29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Hodanje stepenicama – brzi test zdravlja

Hodanje je dobro za zdravlje, te korištenje stepenica umjesto lifta može povećati vašu dnevnu razinu kretanja i aktivnosti. No, može vam reći i nešto o zdravlju srca.

Hodanje stepenicama je način vježbe koji se može jednostavno ukomponirati u stil života, dovoljno je korištenje lifta zamijeniti stepenicama. Koliko brzo hodate stepenicama, može biti pokazatelj zdravlja. Uz to hodanje stepenicama je tjelovježba kojom se mogu potrošiti dodatne kalorije.

Hodanje stepenicama – brzi test zdravlja srca

Hodanje je dobro za zdravlje, te korištenje stepenica umjesto lifta može povećati vašu dnevnu razinu kretanja i aktivnosti. No, može vam reći i nešto o zdravlju srca.

Istraživanje “Test your heart health by climbing stairs” je pokazalo da penjanje na 4. kat stubama (oko 60 stuba) može biti indikator zdravlja.

Ukoliko se četiri kata stepenicama popnete u vremenu do jedne minute, znak je dobre kondicije i zdravlja srca.

U Španjolskoj je provedeno istraživanje koje je uključivalo penjanje stepenicama umjesto vježbanja. Istraživanje je provedeno kako bi se ispitao odnos između svakodnevnih aktivnosti poput penjanja stubama i vježbanja u laboratoriju.

Rezultati od 40-45 sekundi su bili odlični, rezultati 60 do 90 sekundi zadovoljavajuće dobri, dok su rezultati preko 90 sekundi bili loši.

Test penjanja stubama je jednostavan način provjere zdravlja srca, iako to ne može i ne treba zamijeniti redovne preglede, no može biti neki indikator. Ukoliko vam treba manje od 60 sekundi je dobar znak.
Prilikom testa penjanja stubama ne treba trčati nego brzo hodati. Test se provodio nakon 15-20 minuta odmora.

Penjanje uz 60 stuba brzim tempom bez zaustavljanja, ali bez trčanja je bio jedan od načina provjere. Prije toga su sudionici sudjelovali u provjeri hodanja ili trčanja na tekućoj traci.

Istraživanje je obuhvatilo 165 simptomatskih bolesnika upućenih na testiranje pri vježbanju zbog koronarne arterije. Sudionici su hodali ili trčali na traci za trčanje, postepeno povećavajući intenzitet vježbanja do iscrpljenosti.

Nakon odmora isti su sudionici proveli i test pepenjanja stepenicama. Cilj je bio prema voditelju istraživanja pokušati dobiti usporedne rezultate iz laboratorija i neke svakodnevne aktivnosti kako bi se olakšala procjena zdravlja srca izvan laboratorija, na nekom jednostavnom i svakodnevnom opterećenju poput penjanja stepenicama.

Prilikom vježbanja u laboratoriju istraživači su snimali funkcije tijela i srca kako bi procijenili funkcioniranje tijekom vježbanja. Zatim su se te informacije uspoređivale s rezultatima hodanja po stepenicama.

Autor istraživanja zaključio je da se korelacija između vremena potrebnog za penjanje stepenicama do četvrtog kata može primijeniti i na opću populaciju, a ne samo na osobe koje su imale bolesti ili simptome koje su bile uključene u istraživanje.

Hodanje stepenicama – kalorije

Koliko se kalorija potroši penjanjem stepenicama? Penjanje stepenicama troši kalorije, popravlja kondiciju i fizičku spremu.

Potrošnja kalorija je veća kada se penje uz stepenice nego kada se spušta stepenicama.

Hodanje stepenicama kalorije

Hodanje stepenicama prema gore odnosno penjanje stepenicama, te prema dole odnosno spuštanje stepenicama, ne, iziskuje isti napor, ne aktivira jednako mišiće i ne troši jednak broj kalorija. Penjanje stepenicama troši tri puta više kalorija nego spuštanje stepenicama.

Penjanje stepenicama kalorije

Hodanje stepenicama prema gore (penjanje stepenicama) troši 0,15 kalorija po stepenici.

Penjanje uz sto stepenica potroši 15 kalorija.

Penjanje stepenicama do 1. kata (oko 20 stepenica) potroši 3 kalorija.

Penjanje stepenicama do 2.kata potroši oko 6 kalorija.

Penjanje stepenicama do 3.kata potroši 9 kalorija.

Penjanje stepenicama do 4.kata potroši 12 kalorija.

Spuštanje stepenicama kalorije

Hodanje stepenicama prema dolje (spuštanje stepenicama) troši 0,05 kalorija po stepenici.

Spuštanjem niz sto stepenica potroši se 5 kalorija.

Može li se smršaviti hodanjem stepenicama?

Ukoliko se korištenje lifta zamijeni hodanjem stepenicama, potrošit će se dodatne kalorije. No, bitan je element i da hodanje, posebno hodanje uzbrdo pozitivno djeluje na zdravlje, tako da je korist višestruka.

Hodanje stepenicama na prvi kat i s prvog kata, potroši 4 kalorije.

Hodanje stepenicama do 4 kata potroši 12 kalorija, spuštanje stepenicama s četvrtog kata potroši 4 kalorije.

Ukupno se jednim spuštanjem i penjanjem stepenicama na 4. kat potroši 16 kalorija.

Ukoliko to napravite 4 puta u toku dana potrošit ćete 64 kalorije više nego da ste koristili lift.

Kada to izračunate na mjesečnoj bazi, potrošnja kalorija postaje značajnija, 64 kalorije dnevno * 30 dana = 1.920 kalorija.

Dakle mjesečno se može potrošiti jedan prosječan dnevni unos kalorija.

Pri tome niste trebali dodatnu opremu niti dodatno vrijeme, budući da često čekanje lifta zahtjeva slično vrijeme kao hodanje stepenicama.

Sažetak:

Penjanje stepenicama može biti pokazatelj zdravlja, do četvrtog kata bi se trebali bez trčanja popeti za manje od minute.

Osim toga, hodanje stepenicama je jednostavan način povećanja kretanja, ali i potrošnje kalorija. Hodanje nekoliko puta dnevno do četvrtog kata i s četvrtog kata potroši mjesečno 1500 do 2000 kalorija.

Vezano: