Jednostavni trikovi da spriječite širenje gripe i prehlade [ ZDRAVLJE ]

Jednostavni trikovi da spriječite širenje gripe i prehlade

Kada vi ili neki vaš ukućan dobijete gripu ili prehladu potrebno je poduzeti sve mjere kako biste spriječili njeno širenje.

Kako je prenosite?

Kada kašljete ili kišete izbacujete kroz kapljice virus u zrak, a osobe koje su vam u blizini u riziku su da će se udisajem zaraziti virusom. Kapljice također mogu zaraziti površine, pa ako netko dodirne površinu s virusom, a zatim nos ili usta može se zaraziti. Da biste spriječili širenje prehlade i gripe higijena je ključna riječ.

Rješenje se krije u rupčiću

Rupčićem prekrijte usta i nos kada kišete ili kašljete. Na taj način ćete spriječiti prenošenje zaraze na druge. Naučite i djecu da uvijek u svome džepu nose rupčić koje će koristiti kod iskašljavanja.

Čišćenje površina

Kada je netko u vašem kućanstvu zaražen, malo povećajte režim čišćenja, posebno daljinskog upravljača, telefona i ručki na vratima.

Koristite vlastiti ručnik

Umjesto da u kupaoni držite nekoliko zajedničkih ručnika, postavite za svakog člana obitelji poseban ručnik.

Češće prozračujte

Što češće otvorite prozor i prozračite prostoriju u kojoj boravite.

Aromaterapija

Možete u mirisnu lampu  staviti nekoliko kapljica eteričnih ulja koja imaju antibakterijski učinak, poput eteričnog ulja čajevca.

Jedite voće i povrće

Ovo neće spriječiti prijenos virusa, ali će ojačati vaš imunološki sustav i smanjiti trajanje bolesti.

Ovo su namirnice koje najbolje štite vaše tijelo i pomažu vam da očuvate dobar imunitet i na taj način se zaštitite od prehlade i gripe ili ako ste je već dobili, spriječite njeno širenje te što prije prebolite.

Češnjak – ovo je jedan od jačih prirodnih antibiotika. Tijekom zimskih mjeseci i sezona gripe i prehlade dodajte češnjak u gotovo sva jela, a posebno u salate.

Limun i naranča – svi agrumi dobar su izvor vitamina C.  možete piti svježe iscijeđene sokove ili jesti cijelo voće.

Đumbir – ovo je standardni borac protiv prehlade i gripe. možete ga piti u obliku čaja, soka ili ribati pa jesti uz med.

Rajčice – one su bogate sastojcima koji vam pomažu očuvati zdrav imunitet i boriti se protiv virusa.

Vezano:

Kako ojačati imunitet i boriti se protiv virusa na prirodan način