23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

7 razloga za učenje novog stranog jezika

Želite ove godine napraviti nešto zanimljivo i vrlo izazovno...

7 razloga za učenje novog stranog jezika

Želite ove godine napraviti nešto zanimljivo i vrlo izazovno. Zbog čega se ne biste odlučili za učenje nekog stranog jezika.

-1- Lakše ćete putovati i bolje se snalaziti

Iako trenutno putovanja nisu u prvom planu, to taman ostavlja prostora da dok se ponovno aktualiziraju naučite novi jezik. Svi koji putuju reći će kako je putovanje ako znate jezik zemlje u koju putujete neusporedivo kao kada putujete sporazumijevajući se na engleskom, ali ako ne znate ni engleski tada svako putovanje postaje više mučenje nego prekrasno iskustvo. I dok osobe koje govore samo materinji jezik mogu posjetiti neka mjesta, putnici koji znaju više jezika mogu s lakoćom otići u bilo koji dio svijeta, sigurno putovati, ali i dobro se provesti. Svaki novi strani jezik otvara nova vrata putovanja ili mogućnosti da privremeno radite negdje u inozemstvu.

-2- Poboljšat ćete kapacitete mozga i memoriju općenito

Istraživanja su otkrila kako je znanje više jezika povezano s mudrosti, lakšim razumijevanjem situacije, boljim sposobnostima uočavanja i rješavanja problema, ali i kreativnosti. Što više jezika znaju to se osobe bolje snalaze u u nepoznatim životnim situacijama, a čini se kako učenje novih jezika odgađa demenciju i zaboravljivost.

-3- Moći ćete čitati omiljene romane u originalu

Ako ste zaljubljenik u čitanje i volite čitati, zamislite koliki je tek užitak čitati originalna djela, kada ih čitate baš onako kako je pisac zamislio i shvaćate poruke onako kako su u originalu izrečene.

-4- Učenjem stranog jezika razvijate komunikacijske sposobnosti

Učenjem stranog jezika razvijate svoje komunikacijske vještine, postajete društveniji. U školama stranih jezika stječete nove poznanike i razvijate prijateljstva, upoznajte ljude koje inače ne biste imali u svome okruženju… A zamislite tek kakav je osjećaj u stranoj zemlji upoznati nativne stanovnike i s njima razgovarati. Istraživanja su otkrila kako osobe koje uče strane jezike imaju pozitivniji stav prema ljudima i državi čiji jezik uče, kao i kulturološkim razlikama prema zemljama u kojima se taj jezik govori.

-5- Povećat ćete samopouzdanje

Kroz naš život suočavamo se s raznim izazovima, neke od njih s lakoćom savladavamo, dok su neki teži. Kada smo u nečemu dobri i kada ostvarimo neki uspjeh naše samopouzdanje raste, kada stvari ne ispadnu kako smo zamislili naše samopouzdanje trpi. Učenjem novih jezika vaše samopouzdanje raste jer primjećujete kako napredujete, ali i kako drugi ljudi oko vas cijene vaš trud i znanje. Općenito je za zdravo samopouzdanje dobro i da ostvarujemo ciljeve koje smo zamislili ili otkrivamo talente za koje nismo znali da ih imamo. Učenje stranih jezika pobuđuje u nama ponos i osjećaj napretka, jer sa svakom novom lekcijom vidimo svoj napredak.

-6- Imat ćete bolje šanse kod traženja posla

Znanje stranih jezika važna je kompetitivna prednost pri traženju posla i za napredovanje u karijeri. Strani jezici pripadaju u top 10 znanja ili vještina koje se traže od zaposlenika za bilo koje radno mjesto. Osim toga širite i svoje mogućnosti za sezonski posao ili stalni rad u drugim državama van svog govornog područja.

-7- Život je zabavniji

Zamislite koliko toga s novim jezikom možete što iznad nije nabrojeno i kakve vam sve znanje novog jezika koristi donosi.

Mi živimo u multilingvalnom svijetu, gdje je povezivanje važnije nego ikad. Svijet postaje nevjerojatno globaliziran i znanje jezika daje vam nevjerojatne prednosti. Novi jezik može drastično promijeniti vašu karijeru, ali i život općenito. Novi strani jezik daje vam saznanja o novim kulturama i pomaže da proširite vidike, te da bolje shvatite ono što se događa oko vas. Bit ćete spremniji na sve ono što vas očekuje i voljniji istražite tuđe razloge i razumjeti ljude općenito, ne samo u smislu jezika i govora nego i ponašanja.