29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Utjecaj na mršavljenje navika spavanja i odlaska u krevet

Vjerojatno ste i sami primijetili da postoje osobe koje se ranije bude...

Utjecaj na mršavljenje

Utjecaj na mršavljenje navika spavanja i odlaska u krevet

Utjecaj vremena odlaska u krevet na mršavljenje

Vjerojatno ste i sami primijetili da postoje osobe koje se ranije bude, koje su ujutro najproduktivnije i osobe koje mogu raditi kasno u noć, ali se teško ujutro bude. Svima nam je poznato da nemaju svi isti dnevno noćni ritam, ali manje nam je poznato koliko taj bioritam utječe na prehranu, debljanje i mršavljenje?

Odgovor je pokušalo dati istraživanje* koje je provedeno s ciljem utvrđivanja da li tip osobe, odnosno da li to što je netko jutarnji ili večernji tip, utječe na zdravlje i prehranu. Ukratko, zaključak je bio da su osobe koje su večernji tip sklonije nezdravoj prehrani te debljanju.

Istraživanje je pratilo unos hrane kroz tri kategorije: unos hranjivih sastojaka, unos određenih skupina hrane i ponašanje prema prehrani.*

Zaključak istraživanja je bio da ukoliko je cirkadijalni bioritam pomaknut prema večernjim satima odnosno osobe koje su više večernji tip sklone su preskočiti doručak, sve obroke imati kasnije, imati veću konzumaciju hrane tijekom večeri i noći, manji unos proteina i povrća, dok je povećan unos šećera, slatkiša i kofeina, te donekle imaju manji unos žitarica i voća.

Prema istraživanju, osobe koje su više večernji tip, sklonije su nezdravoj prehrani odnosno imaju lošije prehrambene navike, no imale su sličan kalorijski unos kao i jutarnji tipovi.

Istraživanje je došlo da zaključka da je kod osoba koje su večernji tip, ukoliko imaju veću tjelesnu težinu, teže utjecati na smanjenje kilograma odnosno da da se teže provodi dijeta za mršavljenje.

Vezano:

Potrošnja kalorija spavanjem – koliko trošimo i zašto –

BIORITAM 

Kako količina sna utječe na mršavljenje

Premalo sna kroz duže vrijeme može narušiti hormonalnu ravnotežu, a to može voditi do toga da osobe jedu više i debljaju se. To je jedan od razloga zbog čega je kvalitetan san bitan za život svake osobe. Dovoljno sna, među ostalim pomaže nam da se odupremo prejedanju. Iz znanstvenih istraživanja izvodi se zaključak da nije samo bitno kad idemo u krevet, nego i koliko spavamo vremenski.

San ima jako puno utjecaja na naše zdravlje i kvalitetu života. Većini osoba treba između sedam i devet sati sna kako bi se mozak i tijelo dobro odmorili i oporavili. Ako spavamo manje od toga to utječe na naše sposobnosti da se koncentriramo, zatim, nedostatak sna utječe na pamćenje, imunološki sustav može slabiti, a među ostalim osobe koje spavaju manje jedu više, a to vodi do debljanja. Prema nekim istraživanjima osobe koje spavaju manje od 7 sati, tijekom dana pojedu oko 300 kalorija više, od osoba koje spavaju dovoljno. To je zbog toga što kada ste umorni više vas privlači nezdrava hrana jer u sebi ima više šećera (koji privremeno podiže energiju) kao i zasićene masnoće, kojih ima u brzoj hrani i visoko procesuiranim namirnicama. U konačnici 300 kalorija dnevno dovodi do značajnog kalorijskog suficita i debljanja.

Osobe koje spavaju premalo narušavaju svoju hormonalnu ravnotežu. Hormoni u tijelu djeluju kao ragulatori mnogih tjelesnih funkcija, uključujući apetit. Znanstvenici su uspjeli dokazati kako osobe koje spavaju manje od 7 sati kroz duži period imaju manju razinu dva hormona koji igraju značaju ulogu u rguliranju želje za hranom i apetita.

Ako imate problema s kilažom i ne uspijevate postići željenu tjelesnu težinu uspostavljanje zdravih navika spavanja prvi je korak. Ako dovoljno i kvalitetno spavate to vam može pomoći da se lakše oduprete iskušenjima u vidu nezdrave i kalorične hrane. Neki jednostavni koraci poput odlaska u krevet u isto vrijeme svaku večer mogu vam u tome pomoći. Ispod ćete pronaći opširnije o nesanici i taktikama kako spavati više, bolje i kvalitetnije:

Nesanica

30 dijeta za mršavljenje s planovima dijeta

45 laganih, ali medicinski dokazanih trikova za mršavljenje

40 najboljih savjeta za mršavljenje