28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Zdravstvene koristi hodanja [ ZDRAVLJE ]

Zdravstvene koristi hodanja

Hodanjem do zdravlja

Kratka šetnja može pomoći očuvati vaše zdravlje

Čak i vrlo kratka tjelovježba može vam pomoći smanjiti krvni tlak i poboljšati fizičku kondiciju.

Stručnjaci su do sada tvrdili kako je pola sata hodanja pet dana tjedno minimum koji morate imati da bi ostvarili neke zdravstvene koristi.

Međutim, u zdravstvenom istraživanju provedenom u Sjevernoj Irskoj tvrdi se kako i hodanje samo tri dana tjedno može dati jednake koristi.

Ovo saznanje moglo bi ohrabriti one koje imaju neaktivan životni stil da započnu vježbati postepeno. A također, moglo bi pomoći osobama koje tvrde kako nemaju dovoljno vremena za tjelovježbu da se odluče bar na minimum.

U istraživanju je sudjelovalo 106 zdravih, ali neaktivnih osoba starosti 40 do 60 godina. Oni su prošli kroz 12-tjedni program. Neki su dobili zadatak da hodaju pet dana tjedno po pola sata, neki tri dana u tjednu, a neki nisu mijenjali svoj životni stil i nisu vježbali.

Tlak i fizička kondicija su im mjereni prije početka, te nakon proteka 12 tjedana.

Kod osoba koje nisu hodale nije bilo ni promjena u zdravstvenom stanju, ali kod obje grupe koje su imale zadatak hodati zabilježen je značajan pad krvnog tlaka, te smanjen opseg bokova i struka.

Autori istraživanja tvrde kako dakle pola sata hodanja tri puta tjedno može pridonijeti vašem zdravlju, te smanjiti rizik kardiovaskularnih bolesti.

Ovo istraživanje dobar je podsjetnik ljudima kako svoje zdravstveno stanje mogu poboljšati baveći se i najjednostavnijim aktivnostima poput šetnje.

Iako se u posljednje vrijeme često raspravlja o tome koliko je koraka dnevno potrebno kao i može li hodanje zamijeniti vježbanje većina se slaže u tome da je svako povećanje dnevnih broja koraka dobro i doprinosi boljem zdravstvenom stanju organizma. Odrasloj zdravoj osobi bi neki minimum trebao biti 4.000 koraka dnevno. Dok bi poželjno bilo imati više od 7.000 koraka. 

Zdravstvene koristi hodanja

Hodanje kao oblik tjelovježbe je dobar jer je jednostavan, te ukoliko se odlučite pojačati broj koraka dnevno, lakše ćete to uklopiti u rutinu nego neke druge oblike tjelovježbe. Za hodanje nije potrebna dodatna oprema, a lako se može ukomponirati u svakodnevne aktivnosti. Za mnoge sportove je potrebna dodatna oprema, a često se treba izdvojiti i vrijeme, dok hodanje može biti zamjena za auto za kraće relacije.

Hodanje pomaže da trošite više kalorija. Iako će broj kalorija koje se troše hodanjem ovisiti o broju koraka, odnosno o prijeđenoj udaljenosti, ovisit će i o brzini hodanja kao i o terenu po kojem hodate. No, neovisno o svemu, što više hodate, trošite više kalorija.

Prema istraživanju žene koje hodaju sedam ili više sati tjedno imaju 14% manje rizike razvoja raka dojke.*

Hodanje je dobro za zglobove. Istraživanja su pokazala da hodanje smanjuje bol povezanu s artritisom, te štiti zglobove.*

Hodanje pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Prema istraživanju na 83 sudionika koji su imali povišen krvni tlak, a koji su hodali 10.000 koraka dnevno nakon 12 tjedana zabilježen je pad krvnog tlaka.*

Hodanje može pomoći u smanjenju rizika i prevenciji koronarne bolesti.* Istraživanje je pokazalo da dnevno povećanje hodanja za 30 minuta smanjuje rizike za oko 20%.

Hodanje može popraviti imunološke funkcije organizma. Hodanje može smanjiti rizike od prehlade i gripe. Istraživanje* je pokazalo da osobe koje su tijekom sezone gripe i prehlade hodale oko 40 minuta dnevno su imale 43% manje bolesnih dana, kao i slabije simptome ukoliko je došlo do prehlade ili gripe.

Hodanje pozitivno djeluje na pluća, te povećava kapacitet pluća.*

Hodanje popravlja raspoloženje. Neka istraživanja su pokazala da hodanje može pomoći kod depresije te u prevenciji depresije.*

Hodanje stepenicama povećava razinu energije prema istraživanju više od šalice kave.*

Hodanje može pomoći smanjiti stres smanjujući proizvodnju hormona stresa.*

Hodanje može pomoći popraviti pamćenje. Prema istraživanju posebno je vidljivo popravljanje pamćenja kod starije populacije.*

Vezano: