Telefonski razgovor za posao – kako se pripremiti

Telefonski razgovor za posao – kako se pripremiti

U današnje vrijeme telefonski razgovori za posao su postali uobičajeni. Razgovor ćete obaviti od kuće, iskoristite te prednosti.

Mnoge kompanije koriste telefonske razgovore s kandidatima koji “dobro izgledaju na papiru” kako bi odlučili da li su im ti kandidati zanimljivi za sljedeće razgovore i ulazak dalje u proces.

Vjerojatno će vas pitati o stvarima iz životopisa, znanjima, obrazovanju, radnom mjestu i očekivanjima. Za očekivati je čak i ako prvi razgovor prođe dobro da ćete i u sljedećem koraku biti pozvani na telefonski razgovor.

Oba takva razgovora traju oko 30 minuta. Telefonski razgovor shvatite kao sumiranje onoga što je zanimljivo za buduće radno mjesto.

Telefonski razgovori su jednako važni kao i osobni razgovori, nemojte im umanjivati važnost.

Ovo su neke od bitnih stvari koje trebate uzeti u obzir:

– Potvrdite vrijeme razgovora. Ako ste se dogovorili za vrijeme razgovora nekoliko dana unaprijed, tada možete i dan prije razgovora ponovno potvrditi vrijeme. Postavite sebi podsjetnik i budite točni. To što je razgovor telefonski ne znači da možete kasniti, jednako je važno da budete točni kao i da idete na razgovor.

– Ako se nešto promijenilo, javite da odgađate dogovor, nemojte čekati da vas netko nazove kako biste rekli da ne možete razgovarati.

– Istražite kompaniju s kojom razgovarate.

– Ponovno prođite kroz opis posla na koji ste se javili kako biste prema traženim karakteristikama mogli pripremiti bolje odgovore.

– Pripremite se. Pripremite odgovore i informacije. To što ste kod kuće ne znači da trebate o svemu u zadnjem trenutku razmišljati.

– Napunite mobitel ili telefon na koji vas trebaju zvati.

– Pripremite sebi životopis da ga imate ispred sebe, kao i eventualne druge dokumente koji vam mogu zatrebati (ovisno o poslu za koji ste se javili i što se traži).

– Pripremite si bilješke. Upravo činjenica da razgovarate telefonski omogućuje vam da pripremite bilješke kako bi razgovor bio tečniji i vama jednostavniji.

– Razmislite o pitanjima koja se mogu pojaviti na razgovoru.

– Pripremite odgovore na uobičajena pitanja.

– Odjenite se profesionalno. Bez obzira što se radi o telefonskom razgovoru to vam može pomoći popraviti raspoloženje te vas usmjeriti na profesionalnije odgovore. A bit ćete spremni i za slučaj da predlože da se razgovor obavi putem video poziva.

– Pronađite tiho i mirno okruženje.

– Pripremite papir na koji možete zapisati bilješke.

– Nemojte tijekom razgovora jesti, piti, pušiti, žvakati žvakaću gumu…

Kada razgovor krene:
– Aktivno slušajte što am osoba s druge strane govori kada vas nazove.
– Budite profesionalni.
– Smiješite se i budite pozitivni.

Pročitajte i: