20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Nastavite vježbati i kroz jesen

Danas nemam vremena, dogovorio sam kavu s prijateljem...

Nastavite vježbati i kroz jesen

Danas nemam vremena, počeo sam gledati film, nisam raspoložen, umoran sam, vani je kišno vrijeme… Najčešći su izgovori za neaktivnost.  Međutim, upravo tada najvažnije je baviti se tjelovježbom, jer to znači da nam tijelu nedostaje energije i kondicije, pa se zbog toga i pojavljuje bezvoljnost.

I dok je mnogim ljudima jesenska bezvoljnost nešto fiktivno i zamišljeno, jer im je jesen razdoblje novih početaka, kada su puni energije i najproduktivniji, mnogima manjak sunca i hladnije vrijeme otežava funkcioniranje, te postaju bezvoljni i neproduktivni. To je zbog nedostatka sunčanog vremena, povećanog boravka u zatvorenim prostorijama u kojima kronično fali kisika i sličnih vanjskih faktora, a što sve utječe na hormonalnu neravnotežu i u konačnici čini ljude umornima i bezvoljnima.

Da biste se izdigli iznad bezvoljnosti i pokrenuli bitno je primijetiti kako je ona uvjetovana vremenskim prilikama, položajem zemlje u odnosu na sunce i promjenama u vlastitom ponašanju, a ne nečim imaginarnim na što ne možete utjecati.

Važno je shvatiti kako jesenska bezvoljnost nije rezultat stvarnog umora i potrebe za odmorom, nego jednostavno vanjski čimbenici utječu na to kako nam tijelo funkcionira i kako se osjeća. Da biste se unatoč bezvoljnosti pokrenuli važno je svjesno se potaknuti na promjene i izdići se iznad apatije. Započnite postupno. Krenite s jednostavnijim aktivnostima poput druženja s obitelji i šetnji kroz grad, da biste došli do brzog hodanja, planinarenja, vožnje biciklom ili trčanja. Najvažnije je učiniti prvi korak, prestati raditi izlike, skupiti energiju i dignuti se s kauča.

Vremenske prilike vam nikako ne bi smjele biti izgovor za ljenčarenje. Vani možete prošetati i po kiši. Ljudski organizam može funkcionirati dobro po svim vremenskim uvjetima. Be obzira što vi mislili o hladnijim temperaturama, kiši i blatu, vaše tijelo sposobno je prilagoditi se i pravilno odjeveni možete sve što možete i ljeti. Ukoliko ste baš pravi mrzitelj kiše i hladnoće razmislite o nabavci sprave za kućni fitnes. Jedini problem s kućnim spravama je to što one brzo dosade zbog svoje jednoličnosti.

Možda je bolja opcija članstvo u fitness klubu. Uplaćena članarina će vas motivirati, a dodatno ljudi koje srećete i upoznajete tijekom vježbanja.

Ukoliko tažite zamjenske aktivnosti, koje se računaju kao vježbanje, a ipak su prirodnije od samog vježbanja i zahtijevaju manje opreme i angažmana ispod su tri osnovne aktivnsoti za koje vam ne treba puno opreme ni pripreme.

1 Hodanje

Hodanje je jedna od najlaganijih, ali i najzabavnijih aktivnosti. Bez obzira išli na namjenske šetnje prirodom ili šetali po susjedstvu, ekstra koraci napravit će veliku razliku za zdravlje. Jedna od najzabavnijih jesenskih aktivnosti kojom se uopće možete baviti je hodanje. S druge strane i mnoge zabavne aktivnosti kojima se možete baviti uključuju hodanje. Branje voća, skupljanje lišća i mnoge druge jesenske aktivnosti u osnovi su hodanje.

2 Vožnja biciklom

Vožnja biciklom je jako zabavna jesenska aktivnost. Vožnjom bicikla odradit ćete sve glavne mišićne grupe i odraditi kadio trening.

3 Trčanje

Trčanje je najpoznatija tjelesna aktivnost. Ne treba vam puno opreme, ali za razliku od kućnih sprava za vježbanje možete uživati u svoje ljepoti prirode. Možete vježbati trčanje a zatim se uključiti u humanitarne maratone ili utrke. To će vam dati dodatni motiv za trčanje.

Možete i neke jesenske obveze pretvoriti u tjelovježbu

Današnjih dana rijetko ćemo vidjeti nekoga tko cijepa drva, ali to je dugo vremena bila najintenzivnija i najzahtjevnija jesenska tjelovježba.

Svaki tip bavljenja okućnicom, vrtom ili voćnjakom zapravo je tjelesna aktivnost i svojevrstan vid tjelovježbe. Na primjer grabljenje lišća se smatra tjelovježbom umjerenog intenziteta i prosječna osoba će sagorjeti oko 150 kalorija baveći se ovom aktivnosti.

Kako biste spriječili ozljede važno je da ne pretjerate, ali i da prije početka aktivnosti se dobro istegnete i zagrijete mišiće.

Vezano: