Utjecaj na mršavljenje navika spavanja i odlaska u krevet

Utjecaj na mršavljenje

Utjecaj na mršavljenje

Utjecaj na mršavljenje navika spavanja i odlaska u krevet

Vjerojatno ste i sami primijetili da postoje osobe koje se ranije bude, koje su ujutro najproduktivnije i osobe koje mogu raditi kasno u noć, ali se teško ujutro bude. Nemaju svi isti dnevno noćni ritam. Koliko taj bioritam utječe na prehranu, debljanje i mršavljenje?

Odgovor je pokušalo dati istraživanje* koje je provedeno s ciljem utvrđivanja da li tip osobe ,odnosno da li to što je netko jutarnji ili večernji tip, utječe na zdravlje i prehranu. Zaključak j bio da osobe koje su večernji tip sklonije su nezdravoj prehrani te debljanju.

Istraživanje je pratilo unos hrane kroz tri kategorije: unos hranjivih sastojaka, unos određenih skupina hrane i ponašanje prema prehrani.*

Zaključak istraživanja je bio da ukoliko je cirkadijalni bioritam pomaknut prema večernjim satima odnosno osobe koje su više večernji tip sklone su preskočiti doručak, sve obroke imati kasnije, imati veću konzumaciju hrane tijekom večeri i noći, manji unos proteina i povrća, dok je povećan unos šećera, slatkiša i kofeina, te donekle imaju manji unos žitarica i voća.

Prema istraživanju, osobe koje su više večernji tip, sklonije su nezdravoj prehrani odnosno imaju lošije prehrambene navike, no imale su sličan kalorijski unos kao i jutarnji tipovi.

Istraživanje je došlo da zaključka da je kod osoba koje su večernji tip, ukoliko imaju veću tjelesnu težinu, teže utjecati na smanjenje kilograma odnosno da da se teže provodi dijeta za mršavljenje.

Vezano:

BIORITAM 

30 dijeta za mršavljenje s planovima dijeta

45 laganih, ali medicinski dokazanih trikova za mršavljenje

40 najboljih savjeta za mršavljenje