28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Odlični savjeti za razgovor za posao – [ KARIJERA ]

Najvažnije je prije odlaska na interview dobro se pripremiti. Bitno je i imati odgovarajuća znanja i iskustvo...

razgovor za posao

Najvažnije je prije odlaska na interview dobro se pripremiti. Bitno je i imati odgovarajuća znanja i iskustvo, ali na to više ne možete utjecati, a i da ne odgovarate vjerojatno ne bi stigli do interviewa.

Savjeti za razgovor za posao

Slijedi nekoliko osnovnih savjeta pomoću kojih se možete pripremiti za razgovor za posao:

1.       Pokušajte saznati što je moguće više o poduzeću prije odlaska na razgovor – o proizvodima, uslugama, tržištu, konkurenciji, trendovima, trenutnim aktivnostima, prioritetima, plaćama
2.      Pripremite svoje odgovore na pitanja koja se očekuju

3.      Pripremite i pitanja koja vi želite pitati

4.      Zatražite uvjete zapošljavanja u dotičnoj firmi (ukoliko imaju standardizirane obrasce) prije razgovara  za posao kako bi izbjegli suvišna pitanja

5.      Pripremite za svaki slučaj dokumentaciju o svojim kvalifikacijama i dosadašnjim uspjesima, ako su potrebne i reference

6.      Ponesite sa sobom 3 CV-a (obavezno ažurirana), bez obzira što ste ga već poslali. 1 primjerak za vas, 1 za osobu koja vodi razgovor, i još 1 za slučaj da više osoba vodi interview

7.      Razmislite unaprijed o svojim osobnim ciljevima i željama, kao i o tome što ćete odgovoriti ako vas o tome pitaju na razgovoru za posao.

8.      Na razgovor za posao uvijek idite optimistični i s pozitivnim stavom

9.      Pokušajte unaprijed riješiti test osobnosti kako bi otkrili koje su vaše prednosti i nedostatci. Tako ćete se moći pripremiti i na pitanja o tome.

10.  Profesionalno se obucite. Razgovor za posao nije prilika za eksperimentiranje s modnim stilovima.

Kako se pripremiti za razgovor za posao (savjeti)

Kod svih pitanja budite sigurni u sebe, budite pozitivni i konstruktivni, nemojte dopustiti da vas bilo koje pitanje izbaci iz takta. A da bi to mogli, budite spremni. Sve odgovore usmjerite prema tom radnom mjestu i tom poduzeću.

Najčešća pitanja koja možete očekivati na razgovoru za posao:

–         Kako ćete odgovoriti ako vam ponudimo posao?

–         Što će poduzeće dobiti vašim zapošljavanjem?  * Razmislite o svojim ciljevima na tom radnom mjestu i usmjerite svoj odgovor prema tome. Naravno govorit ćete samo u pozitivnom smislu.

–         Recite nam nešto o svom prošlom poslu?!   *Nemojte optuživati poslodavca, ostavit ćete dojam trač osobe, ali i nekoga tko ne preuzima odgovornost

–         Recite nam nešto o svom školovanju?

–         Gdje se vidite za 2/5/10 godina?

–         Što bi bio vaš idealan posao?

–         Zašto želite ovo radno mjesto?

–         Što ste postigli na prošlom?

–         Koje su vaše prednosti?   * u odgovoru spomenite znanje,  iskustvo i snalaženje

–         Koje su vaše slabosti?     * navedite neku zapravo pozitivnu osobinu (npr. nestrpljivi ste kada morate čekati da netko završi svoj posao, ako vi tek nakon toga možete odraditi svoj dio…)

–         Kako se snalazite u stresnim situacijama?   * recite da uglavnom pokušavate izbjeći stres dobrom organizacijom i planiranjem, da se uvijek trudite zadržati pozitivan pristup

–         Koju ste zadnju knjigu pročitali i o čemu se radilo?

–         Ispričajte o nekom velikom izazovu s kojim ste se suočili i uspješno riješili!  *nemojte pričati o privatnim stvarima

–         S kakvim se tipom ljudi najbolje slažete/ne slažete?   *tu spomenite svoju fleksibilnost

–         Koliku plaću očekujete?

–         Koliko često griješite?

–         Kako balansirate privatne i poslovne obveze?

–         Što možete ponudite a da ostali kandidati ne mogu?   *recite da ne poznajete ostale kandidate, ali vi ste…(navedite svoje prednosti)

Pripremite i vi pitanja koja ćete pitati na razgovoru za posao, ali izbjegavajte rutinska pitanja koja ćete postaviti tek da nešto pitate. Također, izbjegavajte slijedeća pitanja koja su označena kao najgora:

–         Koliko ću dobiti dana godišnjeg odmora?

–         Kada mogu očekivati povišicu?

–         Kada mogu očekivati unapređenje?

–         Kad je pauza?

Što znače 4 uobičajena pitanja na razgovoru za posao. Kako odgovoriti na njih?

Na razgovoru za posao u kratkom vremenu morate pokazati svoje sposobnosti, prednosti i osobnost. Naizgled bezazlena pitanja na koja morate odgovoriti trebaju reći puno toga o vama te da li ste odgovarajuća osoba za posao.

Za neka pitanja poput ovih trebate imati unaprijed spremne odgovore.

– Pitanje 1: Recite nešto o sebi –

Prijevod: Recite zašto ste vi prava osoba za ovaj posao

Oni već imaju vaš životopis i zamolbu za posao, tako da ne trebate sve doslovno ponavljati. Na razgovoru za posao sažeto naglasite samo one činjenice koje su bitne za posao za koji se natječete. Budite koncizni i uvjerljivi.

Ovo je pravi trenutak da pokažete prezentacijske sposobnosti, ali i da ostavite dojam o sebi.
Razmislite o 2-3 posebno bitne stvari za naglasiti i nedavnim poslovnim iskustvima.
Ako niste sigurni u sebe, sami kod kuće snimite svoj odgovor na ovo pitanje i preslušajte kako zvučite. Da li ste sami sebe uvjerili da ste dobar kandidat za posao?

– Pitanje 2: Zašto ste se prijavili za posao ili što znate o nama –
Prijevod: Da li ste zainteresirani za baš ovaj posao ili ste se samo prijavili jer tražite posao i svejedno vam je gdje ćete raditi?

Svaki kandidat može pročitati kratke informacije o poduzeću u koje ide na razgovor za posao. Kad se pripremate za razgovor za posao razmislite o aktivnostima poduzeća te konkretnim poveznicama sa svojim iskustvom.

– Pitanje 3: Gdje se vidite za pet godina –
Prijevod: Da li vam je stalo do posla, te rada u konkretnom poduzeću.

Zapošljavanje nekog je često dug posao koji zahtjeva vrijeme, a obučavanje i uvođenje radnika u posao čak i investicija. Njih zanima da li ste vi osoba koja tu planira ostati i da li se u vas isplati ulagati. Da li je ovaj posao dio vašeg karijernog plana ili samo prijelazni posao i odskočna daska.

Ako je posao za koji se natječete jedan od vaših ciljeva pokažite to, te naglasite neke specifičnosti koje vas zanimaju. Možete spomenuti neko radno mjesto iznad vašeg koje bi vas potencijalno zanimalo i za koje ste zainteresirani.

Ako to nije vaš idealan posao, pa čak nije ni na tom tragu, možete reći da niste sigurni što će budućnost donijeti, ali da se nadate da ćete se dovoljno dobro snaći na ovom poslu i da ćete biti i dalje tu. Na razgovoru za posao možete spomenuti i da se nadate da ćete u tom periodu naučiti neke nove vještine koje možete steći na tom konkretnom poslu.

– Pitanje 4: Imate li vi neko pitanje za nas –
Prijevod: Jeste li nas zaista slušali dok smo razgovarali.

Jednostavno bi bilo ići na razgovor za posao s listom pitanja o konkretnom radnom mjestu. No, ono što je bitno je da ne ponavljate pitanja na koja ste već u razgovoru dobili odgovor. To je način da pokažete svoju nezainteresiranost i nedostatak slušanja.
Možete postaviti pitanja o tome što posao uključuje, obvezama i drugim stvarima koje već nisu spomenute u razgovoru.

No, bitno je napomenuti da su sve to samo okvirne natuknice, ali da nema točnog ili pogrešnog odgovora. Koliko se razlikuju osobe koje se prijavljuju na natječaj toliko se međusobno razlikuju i osobe koje zapošljavaju. Također, nije isti odgovor dobar za različite pozicije i različita radna mjesta.

5 načina da upropastite razgovor za posao

Možda neke od ovih stvari radite potpuno nesvjesno, te ni ne znate u čemu ste pogriješili i zašto niste dobili posao:

Odbijate telefonske intervjue – Možda ne želite nazvati broj koji je naveden na oglasu ili ne želite odgovarati na pitanja kada vas nazovu iz poduzeća u koje ste poslali zamolbu jer se želite prezentirati na razgovoru za posao. No, u moru molbi poslodavci često telefonski rade selekcije, kako bi eliminirali neodgovarajuće kandidate.

Govorite o drugim poslovnim mogućnostima – Na pitanje da li su se prijavili na neki drugi natječaj mnogi odgovaraju iskreno, čime smanjuju mogućnost dobivanja posla. Mnogi poslodavci ne žele se osjećati kao da su na drugom mjestu ili da su samo jedna prolazna stavka u vašim razgovorima za posao te će odgovor da ste slali zamolbe i u druga poduzeća shvatiti kao nezainteresiranost za njihovo poduzeće, a ne kao želju da pronađete posao.

Razgovarate na intervjuu za posao o problemima na tržištu rada. Mnogi posao traže duže vrijeme, bez obzira da li su tek završili fakultet, srednju školu ili već imaju godine iskustva. Ponekad je teško odgovoriti na pitanja na razgovoru za posao o tome koliko dugo ne radite ili zašto ne radite bez gorčine i razjašnjavanja, ali nemojte se uvući u problematiku i početi na razgovoru za posao objašnjavati probleme zapošljavanja. Možda su i oni toga svjesni, možda vas razumiju, možda misle da svatko može pronaći posao ako se potrudi, ali velika je vjerojatnost da će ovakav razgovor imati negativan utjecaj na ukupan dojam.

Nemojte govoriti negativno o bivšim poslodavcima – Vjerojatno su i napravili nešto pogrešno, ali novi poslodavci će to shvatiti kao prebacivanje odgovornosti i nemogućnost snalaženja u zahtjevnim situacijama. Također, shvatiti će vas kao osobu koja voli tračati te da postoji mogućnost da ćete poslije i o njima tako pričati.

Budite samouvjereni, ali nemojte pretjerivati – Samouvjerenost je dobra, ako vi niste svjesni svojih sposobnosti kako će drugi biti. Ali komentari tipa: „Ja sam savršen za ovo radno mjesto i ako ga ne dobijem samo je dokaz da zapošljavate preko veze“ neće ostaviti dobar dojam. Možda imate dobre kvalifikacije, ali ostavit ćete dojam osobe s kojom se teško surađuje i koja uvijek mora biti u pravu.

Razgovor o plaći (na razgovoru za posao)

Ovo je završna faza razgovora za posao. Napokon ste dobili dobru ponudu za posao i sve što je ostalo je dogovoriti plaću. Ako ste nervozni ili neodlučni rezultat će biti manja plaća. A svi znamo da je danas visina plaće često više određena vašom sposobnošću za pregovaranje nego činjenicama. Naravno, ukoliko se radi o državnoj firmi ili nekoj koja ima strogo razrađene koeficijente ovom razgovoru nema mjesta.

Kada dođe do razgovora o plaći mnogi se boje da će tražeći onoliko koliko misle da zaslužuju zvučati nerazumno, pohlepno, i što je najgore da bi u tom slučaju posao mogao dobiti netko tko će pristati raditi za manje. Međutim to nije razlog da se prodate jeftino. Osim što s plaćom morate pokriti svoje troškove, uzmite u obzir i koliko ste se namučili da bi došli do toga gdje ste sad.

Ako znate da ste odgovarajući za taj posao i da ga možete dobro obavljati pokažite i svoju sposobnost pregovaranja.

Dakle prije odlaska na završnu fazu razgovora za posao prođite kroz slijedeće natuknice kako bi bili spremni:

– Saznajte svoju vrijednost

Ključ uspješnih pregovora je informacija, pa uradite svoju domaću zadaću i saznajte koliko vaše vještine vrijede. Istražite koliko se kreću plaće za posao koji tražite. Kada saznate općenitu situaciju, uzmite u obzir svoje dodatne sposobnosti, usavršavanja kroz koja ste prošli i iskustvo.

– Odgađajte razgovor o plaći što je duže moguće

Ako plaću spomenete prerano, već na prvom razgovoru za poaso, riskirate da će vas diskvalificirati zbog toga što je previsoka ili precijenjena. Čak i ako ste prošli natječaj, na početku recite kako ste fleksibilni ili kako očekujete prosječnu plaću kakvu imaju zaposlenici na takvom mjestu. Ako pak insistiraju na cifri recite kako tražena plaća ovisi o mnogo faktora poput uvjeta na radnom mjestu, bonusa, zdravstvenih prednosti, eventualne provizijske zarade i sličnih prilika. A nakon toga im dajte brojke „od – do“ s velikim rasponom.

– Nemojte lagati o trenutnoj zaradi

Strah od toga da će vam trenutna plaća uvjetovati plaću na novom radnom mjestu tjera mnoge kandidate da daju lažne brojke. Ukoliko slažete postoji šansa da ćete biti uhvaćeni u laži jer možda novi poslodavac ima informacije o poduzeću iz kojeg dolazite. Kažite istinu, a nakon toga iznesite zbog čega mislite da trebate dobiti više. Ali ističući svoje vrijednosti, a ne potrebe. Možete reći i da je plaća na prošlom radnom mjestu poslovna tajna i da je ne smijete odati.

– Nikad ne prihvaćajte uvjete na licu mjesta

Bez obzira koliko očajni bili ili koliko bili zadovoljni ponuđenim uvijek tražite vremena da razmislite. Kada dobijete ponudu zahvalite poslodavcu na ponudi, ali recite kako trebate vremena da biste razmislili. Tada, kod kuće još jednom uzmite u obzir godišnji koji ćete imati, topli obrok, radne uvjete, očekivane kolege i slične stvari.

– Nemojte se bojati tražiti više

Sve dok razgovarate s poštovanjem i uljudno nemate ništa izgubiti zatražite li više. U većini slučajeva osobi koja vas zapošljava daje se mogućnost da vam povisi plaću za 10 do 20 posto, od one koju vam ponudi. Ali ne smijete biti drski ili bahati.

– Nemojte vi prvi iznositi cifre. Ukoliko krene razgovor o visini plaće pokušajte prvo navesti poslodavca da kaže iznos koju je on zamislio. Ako vas pita: Koliku plaću očekujete? Vi možete odgovoriti nešto poput: Vi ste vjerojatno imali nešto u planu s obzirom na moje odgovornosti i zahtjeve posla. Ja bih rado znao koliko bi to bilo?

– Pokušajte unaprijed saznati koliko se zarađuje u toj firmi. Možete preko poznanika, sadašnjih ili bivših zaposlenika, interneta, foruma, državnih statistika…

– Morate unaprijed znati vašu donju granicu. Koja je to minimalna plaća na koju bi pristali s obzirom na ono što se očekuje od vas na tom poslu?

– Nemojte zaboraviti niti ostale pogodnosti poput 13 plaće, osiguranja, regresa…

– Morate znati kada prestati

Za vrijeme pregovora u jednom ćete trenutku morati odbiti ili prihvatiti uvjete. Kada primijetite da je poslodavac usporio razgovor i prestao reagirati tada ćete morati odlučiti.

Svaki razgovor za posao je zahtjevan korak u karijeri, ali jednom kada ga odradite dobro definirali ste sovju karijeru za nekoliko godina a možda i duže pred sobom.

Vezano: