19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Da li hodanje i brojanje koraka može zamijeniti vježbanje?

Hodanje i brojanje koraka je sve je češća navika za praćenje aktivnosti. No, postavlja se pitanje da li hodanje i brojanje koraka mogu zamijeniti tjelovježbu?

Da li hodanje i brojanje koraka može zamijeniti vježbanje

Da li hodanje i brojanje koraka može zamijeniti vježbanje?

Sve se češće spominje važnost tjelovježbe i preporuke koliko treba vježbati. Istovremeno je sve popularnije brojanje koraka i hodanje, te je postala česta navika mnogima provjeravanje i praćenje dnevnog broja koraka. No, postavlja se pitanje da li hodanje i brojanje koraka mogu zamijeniti tjelovježbu?

Prednosti hodanja su velike. Hodanje može pomoći pri mršavljenju, te hodanje ima brojne zdravstvene koristi. Svako povećanje dnevnog broja koraka već donosi određene koristi, te ovisno od razine s koje ste krenuli možete imati benefite s različitim brojem koraka, neovisno o njihovom broju.

Postoje različite definicije koliko je koraka dnevno potrebno no u pravilu se broj koraka za zdrave odrasle osobe kreće između 7.000 i 10.000 koraka.

Hodanjem će te potrošiti kalorije, no koliko se kalorija potroši s 10.000 koraka ovisi od tempa kojim hodate, terenu po kojem hodate, ali i vašoj visini, težini i genetskim predispozicijama.
Neki prosjek je da se na 2.000 koraka potroši oko 100 kalorija, što bi značilo da se u prosjeku na 10.000 koraka potroši 500 kalorija.

Hodanjem se troši oko 500 kalorija na 10.000 koraka.

No, što ako vas ne zanima samo potrošnja kalorija nego utjecaj hodanja i brojanja koraka na zdravlje.

Tjelovježba je jedan od bitnih elemenata zdravog života. Ona nije samo bitna za održavanje tjelesne težine nego se veže uz prevenciju mnogih bolesti, ali i dobar san i bolje svakodnevno funkcioniranje.

Koliko je tjelovježbe potrebno?

Prema smjernicama Physical Activity Guidelines for Americans* odrasle osobe bi trebale svaki tjedan imati dvije vrste aktivnosti kako bi poboljšale zdravlje: aerobne vježbe i jačanje mišića.

Odraslim osobama je potrebno tjedno:
– najmanje 150 minuta umjerenih aerobnih aktivnosti ili 75 minuta intenzivnih aerobnih aktivnosti tjedno
– trening snage i istezanja 2 puta tjedno

Aerobne aktivnosti

Dakle tjedno je potrebno 150 minuta umjerenih aktivnosti. Umjerene aerobne vježbe uključuju brzo hodanje, vožnju biciklom po ravnom terenu, planinarenje…
Ili 75 minuta intenzivnih aktivnosti. Intenzivne aerobne vježbe uključuju trčanje, preskakanje užeta, brzu vožnju biciklom ili vožnja biciklom uzbrdicom, igranje nogometa, rukometa košarke, aerobik.

Bavljenje bilo kojom aktivnosti umjerenim ili snažnim intenzitetom se ubraja u ovo vrijeme.

Kao neki cilj se navodi 30 minuta dnevno umjerene tjelesne aktivnosti.

Ukoliko se toga pridržavate 5 dana u tjednu doći ćete do 150 minuta tjedno aerobnih vježbi. Uglavnom se spominje da neke dane treba preskočiti kako bi se tijelo odmorilo te se zbog toga ne dijeli tjedni ritam na 7 dana.

30 minuta dnevno umjerenih aerobnih vježbi ili 15 minuta intenzivnih aerobnih aktivnosti bi trebao biti neki cilj.

Ukoliko imate tjedno više od 150 minuta umjerenih aerobnih vježbi ili više od 75 minuta intenzivnih aerobnih je dobro, jer ovo su neki minimumi koje bi se odrasle osobe trebale pridržavati.

Trening snage

Trening snage bi koristeći opterećenje trebao obuhvatiti različite mišićne skupine (noge, bokove, leđa, trbušne mišiće, ramena i ruke).

Da li se hodanje i koraci računaju i mogu zamijeniti tjelovježbu?

Hodanje i brojanje koraka, ali brzo hodanje, spada u umjerene aerobne aktivnosti. Dakle, ukoliko želite zamijeniti tjelovježbu sa hodanjem potrebno vam je dnevno 30 minuta (5 dana u tjednu) hodanja brzim tempom. Najčešće se u aplikacijama koje broje korake ovo naziva – zdravi tempo.

150 minuta brzog hodanja (zdravog tempa) tjedno

30 minuta brzog tempa je oko 3.000 koraka. Dakle dnevno bi trebao biti cilj imati 3.000 koraka brzog hodanja odnosno 15.000 brzih koraka tjedno. 

To nisu koraci koji se uobičajeno mjere, odnosno i lagana šetnja, koja je također neophodna, te bi ukupno trebali imati oko 7.000 koraka minimalno dnevno*, dok je neki optimum 10.000 koraka.

Ako želite zamijeniti vježbanje hodanjem, tada bi trebali imati dnevno 3.000 brzih koraka.

Ukoliko preferirate hodanje, ubrzajte tempo kada možete kako biste lakše ostvarili zadani cilj.

Hodanje ne može zamijeniti treninge snage.

Brže hodanje spada u aerobne aktivnosti. S njim možete ispuniti prvu preporuku koliko tjedno treba vježbati. No, hodanje i brojanje koraka ne može zamijeniti trening snage i istezanja koji bi se trebao provoditi 2 puta tjedno.

Vezano: