24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Potrošnja kalorija hodanjem – koliko ih zaista potrošimo za pola sata?

Potrošnja kalorija hodanjem

Hodanje potrošnja kalorija – koliko ih zaista potrošimo?

Hodanje i brojanje koraka je postala uobičajena navika mnogima. Hodanje je dobro za zdravlje, može popraviti raspoloženje, hodanje je tjelovježba i hodanje vam pomaže u mršavljenju. Već su ovo dovoljni razlozi mnogima da se odluči na više hodanja. Uz to hodanje je jedan od oblika aktivnosti koje je najlakše ukomponirati u životni stil bez previše promjena, uz to za hodanje nije potrebna dodatna oprema.

Popularno je brojanje koraka, postavljanje određenih ciljeva odnosno dnevnog ili tjednog broja koraka. Odrasloj zdravoj osobi u okvirno od 7.000 do 10.000 koraka. Više: Koliko koraka dnevno je potrebno

Hodanje je dobro za zdravlje, kondiciju, ali može li pomoći kada je netko na dijeti i pomoći smršaviti?

Hodanje kalorije

Koliko se kalorija potroši za pola sata hodanja?

Hodanjem se troše kalorije, osim što je zdravo ako oblik aktivnosti hodanje pomaže i i kod dnevne potrošnje kalorija. Potrošnja kalorija ovisi o mnogo faktora, no u prosjeku za pola sata hodanja se potroši 165 do 185 kalorija:

  • hodanje brzim tempom pola sata – prosječno se potroši 185 kalorija,
  • pola sata hodanja umjerenim tempom potroši se oko 165 kalorija.

Za pola sata hodanja potroši se 165 do 185 kalorija ovisno o tempu hodanja.

Ukoliko se hoda duže i potrošnja kalorija će biti veća.

Za sat vremena hodanja potroši se 330 do 370 kalorija.

Ukoliko niste mjerili vrijeme nego ste hodali i poslije provjerili broj koraka vjerojatno vas zanima koliko kalorija se potroši određenim brojem koraka?

U prosjeku se na 2.000 koraka potroši oko 100 kalorija.

Više: Koliko kalorija se potroši s 10.000 koraka

U mnogim aplikacijama koje broje korake imate i vrijeme hodanja, tako da kalorije možete pratiti po principu koji vama više odgovara.

Imajte u vidu da će potrošnja kalorija ovisiti o vašoj težini, metabolizmu, brzini kojom hodate, ali i terenu po kojem hodate.

Koliko se kalorija potroši za kilometar hodanja?

Ukoliko mjerite udaljenost, te je lakše pratiti potrošnju kalorija prema kilometrima, tada će vas zanimati potrošnja kalorija prema pređenoj udaljenosti. I u ovom slučaju će broj potrošenih kalorija ovisiti o težini osobe koja hoda, metabolizmu, ali i terenu po kojem se hoda kao i brzini kojom se hoda. Neki prosjek je da se za jedan km hodanja potroši oko 62 kalorije.

Po kilometru hodanja potroše se 62 kalorije.

  • Hodanjem 3 km potrošit će se 185 kalorija.
  • Hodanjem 5 km potrošit će se 310 kalorija.
  • 8 km hodanja potroši oko 500 kalorija.
  • 10 km hodanja potroši 620 kalorija.

Bez obzira da li je vaš cilj 1, 3, 5, 8 ili 10 km hodanjem ćete potrošiti kalorije, i pravilo je jednostavno, što više kilometara pređete, potrošit ćete više kalorija. Uz to, potrošnja kalorija ovisi i o drugim elementima poput brzine hodanja, terena…

Kako povećati potrošnju kalorija hodanjem?

Ukoliko želite povećati potrošnju kalorija hodanjem hodajte po stepenicama, uzbrdo, ubrzajte tempo. Sve su to elementi koji utječu na potrošnju kalorija hodanjem i načini na koje možete za pola sata hodanja potrošiti više kalorija.

Što brže hodate i što je teren zahtjevniji u prosjeku se troši više kalorija. Stoga ako vam je cilj veća potrošnja kalorija, a nemate vremena, nego želite u pola sata potrošiti više kalorija, tada je odličan izbor uzbrdica kao i ubrzavanje tempa.

Ukoliko živite na nekom višem katu, svakodnevno penjanje stepenicama može povećati broj koraka, s tim da će takvi koraci značiti i dodatnu potrošnju kalorija.

Hodanje je jednostavno ukomponirati u svakodnevnu rutinu, ukoliko hodanjem zamijenite korištenje automobila za kraće relacije smanjit ćete i stres, troškove goriva, a istovremeno brinuti o zdravlju. Ovo je posebno praktično za kraće relacije kada potraga za parkingom uzima dobar dio vremena.

Ako se žele potrošiti kalorije, odnosno smršaviti hodanje može biti dobra potpora dijetama.

No, bitno je da ste uporni i dosljedni. Trebalo bi hodati ili bar šetati svaki dan, odnosno bar tri do četiri puta tjedno.

Društvo može potaknuti na hodanje, ali pri tome bi trebalo paziti da vas razgovor ne uspori i pretvori vaše hodanje u sporu šetnju.

Prilikom hodanja, posebno ubrzavanja tempa obratite pažnju na pravilno disanje.

Držite se uspravno, opustite ramena…

Je li hodanje dobro za vas neovisno o potrošnji kalorija?

Hodanje ima brojne prednosti, a neke od njih su:

  • Hodanje, posebno na otvorenom, popravlja raspoloženje. Hodanje na otvorenom uključuje prirodu, ali i parkove u gradovima. Bitno je da se radi o zelenilu i da je pogled na biljke, drveće, prirodu.
  • Hodanje je dobro za srce jer djeluje na krvožilni sustav, može djelovati na kolesterol, hipertenziju…
  • Hodanje je dobro za stres jer popravlja raspoloženje, ali i opušta.
  • Hodanje pomaže za prevenciju, ali i kod osteoporoze.

Vezano: