortizola, opustiti tijelo i smanjiti tjeskobu i stres.
Magnezij se nalazi u zelenom lisnatom povrću, voću, orašastim plodovima no može se pronaći i kao dodatak prehrani. Magnezij djeluje opuštajuće na mišiće te djeluje kako na fizičko tako i na psihičko stanje osobe te može pomoći da osoba brže zaspi i ima mirniji san.

Čaj od kamilice za borbu protiv nesanice
Čaj od kamilice pomaže tijelu da se pripremi za san te je jedan od najpopularnijih biljnih čajeva koji se pije navečer. Čaj od kamilice ima brojne prednosti i jedan je od popularnijih čajeva za različita stanja, a često se konzumira i kao napitak bez nekog potrebnog razloga. Njegova jednostavnost, opuštajuća svojstva, ali i pozitivno djelovanje na zdravlje organizma doprinijeli su njegovoj rasprostranjenosti, no upravo i njegova djelotvornost je jedan od razloga popularnosti čaja od kamilice.

Pasiflora za borbu protiv nesanice
Pasiflora se koristi kod nesanice, tjeskobe. Može se pronaći kao čaj, ali i kao dodatak prehrani.

Koliko sna je potrebno?

Nesanica se može pojaviti iz različitih razloga poput stresa, to može biti dugoročni stres, ali i neki trenutačni stresni događaji, promjene u navikama spavanja, ranije ili kasnije buđenje kao i ranije ili kasnije odlaženja na spavanje, konzumacija kofeina navečer, kao i kasno prejedanje ili čak i kasna večera, promjene u navikama, nedovoljno fizičke aktivnosti…

Čak i kada nakon nekoliko dana ne spavate dobro ili dovoljno i još uvijek vam se čini da dobro reagirate, ne bi trebalo nastaviti takvim tempom jer se neke od posljedica nedovoljno sna mogu pojaviti i naknadno.

Općenito bebama i djeci treba više sna, a kako osoba odrasta i postaje starija to joj treba manje sna. Odrasloj zdravoj osobi u prosjeku treba 7 do 9 sati sna i to se smatra nekim optimumom. Često se govori o potrebnih 8 sati sna, no to je neka sredina te iako se često o njoj govori, ipak se potrebe razlikuju od osobe do osobe. Čak su i odstupanja od ovih okvirnih 7 do 9 sati sna prihvatljiva, te se prihvatljivim smatra ukoliko osoba ima 6 sati redovnog sna ili 10 di 11 sati sna.

Odraslim osobama je potrebno 7 do 9 sati sna.

No, nesanica može rezultirati s tim da osoba ima potrebu i za dužim ostajanjem u krevetu budući da ili ne može zaspati i dugo joj treba uopće da zaspi, ili se tijekom noći budi i potom je duže potrebno da ponovno zaspi. U takvim slučajevima je čak i teže definirati koliko je osoba spavala, te iako je provela više vremena u krevetu u konačnici nije imala dovoljno sna.

Vezano: