19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko mi sna treba – tablica sna prema godinama [ ZDRAVLJE ]

San je bitan, osim što utječe na dnevne aktivnosti može utjecati i na zdravlje.

Koliko mi sna treba

Koliko mi sna treba – tablica potrebnog sna prema godinama

San je bitan, osim što utječe na dnevne aktivnosti može utjecati i na zdravlje. No, čak i kada nemamo problema s nesanicom postavlja se pitanje koliko nam sna treba? Na ovo pitanje nije odgovor jednostavan, no postoje određene norme koje se prilagođavaju dobi i osobi, te unutar tih okvira se smatra prikladnim broj sati za spavanje.

Koliko sna treba ovisi o genetici, životnom stilu, razini aktivnosti tijekom dana, kvaliteti sna, ali i godinama.

Često se spominje 8 sati sna, to je neki okvirni prosjek kako bi bez daljnje ili detaljnije analize procijenili koliko nam sna treba.

Neka općenita preporuka je da odraslim zdravim osobama treba 7 do 9 sati sna.

Odraslim osobama je potrebno 7 do 9 sati sna.

Bebama, djeci i tinejdžerima treba više, dok osobama iznad 65 godina treba 7 do 8 sati sna.
Nije uvijek bitna dužina nego i kvaliteta sna. Stoga i kvaliteta sna može utjecati na to da vam treba manje ili više sna.

Neke okvirne preporuke prema istraživanju “National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary” je da osobama između 14 i 17 godina treba 8 do 10 sati sna, dakle nešto više nego odraslim osobama, dok osobama preko 65 godina treba 7 do 8 sati sna.

Ispod donosimo pregled prema godinama koliko sna je potrebno odraslim osobama, radi se o rasponu, a ne o točnom broju sati koji su potrebni osobi ovisno o dobi:

Osobe od 14 do 17 godina trebaju 8 do 10 sati sna
Osobe od 18 do 25 godina trebaju 7 do 9 sati sna
Osobe od 26 do 64 godina trebaju 7 do 9 sati sna
Osobe više od 65 godina trebaju 7 do 8 sati sna

No, treba naglasiti da se radi o prosjeku, te će ovisno o stilu života, kao i genetici i nekim drugim elementima, biti različit broj potrebnih sati različitim osobama. Stoga su navedena i određena odstupanja koja se smatraju prihvatljivim, u pravilu se radi o +/- 1 sata od navedenih vrijednosti.

Neka manja odstupanja od navedenih razina i dalje su prihvatljiva:

Koliko mi sna treba
Tablica: Koliko je sna potrebno odraslim osobama

Uglavnom se smatra da je spavanje duže ili kraće od ovih okvira nekim osobama potrebno, ali to su ipak iznimke.

Kada računate koliko ste spavali uzmite u obzir i vrijeme koje vam treba da zaspite, u prosjeku je to nekih 15 minuta, ali može biti i duže.

Nedovoljno sna povezano je s pospanošću i umorom tijekom dana, slabijim funkcioniranjem tijekom dana, anksioznošću, ali i nekim drugim zdravstvenim problemima. Dugotrajno smanjeno spavanje povezano je razvojem pretilosti, dijabetesom tipa 2, visokim krvnim tlakom, kardiovaskularnim problemima, depresijom… to su samo neki od rezultata istraživanja “Sleeping hours: what is the ideal number and how does age impact this?”

Neki od razloga koji mogu utjecati na manje sna su rad i učenje navečer, večernja druženja, te izloženost umjetnom svjetlu noću, konzumacija kofeina navečer, nedostatak tjelesne aktivnosti, neredovito vrijeme odlaska u krevet…

Neki od znakova da niste spavali dovoljno odnosno da se niste naspavali su pospanost tijekom dana, zaspite u roku od 5 minuta nakon što ste legli u krevet, teško se ujutro budite i potreban vam je alarm iako svako jutro ustajete u slično vrijeme, u toku dana imate poteškoće s koncentracijom ili pamćenjem, povećan apetit…

Pojam dovoljno sna se razlikuje od osobe do osobe, a problem može nastati i s previše i s premalo sna. Dovoljno sna je potrebno kako osoba tijekom dana bila odmorna, spremna za dnevne aktivnosti, mogla se dobro fokusirati i koncentrirati, nedostatak sna može djelovati na pažnju tijekom dana. Također, dovoljno sna je potrebno kako bi metabolizma optimalno funkcionirao, osoba bila aktivna, kreativna…

Vezano: