Da li hodanje i brojanje koraka može zamijeniti vježbanje?

Da li hodanje i brojanje koraka može zamijeniti vježbanje

Da li hodanje i brojanje koraka može zamijeniti vježbanje

Da li hodanje i brojanje koraka može zamijeniti vježbanje?

Hodanje i brojanje koraka je sve je češća navika za praćenje aktivnosti. No, postavlja se pitanje da li hodanje i brojanje koraka mogu zamijeniti tjelovježbu?

Hodanje može pomoći pri mršavljenju te hodanje ima brojne zdravstvene koristi.

Postoje različite definicije koliko je koraka dnevno potrebno no u pravili se broj za zdrave odrasle osobe kreće između 7.000 i 10.000 koraka.

Hodanjem će se potrošiti kalorije no koliko se kalorija potroši s 10.000 koraka ovisi od tempa kojim hodate, terenu po kojem hodate, ali i vašoj visini, težini i genetskim predispozicijama.
Neki prosjek je da se na 2.000 koraka potroši oko 100 kalorija, što bi značilo da se u prosjeku na 10.000 koraka potroši 500 kalorija.

No, što ako vas ne zanima samo potrošnja kalorija nego utjecaj hodanja i brojanja koraka na zdravlje.

Tjelovježba je jedan od bitnih elemenata zdravog života. Ona nije samo bitna za održavanje tjelesne težine nego se veže uz prevenciju mnogih bolesti, ali i dobar san i bolje svakodnevno funkcioniranje.

Prema smjernicama Physical Activity Guidelines for Americans* odrasle osobe bi trebale svaki tjedan imati dvije vrste aktivnosti kako bi poboljšale zdravlje: aerobne vježbe i jačanje mišića.

Dakle, odraslim osobama je potrebno tjedno:
– najmanje 150 minuta umjerenih aerobnih aktivnosti ili 75 minuta intenzivnih aerobnih aktivnosti tjedno
– trening snage i istezanja 2 puta tjedno

Umjerene aerobne vježbe uključuju brzo hodanje, vožnju biciklom po ravnom terenu, planinarenje…
Intenzivne aerobne vježbe uključuju trčanje, preskakanje užeta, brzu vožnju biciklom ili vožnja biciklom uzbrdicom, igranje nogometa, rukometa košarke, aerobik.

Bavljenje bilo kojom aktivnosti umjerenim ili snažnim intenzitetom se ubraja u ovo vrijeme.

Trening snage bi koristeći opterećenje trebao obuhvatiti različite mišićne skupine (noge, bokove, leđa, trbušne mišiće, ramena i ruke).

Kao neki cilj se navodi 30 minuta dnevno umjerene tjelesne aktivnosti što je ukoliko se toga pridržavate 5 dana u tjednu 150 minuta tjedno aerobnih vježbi. Uglavnom se spominje da neke dane treba preskočiti kako bi se tijelo odmorilo te se zbog toga ne dijeli tjedni ritam na 7 dana.

30 minuta dnevno umjerenih aerobnih vježbi ili 15 minuta intenzivnih aerobnih aktivnosti bi trebao biti neki cilj.

Ukoliko imate tjedno više od 150 minuta umjerenih aerobnih vježbi ili više od 75 minuta intenzivnih aerobnih je dobro, jer ovo su neki minimumi koje bi se odrasle osobe trebale pridržavati.

Da li se hodanje i koraci računaju i mogu zamijeniti tjelovježbu?

Hodanje i brojanje koraka, ali brzo hodanje, spada u umjerene aerobne aktivnosti. Dakle, ukoliko želite zamijeniti tjelovježbu sa hodanjem potrebno vam je dnevno 30 minuta (5 dana u tjednu) hodanja brzim tempom. Najčešće se u aplikacijama koje broje korake ovo naziva – zdravi tempo.

Tj.150 minuta brzog hodanja (zdravog tempa) tjedno.

No, hodanje i brojanje koraka ne može zamijeniti trening snage i istezanja koji bi se trebao provoditi 2 puta tjedno.

30 minuta brzog tempa je oko 3.000 koraka. Dakle dnevno bi trebao biti cilj imati 3.000 koraka brzog hodanja odnosno 15.000 brzih koraka tjedno. 
To nisu koraci koji se uobičajeno mjere, odnosno i lagana šetnja, koja je također neophodna, te bi ukupno trebali imati oko 7.000 koraka minimalno dnevno*, dok je neki optimum 10.000 koraka.

 

Vezano:

Koliko koraka dnevno je potrebno?

Zdravstvene koristi hodanja [ ZDRAVLJE ]

Koliko nam aktivnosti treba i kako biti aktivniji [ ZDRAVLJE ]