Kako brzo popraviti loše raspoloženje i dugoročno funkcionirati bolje (+ dnevni jelovnik za bolje raspoloženje) [ ZDRAVLJE ]

Kako brzo popraviti loše raspoloženje i dugoročno funkcionirati bolje (+ dnevni jelovnik za bolje raspoloženje)

 

Jesen je razdoblje tranzicije i privikavanja na drugačiji stil života od ljetnih godišnjih odmora, a obično se i druge važne promjene (polazak djeteta u školu, početak tečaja, usavršavanja) odvijaju u ovom razdoblju godine. Stoga nije čudno da ćete se u pojedinim danima, ako se niste dobro spremili osjećati potišteno, bezvoljno i bez energije, a takvo raspoloženje snižava imunitet, što vodi do bolesti. Da biste na vrijeme prekinuli lanac i izbjegli razbolijevanje poslušajte sljedeće savjete.

-1- Nazovite mamu

Možete poslati tisuće mailova ili poruka, ali ništa vam neće popraviti raspoloženje kao mamin glas ili nekog drugog člana obitelji. To je zbog toga što ugodni zvukovi smanjuju napetost, dok s druge strane neželjena buka podiže krvni tlak, razinu kortizola (hormona stresa) i s vremenom može uzrokovati i srčana oboljenja.

-2- Jedite žestoko

Začinjena ili vruća hrana može podići temperaturu u tijelu, što opušta tijelo. Ako pomislite kako vas hvata potištenost posegnite za vrućim čajem od đinđera, otiđite u saunu ili priredite toplu kupku. Povišenje tjelesne temperature smanjuje napetosti u mišićima, mijenja navike mozga i u krajnjoj liniji popravlja raspoloženje.

-3- Ljuljajte se

Jeste li se ikad zapitali zašto baka izgleda tako sretno u stolcu za ljuljanje? Ljuljanje je prirodni način za opuštanje tijela. Ritmičke kretnje dopuštaju mozgu da se opusti i usporavaju frekvenciju srca.

-4- Napudrajte se

Nakon tuširanja pospite tijelo dječjim puderom ili nekim dječjim proizvodom jačeg mirisa. Zbog čega? Miris dječjeg pudera može pobijediti loše raspoloženje i pobuditi osjećaj sigurnosti i udobnosti kažu neurolozi.

-5- Napravite pauzu 4 puta dnevno

Petominutne pauze 4 puta dnevno (ukupno 20 minuta) su magična brojka tvrde psihijatri Medicinskog centra u New Yorku. Kažu kako uz pomoć te formule možete smanjiti razinu stresa za oko 50 posto. Najvažnija je pauza nakon buđenja.

-6- Pričajte šale

Naučite nešto od muškaraca. Što se više smijete to je teže držati se loših osjećaja. Smijeh šalje mozgu pozitivne signale, a mozak izvraća popravljenim raspoloženjem.

-7- Nosite pastelne boje

Možda mislite kako vedri tonovi poput narančaste, žarko crvene ili žute energiziraju tijelo, ali oni zapravo mogu potaknuti agresiju jer su pretjerano stimulativni. Topliji tonovi imaju njegujući i umirujući učinak.

-8- Ubrzajte otkucaje srca

Deset minuta ili više aerobne tjelovježbe otjerat će loš osjećaj. 10 minuta umjereno jake tjelovježbe najviše popravlja vaše raspoloženje. Ako pretjerujete u tjelovježbi to vas neće učiniti sretnijima unatoč uvriježenom mišljenju.

Namirnice koje popravljaju raspoloženje

Jeste li znali da vam određena hrana popravlja raspoloženje i vraća energiju?! Možda je vrijeme da pri izboru namirnica prestanete razmišljati isključivo o kalorijama te uzmete u obzir i osjećaj za zdrav životni stil.

Koja hrana popravlja raspoloženje?

Hrana koja popravlja raspoloženje je prvenstveno hrana koja vas opušta. Postoje određene namirnice koje utječu na moždane neurotransmitere i hormone, što onda utječe na raspoloženje.

Mnoga nas hrana također čini umornima i tromima. Posebno ako se konzumira u velikim količinama. U slučaju kada se prejedemo, krv se slijeva u želudac, a manji je protok u mozgu, što onda vodi do pospanosti i umora.

– Najbolji način za popravljanje raspoloženja je tjelovježba, što sigurno već znate, a sličan učinak kakav ima tjelovježba na organizam ima i začinjena hrana. Ljuta hrana stimulira otpuštanje endorfina, hormona sreće. Za poboljšanje raspoloženja dodajte u hranu chili začine, papričice, feferone…

– Hrana bogata proteinima također popravlja raspoloženje. Takva hrana čini nas budnima, puni energijom i sposobnošću koncentracije.

– Istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina B povezan  s depresijom, pa da biste je spriječili unosite ga u dovoljnim količinama.

– Na popis hrane koja je dobra za raspoloženje ubrajaju se i cjelovite žitarice, leća, soja, špinat, repa, brokula, sjemenke suncokreta, pšenične klice i naranče.

– Dalje, za bolje raspoloženje jedite školjke, losos, nemasnu govedinu, mlijeko i jaja.

Prijedlog jelovnika za dobro raspoloženje:

Doručak: Doručak s namirnicama s visokom količinom proteina poput zobi, jabuka i krušaka za razliku od slatkog doručka vode do stabilnijeg raspoloženja.
Zajutrak: Jogurt, orašasti plodovi  ili neki drugi komad voća.
Ručak: Težite namirnicama bogatim vitaminom B i omega -3 masnim kiselinama. Izbjegavajte teške, masne obroke.
Užina: Redak tamne čokolade popravlja raspoloženje.
Večera: Smeđa tjestenina ili riža, te krumpir namirnice su koje trebate birati za večeru.

Prestanite jesti zbog lošeg raspoloženja

Računi. Vaš šef. Gubitak voljene osobe. Sve je to stresno, a budući da na puno toga ne možemo utjecati, važno je postići razinu mentalne i fizičke stabilnosti na kojoj ćemo se moći suočavati s tim stvarima. Dok neki ljudi olakšanje traže u omiljenom hobiju ili sportu, neki posežu za hranom. Ako spadate u drugu skupinu, možda vam savjeti ispod mogu pomoći.

-1- Birajte najzdraviju hranu i hranite se redovito kroz obroke. Ako se uravnoteženo hranite, manja je šansa da ćete se nekontrolirano prejedati kada osjetite emotivnu neravnotežu.

-2- Pokrenite tijelo. Uz bilo koju fizičku aktivnost opustit ćete tijelo i vratiti osjećaj kontrole nad životom.

-3-  Razgovor o problemima nikad nije lak, ali ponekad težinu morate skinuti sa svojih prsa. Razgovor o osjećajima vodi duhovnoj i psihičkoj ravnoteži.

-4- Umjesto da se strogo osuđujete naučite na poteškoće gledati kao na prilike za razvoj. Kada bi vam sve išlo lagano, život bi bio poprilično dosadan.

-5- Povežite se s prirodom. Priroda, svjež zrak, sunce… Sve vas to opušta. Ako izađete van i naučite prepoznavati sve lijepe stvari oko sebe, shvatit ćete da ima mnogo toga ljepšeg, što vas može više ispuniti od hrane.

11 kućnih mirisa koji će poboljšati vaše raspoloženje

Ljudski mozak može detektirati 10.000 mirisa. I dok vam neki mogu prizvati lijepa sjećanja iz bakine kuhinje, drugi vam mogu dati više energije, povećati sposobnosti učenja ili popraviti imunitet.

-1- Miris kruha od češnjaka – popravlja obiteljsku dinamiku.
-2- Miris cvijeća u vazi – Popravlja učenje
-3- Miris crvenog grejpfruta – Daje mladenački osjećaj
-4- Miris oceana – Opušta mišiće
-5- Miris cimeta – Doimate se mršavije
-6- Miris jasmina – Podiže samopouzdanje
-7- Miris zelene jabuke – Smanjuje migrenu i klaustrofobiju
-8- Miris čokolade – Generira osjećaj sreće
-9- Miris naranče – Enegizira
-10- Miris krastavca – Afrodizijak
-11- Miris lavande – Daje osjećaj smirenosti.

Razgovor o problemima neće uvijek popraviti raspoloženje

Prijateljstva koja se temelje na beskonačnom razglabanju o nekom problemu mogu pridonijeti povećanju anksioznosti ili depresivnom raspoloženju.

U istraživanju objavljenom u dnevniku Developmental Psychology navodi se kako žene mogu razviti čak i tešku depresiju čestim razgovorom s prijateljicama o istim problemima. One stalnim prepričavanjem jedne stvari multipliciraju negativne osjećaje, te isti događaj u glavi proživljavaju svaki put iznova, što loše djeluje na psihu.

Dok će takvi razgovori ojačati prijateljstvo, potaknut će razvoj depresivnih simptoma.

Naravno, o problemima je dobro razgovarati, ali trebate pronaći pravu mjeru. Prijatelji bi vam trebali pomoći da zaboravite na probleme, pa svjesno izbjegavajte stalno ponavljanje iste tužne priče i prisilite se razgovarati o drugim temama, čak i ako vam se u tom trenutku ne čine zanimljivo.

Odgovori

*