19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Video razgovor za posao [ KARIJERA ]

Ponekad kompanije za prvi krug razgovora koriste telefonske pozive ili video razgovore. Također, u današnje vrijeme sve se češće većina krugova obavlja telefonski ili video pozivom.

Video razgovor za posao

Nova situacija donijela je i nove načine zapošljavanja. Već neko vrijeme životopisi se šalju isključivo elektronski, putem e-maila ili obrazaca na web stranicama poduzeća koje traži nove zaposlenike.

Ukoliko prođete prvi korak, tj. vaš životopis prođe selekciju, uglavnom ste pozvani na prvi razgovor.

Ponekad kompanije za prvi krug razgovora koriste telefonske pozive ili video razgovore. Također, u današnje vrijeme sve se češće većina krugova obavlja telefonski ili video pozivom.

Kako bi skratili vrijeme, ili u novonastaloj situaciji zaobišli potrebu za dolaskom u urede poduzeća, provode se telefonski ili video razgovori. Ovakvi razgovori su posebno uobičajeni kod firmi koje su smještene na više lokacija, kod rada na daljinu ili kada se prijavljujete za radno mjesto izvan vašeg mjesta boravka, ali i kod natječaja koji unutar istog područja.

S obzirom da je sve popularniji način remote rada, logični su i ovakvi načini selekcije kandidata.

Za kandidata video razgovor za posao bi trebao imati mnoge prednosti, iskoristite ih. Štedite na vremenu odlaska na razgovor, straha od kašnjenja, ali i olakšava vam pristup natuknicama i dokumentima koje ste pripremili.

Kako se pripremiti za video razgovor za posao?

Na što trebate obratiti pažnju prilikom video razgovora za posao? Sažeto trebati voditi računa o tehnologiji, prostoriji i o sebi.

Za video razgovor unaprijed provjerite i pripremite tehnologiju i izaberite prostoriju. Bar dan unaprijed. A prije razgovora ponovno sve provjerite, odjenite se te isključite mobitel i aplikacije na kompjuteru.

Tehnologija za video razgovor

– Video razgovori se često vode preko Micorsoft Teams-aa, Skype-a ili Zoom-a. Ovisno o tome što su vam javili, instalirajte i provjerite da li oprema funkcionira bar dan ranije, a po mogućnosti i prije kako biste imali vremena za popravke ili da vam to odradi netko drugi.

Ponekad instaliranje ide brzo, no, ako program i kreiranje računa radite prije razgovora, tada ćete vjerojatno pomisliti da to ide sporo i da će vam nedostajati vremena.

Danas se sve češće koriste ove platforme i u privatne svrhe, te su mnogi upoznati s njihovim načinom funkcioniranja, ako niste sada je pravo vrijeme da ih počnete koristit.

– Napravite profesionalno korisničko ime, nemojte koristiti neki usputni nadimak.

– Napravite par testnih razgovora s nekim iz obitelji ili prijateljima. Bit će vam ugodnije na razgovoru za posao ako ste već imali video pozive. Razgovor za posao je često sam po sebi stresan, stoga neka vam to ne bude prvi video poziv, odradite još neke ranije. To je prilika da provjerite kako se upali i ugasi kamera ili kako se isključi i uključi zvuk.

– Prilagodite zvuk, mikrofon i svjetlo. Provjerite mikrofon, kako ga uključiti i isključiti, kako uključiti kameru, kako isključiti. Provjerite kakva je slika na kameri, te koji se kut oko vas vidi. Također, namjestite laptop da se vi odgovarajuće vidite. To što je mikrofon na kompjuteru uključen ne znači da je uključen i na aplikaciji, možda ga je potrebno dodatno uključiti.

Prostorija za video razgovor za posao

– Provjerite pozadinu. Na video razgovoru se vidi ono što je iza vas. Čak i ako uobičajeno vodite video razgovore, ukoliko se oni uobičajeno vode u privatne svrhe, s osobama koje poznajete, i koje poznaju vaš stil života, možda na kadrove koji se vide u video pozivu ne obraćate pažnju. Sada je vrijeme da to provjerite.

– Izaberite prostoriju u kojoj vas nitko ne ometa, ali u kojoj je dobar signal. Gubljenje signala je uvijek moguće, ali pokušajte se pripremiti kako bi tu mogućnost minimalizirali.

– Pripremite se tako da vas ništa ne ometa. Možda ste vidjeli slike i komentare ljudi koji rade od kuće te ima djeca ili drugi ukućani ulaze u kadar. U nekim firmama je to prihvatljivo, u nekim nije. No, na razgovoru za posao toga ne bi trebalo biti. Također, ako su u prostoriji druge osobe to vas može dekoncentrirati i odvlačiti pažnju. U najgorem slučaju će vas ukućani nešto pitati i vi ćete im odgovoriti. Optimalno bi bilo da ste sami u prostoriji i da nitko u nju ne ulazi dok traje razgovor za posao.

Video razgovor za posao priprema

– Provjerite nagib ekrana i što vaša kamera snima, da li se dobro vidite. Isprobajte nekoliko varijanti dok ne pronađete najbolju opciju.

– Razmislite unaprijed o mogućim pitanjima na razgovoru za posao i o odgovorima. Više: 45 najčešćih pitanja na razgovoru za posao

– Odjenite se profesionalno. To što se razgovor vodi putem video poziva ne znači da trebate biti neprofesionalno odjeveni.

– Obratite pažnju na govor tijela i kako sjedite. Sjedite uspravno. To provjerite unaprijed na kameri, ne kada krene razgovor.

– Zatvorite ostale aplikacije i prozore na kompjuteru. Slučajno ili s namjerom možete trebati nešto pokazati na ekranu, te nema potrebe da se vide vaše druge otvorene aplikacije.

– Smanjite mobitel i neka vam bude izvan pogleda. Dolazak poruka koji se vidi na mobitelu može vam odvlačiti pažnju, kao i poziv.

– Pripremite potrebne dokumente, životopis, natuknice, dodatne dokumente koji možda trebaju. Iako je najveća vjerojatnost da vam to neće niti trebati, dobro je biti spreman.

Video razgovor za posao

– Pripremite papir na kojem možete raditi bilješke ako zatreba.

– Budite točni.

– Budite pozitivni, nasmiješeni i fokusirani.

– Ako se tijekom razgovora ipak pojave tehničke smetnje, dešava se, nemojte paničariti. Možete se ponovno spojiti i ispričati.

– Pratite ritam razgovora, nemojte žuriti s odgovorima i upadati u riječ, budući da je često zbog sporosti veze moguće preklapanje u razgovoru, bitno je da to pokušate svesti na minimum. Pričekajte da netko skroz dovrši rečenicu prije nego što počnete odgovarati. Ovo je uvijek bitno, ali je specifično kod video razgovora, budući da se drugačije odražava na tempo razgovora i preklapanja u razgovoru znače da nitko nikog ne čuje.

– Na kraju se zahvalite i budite sigurni da ste prekinuli vezu prije nego što nastavite s drugim stvarima ili komentarima.

Ovo su samo neke od specifičnosti video razgovora za posao. Kako se pripremiti za razgovor i za pitanja koja vas očekuju na razgovoru pročitajte ovdje:

I za video razgovor trebate biti spremni s odgovorima, te se dobro pripremite. Nemojte se previše oslanjati na to da ćete nešto napisati i čitati jer će vjerojatno biti teško tražiti po papirima odgovore.

Vezano: