24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Potrošnja kalorija spavanjem – koliko trošimo i zašto

Potrošnja kalorija spavanjem

Potrošnja kalorija spavanjem – koliko trošimo i zašto

Tijelo za sve aktivnosti troši energiju pa tako i za spavanje. Potrošnja kalorija se uglavnom spominje u kontekstu zahtjevnijih fizičkih aktivnosti, no, iako se takvim aktivnostima troši najviše kalorija, i jednostavne aktivnosti poput spavanja troše kalorije. No, spavanje se možda rjeđe spominje i iz razloga jer je to svakodnevna aktivnost koju prakticiramo.

Spavanje kalorije – koliko se kalorija potroši spavanjem?

Sve aktivnosti troše kalorije, pa tako i spavanje.

U prosjeku se za 30 minuta spavanja potroši 25 kalorija, odnosno za sat vremena spavanja 50 kalorija. To bi značilo da za 8 sati sna potrošite oko 400 kalorija.

Sat spavanja potroši 50 kalorija.

Osam sati sna troši 400 kalorija.

U prosjeku se troši 0,84 kalorija po kilogramu tjelesne težine za sat sna. Dakle okvirna formula iznosi

0,84 * tjelesna težina = potrošnja kalorija za sat vremena spavanjem

Osoba tjelesne mase 60 kg:

0,84*60=50,4 kalorije po satu vremena spavanja. Dakle osoba tjelesne mase 60 kilograma po satu spavanja troši 50 kalorija.

Što ste teži ili mlađi to ćete više kalorija trošiti spavanjem. Kako se s godinama metabolizma usporava, tako će i za spavanje trošiti manje kalorija. Ubrzavanjem bazalnog metabolizma, trošit će se i više kalorija spavanjem.

Faktori koji utječu na bazalni metabolizam su godine, spol, težina, visina, hormoni, omjer mišića i masti, općenito zdravstveno stanje, kao i količina sna koju redovito imate.

Pri tome uzmite u obzir da ukoliko ležite budni u krevetu trošite više kalorija, oko 30% više nego kada spavate, budući da ste budni aktivniji.

Kada se radi o potrošnji kalorija, spavanje treba promatrati i u kontekstu metabolizma, budući da je dobar san i odmoran organizam bitno za normalno funkcioniranje metabolizma tijekom dana.

Kako potrošiti više kalorija spavanjem?

Ako ste vježbali tijekom dana, tijelo će tijekom noći trošiti energiju na oporavka mišića kako bi sutradan ponovno bili spremni na aktivnosti, i prilikom tog oporavka tijelo troši energiju.

Kada tijelo troši manje kalorija spavanjem?

Ukoliko ne spavate dovoljno organizam će usporavati metabolizam i sporije trošiti kalorije tijekom dana kako bi sačuvalo energiju.

Ukoliko spavate dovoljno vremena, maksimalizirat ćete učinak, potrošnju kalorija tijekom sna, ali i tijekom dana jer će tijelo biti odmornije, te spremnije na aktivnosti, odnosno i tijekom dana će trošiti više kalorija. Ako niste dobro ili dovoljno spavali tada će vas tijekom dana umor usporavati, što će djelovati na slabiju aktivnost i manju potrošnju kalorija tijekom dana.

Općenito je odraslim osobama potrebno između 7 i 9 sati sna. Detaljniju tablicu pogledajte ovdje: Koliko mi sna treba?

Spavanje troši kalorije, kako se vidi iznad, ponekad više, ponekad manje. No, zašto se ono rjeđe spominje? Iako se spavanjem troše kalorije, odnosno u prosjeku 50 kalorija na sat vremena, u pravilu spavanje nije aktivnost na koju možemo puno utjecati. Previše ili premalo sna ima određene nedostatke, stoga se na potrošnju kalorija ne može značajnije utjecati spavanjem. Osim ako ubrzamo metabolizam dnevnim aktivnostima, te na taj način i spavanjem će organizam trošiti više.

I dok se spavanjem troši oko 50 kalorija, hodanjem umjerenim tempom se troši oko 330 kalorija. Stoga ako se želi pojačati dnevna potrošnja kalorija, te ostvariti kalorijski deficit hodanje laganim tempom je bolji izbor od npr. spavanja. Više o potrošnji kalorija hodanjem: Potrošnja kalorija hodanjem – koliko ih zaista potrošimo za pola sata?

No, dobar san i dovoljno sna je bitno kako bi tijekom dana imali dovoljno energije za aktivnosti koje troše više kalorija, a s više aktivnosti možemo ubrzati metabolizma koji će onda i tijekom spavanja potrošiti nešto više kalorija. Stoga ne samo da se spavanjem potroše kalorije, nego je san bitan i za dnevnu potrošnju kalorija, budući da je odmorna osoba spremnija na dnevne aktivnost.

Vezano: