Zdravstvene koristi hodanja [ ZDRAVLJE ]

2. rujna 2020. By COVER magazin

Hodanjem do zdravlja

Kratka šetnja može pomoći očuvati vaše zdravlje

Čak i vrlo kratka tjelovježba može vam pomoći smanjiti krvni tlak i poboljšati fizičku kondiciju.

Stručnjaci su do sada tvrdili kako je pola sata hodanja pet dana tjedno minimum koji morate imati da bi ostvarili neke zdravstvene koristi.

Međutim, u zdravstvenom istraživanju provedenom u Sjevernoj Irskoj tvrdi se kako i hodanje samo tri dana tjedno može dati jednake koristi.

Ovo saznanje moglo bi ohrabriti one koje imaju neaktivan životni stil da započnu vježbati postepeno. A također, moglo bi pomoći osobama koje tvrde kako nemaju dovoljno vremena za tjelovježbu da se odluče bar na minimum.

U istraživanju je sudjelovalo 106 zdravih, ali neaktivnih osoba starosti 40 do 60 godina. Oni su prošli kroz 12-tjedni program. Neki su dobili zadatak da hodaju pet dana tjedno po pola sata, neki tri dana u tjednu, a neki nisu mijenjali svoj životni stil i nisu vježbali.

Tlak i fizička kondicija su im mjereni prije početka, te nakon proteka 12 tjedana.

Kod osoba koje nisu hodale nije bilo ni promjena u zdravstvenom stanju, ali kod obje grupe koje su imale zadatak hodati zabilježen je značajan pad krvnog tlaka, te smanjen opseg bokova i struka.

Autori istraživanja tvrde kako dakle pola sata hodanja tri puta tjedno može pridonijeti vašem zdravlju, te smanjiti rizik kardiovaskularnih bolesti.

Ovo istraživanje dobar je podsjetnik ljudima kako svoje zdravstveno stanje mogu poboljšati baveći se i najjednostavnijim aktivnostima poput šetnje.