Dnevni i noćni bioritam [ ZDRAVLJE ]

30. studenoga 2020. By COVER magazin

Dnevni i noćni bioritam

Dnevni i noćni bioritam

Nobelovu nagradu na području medicine su 2017.godine dobila trojica američkih znanstvenika Jeffrey Hall, Michael Rosbash i Michael Young za otkriće molekularnih mehanizama koji kontroliraju naše biološke satove.

Cirkadijalni ritam odnosno biološki dnevni i noćni ritam je prirodni proces koji regulira dnevne cikluse poput spavanja i budnosti. Nešto poput unutarnjeg sata koji nam signalizira da trebamo biti budni ujutro i da navečer trebamo spavati. Izlaganje svjetlu u toku dana utječe na funkcioniranje ovog ritma.

Dnevno noćni bioritam reguliran je s kortizolom i melatoninom. Kortizol je hormon kojeg luče nadbubrežne žlijezde, utječe na mnoge organe i sustave u našem organizmu, a često se naziva i hormona stresa jer se povećano luči u stresnim situacijama. Izlaganje sunčevoj svjetlosti ujutro stimulira kortizol, a količina kortizola tijekom dana opada.

Smanjenje sunčeve svjetlosti tokom dana je okidač za proizvodnju melatonina (hormona koji oslobađa epifiza) koji pomaže tijelu da se noću odmori.
Upravo zbog ovog dnevnog i noćnog bioritma bitno je imati dobar san, odmoriti se dovoljno, ali i tijekom dana izlagati se svjetlosti kako bismo maksimalno iskoristili svoje potencijale. Također, ovakav ritam pomaže tijelu da bude zdravije i da se spremnije bori protiv viroza i slično.

Vanjski utjecaji poput izlaganja plavom svijetlu (svjetlosti koju emitiraju ekrani mobitela, televizora i slično), ignoriranje potreba tijela za odmorom i slično može narušiti ovaj bioritam. Ukoliko imate osjećaj da se kod vas promijenio dnevno noćni bioritam pokušajte ga uravnotežiti.

Kako popraviti dnevno noćni bioritam:

– Smanjite količinu kave ako je pijete previše. Također, ako pijete kavu neka to bude ujutro ili o do 3-4 sata popodne. Tako ćete bez kofeina navečer bolje i lakše pripremiti tijelo za fazu odmora i spavanja.  ( Vezano: Koliko kave dnevno piti? – COVER magazin.com )
– Napravite ritam kojeg ćete se držati kako bi se tijelo molo pratiti rutinu te se i samo pripremiti za dnevne i noćne obveze. Ako se tijelo samo pripremi za san, što bi značilo da idete spavati uglavnom u isto ili slično vrijeme tada ćete se bolje odmoriti.
– Isključite mobitel prije spavanja ili ga ostavite izvan spavaće sobe kako biste smanjili utjecaj. Također, smanjite općenito gledanje u ekran budući da svjetlost ekrana zavarava organizam da se radi o svjetlosti i razbuđuje ga.
– Dobra i stabilna jutarnja rutina je jednako važna kao i večernja. Budite se u slično vrijeme. Jutarnje izlaganje svjetlosti stimulira organizam na proizvodnju kortizola te će vam olakšati razbuđivanje i funkcioniranje. Otvorite prozore, izađite na balkon, ispred kuće… to će vam pomoći da se brže razbudite i spremniji krenete u dan.

Vezano:

BIORITAM | Najstariji kalkulator |COVER (covermagazin.com)