28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko kalorija se potroši s 10.000 koraka

Hodanje je općenito dobro za zdravlje te može pomoći u prevenciji mnogih bolesti. No, hodanje može pomoći u gubitku kilograma.

Koliko kalorija se potroši s 10.000 koraka

Koliko kalorija se potroši s 10.000 koraka

Hodanje je općenito dobro za zdravlje te može pomoći u prevenciji mnogih bolesti. No, hodanje može pomoći u gubitku kilograma.

Koliko koraka dnevno je potrebno ovisi od starosti, ali i mnogih drugih specifičnosti. Broj od 10.000 koraka dnevno se uzima kao neki preporučivani prosjek.

Koliko će netko potrošiti kalorija na 10.0000 koraka nije jednostavan broj, budući da ne troše svi isti broj kalorija. Na potrošnju kalorija, osim samog broja koraka utječu i mnogi drugi čimbenici, kao i brzina odnosno tempo hodanja. Također, utjecaj na potrošnju kalorija prilikom hodanja ima i teren po kojem hodate. Da li se radi o laganoj šetnji po ravnoj površini, brzom hodanju, ali i nagibu ili da li ste hodali stepenicama, kao i da li ste hodali s prekidima ili ste više koraka odradili odjednom.

Također, utjecaj imaju težina, pa čak i visina, ali i godine, kao i genetika.

Osnovna vrijednost je da se potroši 100 kalorija na 2.000 koraka. Dakle 500 kalorija na 10.000 koraka.

Istraživanje je pokazalo da se hodanjem 10.000 koraka tempom od 6 km/h (brzim hodanjem) u prosjeku potroši 150 kalorija više nego hodanjem 3km/h.

Istraživanje koje je uključivalo 35 odraslih osoba s indeksom tjelesne mase od 31,7 do 50, nakon 36 tjedana ITM se smanjio za 3,7%. Osobe su postepeno povećavale tjelesnu aktivnost dok nisu došli a dnevnih 10.000 koraka. A zaključak istraživanja je bio da je pridržavanje dnevnog broja koraka značajno utjecalo na ishod. Nakon 36 tjedana zabilježena su poboljšanja u smanjenju tjelesne težine (-2,4 kg), ali i postotka masti (-1,9%), opsega struka (-1,8cm) i opsega bokova (-1,9cm).*

Vezano:

Ako ne uspijevate skupiti 10.000 koraka dopunite ih hodanjem u mjestu (marširanjem u mjestu)

Ukoliko imate neka ograničenja, te ne možete napraviti 10.000 koraka dnevno uobičajenim tempom, dobra ideja je hodanje u mjestu. Hodati u mjestu za razliku od pravog hodanja možete dok na primjer kuhate večeru ili gledate nešto na TV. Prepoznate li te sitne trenutke u kojima možete kretati mišiće i hodati, umjesto da mirno sjedite ili stojite možete učiniti mnogo za unapređenje svog životnog stila, te zdravlja. Stručnjaci se slažu kako je bolja opcija kretanje na otvorenom, ali kažu kako je i hodanje u mjestu dobra alternativa. Sve što pomaže da se više krećete i imate više koraka umjesto da stojite ili sjedite na mjestu donosi zdravstvene koristi, ali i povećava potrošnju kalorija. Hodanjem u mjestu podižete frekvenciju srca, što onda daje vašem tijelu signal da mu treba više kisika, a kisik u mišićima podupire potrošnju kalorija.

Hodati u mjestu možete bilo gdje. Dok kuhate, gledate TV, razgovarate na telefon ili sl. Svatko može pronaći uz koju aktivnost, koja bi inače prošla mirno ili sjedilački može zapravo hodati.

Kako hodati u mjestu da ostvarite cilj od 10.000 koraka

  • Većina uređaja će brojati hodanje u mjestu, ali napravite test sa svojim satom ili mobitelom kako biste provjerili broji li korake u mjestu. Najvažnije je micati rukama. Ljuljate ruke s jedne strane u drugu ili naprijed nazad, jer to će olakšati vašem pametnom satu da prepozna pokrete i označi ih kao korake.
  • Ključ hodanja u mjestu je u podizanju nogu. Početnici mogu tek lagano dizati stopala i koljena, dok bi oni koji imaju više energije trebali zapravo intenzivno „marširati” u mjestu. S vremenom će vaši pokreti bivati sve intenzivniji i brži.
  • Postavite cilj. Možete staviti vremenski cilj, na primjer hodanje u mjestu 30 min, a možete i postaviti cilj u koracima. Ako je vaš cilj 10.000 koraka dnevno, cilj hodanja u mjestu neka bude 7.500. Ostvarite li hodanjem u mjestu 7.500 koraka, to će omogućiti dnevni cilj od 10.000 koraka.
  • I za hodanje u mjestu treba vam udobna obuća. Naravno budući da je u zatvorenim prostorijama toplije, potrudite se pronaći onu prozračnu, koja omogućava cirkulaciju zraka.