20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

8 brzih lijekova za loše raspoloženje [ SELFHELP ]

Jesen je razdoblje tranzicije, stoga nije čudno da ćete se u pojedinim danima, ako se niste dobro spremili osjećati potišteno, bezvoljno i bez

8 brzih lijekova za loše raspoloženje

Jesen je razdoblje tranzicije, stoga nije čudno da ćete se u pojedinim danima, ako se niste dobro spremili osjećati potišteno, bezvoljno i bez energije, a takvo raspoloženje snižava imunitet, što vodi do bolesti. Da biste na vrijeme prekinuli lanac i izbjegli razbolijevanje poslušajte sljedeće savjete.

-1- Nazovite mamu

Možete poslati tisuće mailova ili poruka, ali ništa vam neće popraviti raspoloženje kao mamin glas ili nekog drugog člana obitelji. To je zbog toga što ugodni zvukovi smanjuju napetost, dok s druge strane neželjena buka podiže krvni tlak, razinu kortizola (hormona stresa) i s vremenom može uzrokovati i srčana oboljenja.

-2- Jedite žestoko

Začinjena ili vruća hrana može podići temperaturu u tijelu, što opušta tijelo. Ako pomislite kako vas hvata potištenost posegnite za vrućim čajem od đinđera, otiđite u saunu ili priredite toplu kupku. Povišenje tjelesne temperature smanjuje napetosti u mišićima, mijenja navike mozga i u krajnjoj liniji popravlja raspoloženje.

-3- Ljuljajte se

Jeste li se ikad zapitali zašto baka izgleda tako sretno u stolcu za ljuljanje? Ljuljanje je prirodni način za opuštanje tijela. Ritmičke kretnje dopuštaju mozgu da se opusti i usporavaju frekvenciju srca.

-4- Napudrajte se

Nakon tuširanja pospite tijelo dječjim puderom ili nekim dječjim proizvodom jačeg mirisa. Zbog čega? Miris dječjeg pudera može pobijediti loše raspoloženje i pobuditi osjećaj sigurnosti i udobnosti kažu neurolozi.

-5- Napravite pauzu 4 puta dnevno

Petominutne pauze 4 puta dnevno (ukupno 20 minuta) su magična brojka tvrde psihijatri Medicinskog centra u New Yorku. Kažu kako uz pomoć te formule možete smanjiti razinu stresa za oko 50 posto. Najvažnija je pauza nakon buđenja.

-6- Pričajte šale

Naučite nešto od muškaraca. Što se više smijete to je teže držati se loših osjećaja. Smijeh šalje mozgu pozitivne signale, a mozak izvraća popravljenim raspoloženjem.

-7- Nosite pastelne boje

Možda mislite kako vedri tonovi poput narančaste, žarko crvene ili žute energiziraju tijelo, ali oni zapravo mogu potaknuti agresiju jer su pretjerano stimulativni. Topliji tonovi imaju njegujući i umirujući učinak.

-8- Ubrzajte otkucaje srca

Deset minuta ili više aerobne tjelovježbe otjerat će loš osjećaj. 10 minuta umjereno jake tjelovježbe najviše popravlja vaše raspoloženje. Ako pretjerujete u tjelovježbi to vas neće učiniti sretnijima unatoč uvriježenom mišljenju.

Riješite se lošeg raspoloženja u 15 min

Ispod navedeni savjeti funkcioniraju izolirano, ali ako želite riješiti problem nezadovoljstva najbolje bi bilo kombinirati ih.

Upitajte se ova pitanja kako biste shvatili što ne funkcionira:

Što me zaista muči?

Anksiozni ste i tužni, ali niste sigurni zbog čega? Vratite se unazad nekoliko sati ili dana. Vraćajte se mislima unatrag sve dok ne otkrijete ono što zaista leži ispod vašeg lošeg raspoloženje, umjesto da okrivljujete vozača u susjednom automobilu.

Izbjegavam li nešto?

Lakše je upirati prstom u neljubazne prodavačice nego neljubaznog dečka. Ako nikako ne možete doći do korijena problema zapitajte se postoji li nešto što ni sami sebi ne želite priznati. Možda postoje neki problemi koji su se nagomilavali mjesecima? Ako samo i priznate što je pravi problem već ćete osjetiti veliko olakšanje, prije nego ga i pođete rješavati.

Usredotočite se na disanje.

Duboko udahnite 10 puta. Disanje može ponovno vratiti ravnotežu u živčani sustav.

Napravite grafikon tortu.

Nacrtajte krug i kreirajte kriške koje će sve stvari koje vas uzrujavaju. Sam čin predstavljanja briga će vizualno ih razjasniti što će pomoći da probleme lakše identificirate, a samim tim i riješite.

Pronađite mirno mjesto.

Najbolje bi bilo pronaći mjesto gdje možete potpuno isključiti sve ono što vam stimulira mozak.

Ometajte se

Kada ste uočili problem, pronađite nešto što će vam skrenuti misli. Otvorite zabavnu web stranicu, odnesite rublje na pranje, operite suđe… To će vam pomoći da se smirite. I dok se vi na svjesnoj razini bavite nečim potpuno drugim, mozak će procesuirati informacije, te ćete se s problemom moći bolje nositi kada mu se vratite.