Video razgovor za posao [ KARIJERA ]

Video razgovor za posao

Nova situacija donijela je i nove načine zapošljavanja. Već neko vrijeme životopisi se šalju isključivo elektronski, putem e-maila ili obrazaca na web stranicama poduzeća koje traži nove zaposlenike.

Ukoliko prođete prvi korak, tj. vaš životopis prođe selekciju, uglavnom ste pozvani na prvi razgovor.

Ponekad kompanije za prvi krug razgovora koriste telefonske pozive ili video razgovore. Također, u današnje vrijeme sve se češće većina krugova obavlja telefonski ili video pozivom.

Kako bi skratili vrijeme, ili u novonastaloj situaciji zaobišli potrebu za dolaskom u urede poduzeća, provode se telefonski ili video razgovori. Ovakvi razgovori su posebno uobičajeni kod firmi koje su smještene na više lokacija, kod rada na daljinu, ili kada se prijavljujete za radno mjesto izvan vašeg mjesta boravka, ali i kod natječaja koji unutar istog područja.

Za kandidata video razgovor za posao bi trebao imati mnoge prednosti, iskoristite ih. Štedite na vremenu odlaska na razgovor, straha od kašnjenja, ali i olakšava vam pristup natuknicama i dokumentima koje ste pripremili.

Na što trebate obratiti pažnju prilikom video razgovora za posao?

– Video razgovori se često vode preko Skype-a ili Zoom-a. Ovisno o tome što su vam javili, instalirajte i provjerite da li oprema funkcionira bar dan ranije, a po mogućnosti i prije kako biste imali vremena za popravke ili da vam to odradi netko drugi.

Danas se sve češće koriste ove platforme i u privatne svrhe, te su mnogi upoznati s njihovim načinom funkcioniranja, ako niste sada j pravo vrijeme da ih počnete koristit.

– Napravite profesionalno korisničko ime, nemojte koristiti neki usputni nadimak.

– Napravite par testnih razgovora s nekim iz obitelji ili prijateljima. Bit će vam ugodnije na razgovoru za posao ako ste već imali video pozive. Razgovor za posao je često sam po sebi stresan, stoga neka vam to ne bude prvi video poziv, odradite još neke ranije.

– Prilagodite zvuk, mikrofon i svjetlo.

– Provjerite pozadinu. Na video razgovoru se vidi ono što je iza vas. Čak i ako uobičajeno vodite video razgovore, ukoliko se oni uobičajeno vode u privatne svrhe, s osobama koje poznajete, i koje poznaju vaš stil života, možda na kadrove koji se vide u video pozivu ne obraćate pažnju. Sada je vrijeme da to provjerite.

– Provjerite nagib ekrana i što vaša kamera snima, da li se dobro vidite.

– Odjenite se profesionalno. To što se razgovor vodi putem video poziva ne znači da trebate biti neprofesionalno odjeveni.

– Pripremite potrebne dokumente, životopis, natuknice, dodatne dokumente koji možda trebaju.

– Pripremite papir na kojem možete raditi bilješke ako zatreba.

– Budite pozitivni, nasmiješeni i fokusirani.

– Pripremite se tako da vas ništa ne ometa.

– Izaberite prostoriju u kojoj vas nitko ne ometa, ali u kojoj je dobar signal. Gubljenje signala je uvijek moguće, ali pokušajte se pripremiti kako bi tu mogućnost minimalizirali.

– Zatvorite ostale aplikacije i prozore na kompjuteru. Slučajno ili s namjerom možete trebati nešto pokazati na ekranu, te nema potrebe da se vide vaše druge otvorene aplikacije.

– Obratite pažnju na govor tijela i kako sjedite. Sjedite uspravno.

– Ako se tijekom razgovora ipak pojave tehničke smetnje, dešava se, nemojte paničariti.

– Pratite ritam razgovora, nemojte žuriti s odgovorima i upadati u riječ, budući da je često zbog sporosti veze moguće preklapanje u razgovoru, bitno je da to pokušate svesti na minimum. Pričekajte da netko skroz dovrši rečenicu prije nego što počnete odgovarati.

– Na kraju se zahvalite i budite sigurni da ste prekinuli vezu prije nego što nastavite s drugim stvarima ili komentarima.

Ovo su samo neke od specifičnosti video razgovora za posao. Kako se pripremiti za razgovor i za pitanja koja vas očekuju na razgovoru pročitajte ovdje:

I za video razgovor trebate biti spremni s odgovorima, te se dobro pripremite. Nemojte se previše oslanjati na to da ćete nešto napisati i čitati jer će vjerojatno biti teško tražiti po papirima odgovore.

Vezano: