28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako izgleda moderan i kvalitetan životopis [ KARIJERA ]

Nije tajna da životopis igra ključnu ulogu u tome hoćete li biti pozvani na razgovor...

Kako izgleda moderan i kvalitetan životopis

Životopis je vaš prvi kontakt s potencijalnim poslodavcem. Ako životopis ne ostavi dojam, neće vas pozvati na razgovor. U tom slučaju nemate dodatnu priliku se predstaviti i pokazati što znate. Stoga se oko životopisa treba posebno potruditi. A ako treba prilagodite životopis za svaki natječaj za koji se prijavljujete kako biste naglasili ono što se traži u određenom natječaju.

Nemojte misliti da ste već sve napisali i da trošite previše vremena na životopis. Ponekad je važno i kako su informacije napisane i prezentirane u žvotopisu, a ne samo kakve kvalifikacije imate. Ako ih ne istaknete u životopisu, ili ako dominaciju preuzmu manje važne stvari, potencijalni poslodavci neće primijetiti vaše kvalifikacije u životopisu i neće vas uvrstiti u sljedeći krug.

Što životopis govori o vama

Nije tajna da životopis igra ključnu ulogu u tome hoćete li biti pozvani na razgovor, zbog toga je važno znati što sve životopis govori o vama. Na njemu je navedeno vaše obrazovanje, vaše iskustvo, vaše vještine, ali između redaka se mogu iščitati još neke sitnice.

-1- Koliko ste zainteresirani za posao

Ovo je najvažnija stvar koju vaš životopis govori o vama. Šaljete li isti životopis za svaki posao na koji se prijavljujete? Kao što zamolba treba biti prilagođena pojedinom poslu, tako trebate prilagoditi i životopis. On može biti temeljen na predlošku, ali u njega trebate uključiti samo iskustvo, vještine i informacije koje su vezane uz posao na koji se prijavljujete.

-2- Koliko znate o poslu za određeno radno mjesto

Ako tražite prvi posao, navest ćete i predmete koje ste slušali na fakultetu, a vezani su za radno mjesto na koje se prijavljujete, ali ako već imate iskustva, tada kolegiji s fakulteta nisu toliko važni kao opis poslova koje ste obavljali. Nemojte nepotrebno pisati o onome što nema uske veze s poslom na koje se prijavljujete. Ali ako ste radili nešto na što ste ponosni, a nema puno veze s radnim mjestom na koje se prijavljujete, ipak to navedite.

-3- Znate li posložiti prioritete

Za većinu poslova na koje se prijavljujete vaši hobiji nisu važni, pa ih nemojte navoditi osim ako izravno ne podupiru vašu kvalifikaciju za posao. Nemojte napominjati ni svoje vjersko ili političko volontiranje, kao ni druge osobne informacije. Bez obzira koliko ste ponosni na neka svoja opredjeljenja ili djela nemojte ih navoditi ako nisu vezana uz posao. Ako previše toga napišete poslodavac bi mogao pretpostaviti kako ne znate procijeniti što vam je bitno u životu i za konkretan posao ili da s previše informacija pokušavate zamaskirati nešto što vam nedostaje. Životopis bi trebao stati na jednu stranicu, osim ako niste već dugo u poslu i imate mnogo postignuća u karijeri.

-4- Koliko ste pismeni i komunikativni

Vaš životopis će otkriti koliko ste pismeni, a rečenice koje upotrebljavate koliko se znate izražavati. Dobro bi bilo kada bi svaki životopis koji šaljete provjerila još jedna osoba kako biste izbjegli sitne pravopisne pogreške.

5 znakova da vam je životopis zastario

Danas se sve brzo mijenja, radna mjesta nisu onakva kakva su bila prije pet ili deset godina. Najuspješniji kandidati nisu oni koji su voljni raditi ili prilagoditi se novoj radnoj okolini nego oni koji naprave sebi najbolju promociju, odnosno koji se znaju najbolje predstaviti.

Već imate napisan životopis? Isti onaj kakva ste imali i prije pet godina? Samo ste dodali zadnje radno mjesto u njega? Možda biste ga ipak trebali malo redizajnirati. Što se promijenilo i što čini razliku između zastarjelog i modernog životopisa?!

Slijede stvari po kojima ćete prepoznati da vam je životopis zastario:

– Mora stati na jednu stranicu

Skratili ste popis što staviti u životopis, ostavili samo ključne informacije, smanjili font slova i margine, možda čak i zaglavlje i podnožje, i sada ste napokon uspjeli da vam je životopis ponovno na jednoj stranici. Ovo pravilo je ranije bilo jako važno. No, danas više nije. Posebno ako već imate radnog iskustva, imate popis obrazovanja i usavršavanja kao i dodatnih kvalifikacija, ne možete očekivati da vam sve stane na jednu stranicu kao kada ste tražili prvi posao. No, ovo ne znači ni da trebate u životopis unositi nevažne podatke. Životopis treba biti kratak i sažet, ali ne mora biti na jednoj stranici.

–  Na vrhu životopisa imate napisan cilj

U većini slučajeva taj cilj se podrazumijeva, ako ste poslali nekome životopis vjerojatno želite raditi u tom poduzeću ili sektoru. Sva dodatna objašnjenja napišite u molbi uz životopis, ali ne u njemu. Nekoga tko će čitati životopise i vršiti selekciju sigurno zanimaju više neki drugi podaci o vama nego da želite raditi u tom poduzeću.

– Reference dostupne na zahtjev

Ova formulacija je potpuno nepotrebna. Da li je to potrebno spominjati? Ako vas budu tražili potrebne reference, a to niste napisali, reći ćete ne ili ćete ih ionako dati?! To se podrazumijeva. Ovo spomenite samo ako se u oglasu za posao izričito traži.

– Slanje životopisa faksom, poštom ili u mailu bez priloga

Osim ako se izričito ne traži neki od ovih načina, preskočite ih. Najbolje da svoj word dokument pretvorite u pdf format i tako ga pošaljete. Tako ćete biti sigurni da će se otvoriti točno onako kako ste ga poslali. Ako to ne možete ili ne znate pošaljite word dokument. Ali nikako nemojte prebaciti životopis u mail i tako slati.

– Popisali ste u životopisu sve poslove koje ste ikad radili

Kada netko traži prvi posao, ovo nije nužno loše, ali za svaki sljedeći postaje loše. Nevažne poslove izostavite, posebno one koji nemaju nikakve veze sa vašom strukom. Danas se najčešće traže osobe koje imaju najviše relevantnih vještina, a ne koje ih općenito imaju najviše.

Neka vas životopis ne postara

Nakon godina radnog staža ponovno ste se našli na burzi i tražite posao. Vjerojatno se suočavate s mnogim izazovima, promjenama u tehnologiji, networking, društvene mreže, izgradnja brandinga, te vam sve to izgleda previše. Što sad?!

Počnite s osnovnim i ponovno doradite ili iznova napišite svoj životopis.

Zapamtite da imate poželjno i mnogo puta traženo radno iskustvo. Samo ga morate dobro upakirati kako bi sve izgledalo privlačnije. Neka izgleda da ste iskusni, a ne kao da vas je pregazilo vrijeme.

– Nemojte navoditi sve svoje radno iskustvo –

Ovo se možda čini kontradiktorno s ostalim savjetima koje čujete, ali popis od 20-30 godina radnog iskustva nije ono što buduće poslodavce zanima. Oni žele znati što ste radili u posljednje vrijeme. Izbjegavajte navođenje poslova koje ste radili prije 15 i više godina. Umjesto toga naglasite svoje nedavno radno iskustvo. Ako popis izgleda kratko navedite poduzeće, poziciju i eventualne nagrade koje su vezane uz posao na koji se sada prijavljujete. Ako je radno iskustvo koje je vezano uz novu poziciju bilo jako davno, a smatrate da ga trebate navesti onda izbjegavajte datume, te samo navedite podatke što ste i gdje raditi, odnosno na kojem ste radnom mjestu bili.

– Nemojte koristiti sumorne niti teške riječi –

Jezik je pokazatelj puno toga stoga ako vi koristite riječi poput „veteran“, „iskusan“, „stari radnik“ morate očekivati da će vas poslodavac tako i doživljavati. Na taj način ćete se doimati starije nego što jeste. Umjesto toga radije koristite riječi poput „svestran“ i „prilagodljiv“.

– Nemojte preopteretiti stranicu –

Ako imate više od 15 godina radnog iskustva te mnoga usavršavanja prihvatljivo je da životopis bude na dvije do tri stranice, ali ne više od toga. Koristite jedan stil, a tek ponešto možete zatamniti ili ukositi slova. Koristite standardne fontove, i veličinu slova 10-12pt. Ispis neka bude na bijelom papiru crnom tintom.

– Ne navodite loša iskustva –

Struktura životopisa neka bude prema vještinama, sposobnostima, a ne prema kronologiji. Koncentrirajte se na posljednjih 10-15 godina naglašavajući sposobnost i odgovornost. Budite što precizniji i izbjegavajte općenite fraze. Npr. bolje će zvučati ako napišete da ste bili „rukovoditelj odjela od 20 osoba“, nego da ste bili „rukovoditelj 14 godina“.

– Ne ignorirajte internet –

Na današnjem tržištu rada bitno je da ste na internetu, da se znate s njim služiti i da možete online poslati prijavu i životopis. Napravite svoj profil na LinkedIn-u i Facebook -u. Profilna fotografija neka bude neka svježa, poslovna, ali ne prestara. Izbjegavajte obiteljske fotografije. Ako vam profil treba radi traženja posla, držite ga poslovnim. Izbjegavajte osobne informacije, one koje ne želite da poslodavac zna, posebno na LinkedIn-u.

– Nemojte raditi popis znanja i vještina kronološki –

Da li su neka vaša znanja sad beskorisna, rad u programima koji su zastarjeli? Preskočite ih, tj. izbacite iz životopisa. To neće pokazati da ste cijeli život učili. Nego će vas postarati. Sve što je danas beskorisno i moglo bi se smatrati zastarjelo izbacite. Navedite samo one najnovije vještine. Ako je vaša mail adresa zastarjela napravite novi mail.

– Nisu datumi obrazovanja ključni –

Ne morate navoditi od kad do kad ste išli u srednju školu, kada na fakultet. Možete samo navesti programe koje ste završili. Ako imate i neka novija usavršavanja, seminare i tečajeve spojite ih.

– Neka kvaliteta bude ispred kvantitete –

Vaša prednost u odnosu na mlađe je iskustvo. Stoga to istaknite, posebno ono iskustvo koje vas izdvaja i koje vam daje prednost. Umjesto da napravite iscrpan popis svih poslova koje ste radili koncentrirajte se na one najvažnije, najodgovornije ili one koji najviše vezani uz poziciju za koju se sada prijavljujete. Fokusirajte se na pozitivno i produktivno.

Koristite ključne riječi u svome životopisu

Kada ušminkate svoj CV i pošaljete ga mailom potencijalnom poslodavcu pretpostavili biste da će ga netko pročitati. Međutim, u zadnje vrijeme, posebno u velikim kompanijama postoje posebni kompjutorski programi koji pomažu sortirati zamolbe koje prime.

Takvi programi traže ključne riječi i fraze uobičajeno korištene kod kandidata kakve poslodavci traže. A ako i ljudi kontroliraju životopise ne čitaju ih detaljno nego brzim pogledom skeniraju tražeći ono što im treba.

Zbog toga se isplati znati koje termine traže i uključiti ih u svoj životopis.

Prvo, vrijedi spomenuti da kod kompjutorske selekcije životopisa tabele, numeriranje i grafičke oznake neće pomoći. Oni čak mogu zbuniti kompjutorski program i bolje ih je izbjegavati. Isto se odnosi i na dekoraciju i eventualne sličice.

Iako se čine manje uočljivim jednostavni životopisi, jasne strukture s jasnim naslovima poput „obrazovanje“, „radno iskustvo“, „usavršavanje“ bolje prolaze.

Epska duljina životopisa neće impresionirati ni ljude ni kompjutorske softvere. Stoga se ograničite na jednu do dvije stranice.

Dosta je važno u životopisima navoditi one vještine koje se očekuju za to radno mjesto.
Ako se prijavljujete za radno mjesto knjigovođe očekuje se preciznost, točnost i analitičnost.
Ključne riječi na koje se trebate usredotočiti u zamolbi uključuju vaše sposobnosti, vještine i ponašanje. Uobičajeno je da se u nekoliko rečenica u životopisu one nabroje, a ponekad i akcije koje su osobe poduzele, te kakav je bio rezultat.

Stručnjaci su proučavajući životopise i kasnija zaposlenja došli do zaključka da uključivanjem ovih osobina u životopis osobe za oko 30 posto povećavaju svoje šanse za ulazak u drugi krug izbora kandidata za radno mjesto.

Postoje neke osobine koje uobičajeno poslodavci traže kod kandidata: komunikativnost, timski rad, sposobnost usredotočivanja  na detalje, energičnost, spremnost na preuzimanje inicijative, lako nošenje s pritiskom i entuzijazam.

Ako kandidat u svome životopisu naglasi osobine koje poslodavac traži to mu povećava šanse čak i ako nema dovoljno iskustva, zbog toga je bitno prepoznati ključne osobine za određeni posao i istaknuti ih. Nije dobro za svaki posao navoditi iste osobine, i treba ih prilagoditi zamolbi, kao što bi i općenito CV trebalo prilagoditi konkretno poslu za koji se prijavljujete.

Kako napisati dobar životopis

Napisati dobar životopis nije laka stvar. U njemu trebate na kratak i sažet način reći dovoljno o sebi da bi vas netko tko to čita izdvojio i pozvao na razgovor.

Životopis ili CV (skraćenica koja se i kod nas često koristi) bit će vam potreban bilo da tražite posao, da se prijavljujete za seminare, stručna usavršavanja i sl., ali u svakom slučaju piše se na sličan način, s prilagodbama ovisno o tome kome se obraćate.

Životopis može biti pisan u tabelarnom ili tekstualnom obliku, s time da se u novije vrijeme češće koristi tabelarni oblik budući da je pregledniji, lakše se uočavaju bitne informacije i traži manje vremena kod čitatelja, što nije nevažno ako uzmemo u obzir da poslodavci za većinu natječaja dobiju veliki broj životopisa. Koliko ćete detaljno pisati životopis ovisi o traženim podacima u natječaju, ali i o vašim kvalifikacijama. Sve što je bitno za konkretni natječaj na koji se javljate trebate navesti detaljnije dok nepotrebne i dodatne podatke navodite u skraćenoj verziji ili ih možete i izostaviti.

U posljednje vrijeme sve češće se govori i o Europass obrascu za životopise. On je zamijenio tzv. europski životopis. To je obrazac za životopis u kojem popunjavate svoje podatke, a vaše vještine i kvalifikacije su prikazane na identičan način kao i kod ostalih državljana EU te tako omogućuje bolje razumijevanje. Besplatan obrazac kao i upute o popunjavanju istog možete preuzeti na službenoj Europass stranici.

Životopis treba biti kratak i sažet, 1-2 stranice teksta. Sve detalje koje bi produživali životopis izbacite, njih ćete imati priliku izložiti u usmenom razgovoru. Dobar životopis ima dovoljno podataka, ni premalo, ni previše, a granicu mora svatko postaviti sam. Ako već imate radnog iskustva, imate popis obrazovanja i usavršavanja kao i dodatnih kvalifikacija, ne možete očekivati da vam sve stane na jednu stranicu kao kada ste tražili prvi posao. No, ovo ne znači ni da trebate u životopis unositi nevažne podatke. Životopis treba biti kratak i sažet, ali ne mora biti na jednoj stranici.

U životopisu obavezno navedite osobne podatke s punim imenom i prezimenom kao i kontakt kako bi vam se moglo jednostavnije odgovoriti.

Kad navodite podatke o obrazovanju bolje je početi od kraja, tj. od najvišeg stupnja stručne spreme, te navesti gdje i kada ste taj stupanj dobili.

Slično je i s radnim iskustvom, iako možete na vrh staviti odgovarajuće radno iskustvo mjestu za koje se sada javljate (ako vam zadnji posao nije bio u kategoriji s onim na koji se sada javljate). Poželjno je uz navedena radna mjesta dati kratak opis poslova koje ste obavljali, te odgovornosti i zaduženja.

Za dodatna znanja i stručna usavršavanje možete navesti i odgovarajuće diplome i certifikate koja imate. Naravno treba računati s time da ono što je kod nekog stručno usavršavanje kod drugog to nije ovisno o tome koje vam je osnovno zanimanje. Nemojte nepotrebno pisati o onome što nema uske veze s poslom na koje se prijavljujete.

Nemojte u životopisu pisati o osobnim stavovima i ciljevima. Više nego prije, sada se radi o poduzeću, a ne o kandidatu. Zbog toga često subjektivne izjave, želje, snovi i misije u životopisu nemaju mjesta. Poslodavcima nije previše stalo do toga kako mogu pomoći vama, kako se mogu uklopiti u vaš život ili kako mogu riješiti vaš problem. I sve to još i prije nego vas zaposle. Umjesto takvih izjava napišite „objektivnije“ činjenice zašto želite raditi u tom poduzeću te koje vi imate sposobnosti i znanja koja mogu koristiti poslodavcu. Nevažni detalji ne trebaju biti u životopisu. Naravno, što su nevažne sitnice za jednu prijavu mogu kod drugog natječaja biti ključni detalji. Stoga prilagodite životopis. Ali u većini slučajeva ime roditelja i njihova stručna sprema je nevažno, kao i kakve ste ocjene imali u osnovnoj školi i kojim ste se sportom bavili, te da li vas vaše prijateljice smatraju odgovornom osobom…

Vaš životopis ne bi smio imati gramatičke niti tiskarske pogreške. Kad je životopis gotov trebate se potruditi da izgleda dobro, ali posebnu pažnju posvetite i gramatici. On će otkriti koliko ste pismeni, a rečenice koje upotrebljavate koliko se znate izražavati. Dobro bi bilo kada bi svaki životopis koji šaljete provjerila još jedna osoba kako biste izbjegli sitne pravopisne pogreške. Također, preporuča se korištenje standardnih fontova, nikako ukrasnih, i pišite u crnoj boji. Sve drugo možda izgleda zanimljivo, ali ne i profesionalno. Nije potrebno naglašavati da je vrijeme ručno pisanih životopisa prošlo, bez obzira na to koliko imali lijep rukopis.

Ukoliko se u natječaju ne traži slanje dodatne dokumentacije (dokaz o stručnoj spremi, o završenom tečaju, preporuke, slika i slično) ne treba je ni slati.  Bitno je natječaj dobro pročitati i odgovoriti na njega, tj. poslati sve tražene informacije i dokumentaciju.

To su sve neka osnovna pravila, ali zapamtite – budite ono što jeste, jer možda im trebate baš vi. Nikako nemojte davati krive podatke jer vjerojatnost da će se otkriti da niste ono za što se predstavljate i što ste napisali je velika. Naravno da se trebate predstaviti u pozitivnom svijetlu, ali to ne znači da trebate izmišljati. Na kraju krajeva, dugoročno gledano, vama treba posao na kojem ćete dobro funkcionirati, koji znate i možete obavljati, a ne koji će vam stvarati frustracije.

Ne postoji idealan životopis, njih uglavnom ne čitaju strojevi nego ljudi. Ti ljudi imaju svoja očekivanja, kako glede vaše stručnosti tako i osobnosti, stoga se češće radi o tome da li ste vi ono što njima treba, a ne da li ste idealni za taj posao i imate li najbolje kvalifikacije.

Da li lagati u životopisu?!

Traženje posla nikada nije lagan zadatak, a posebno u kriznim vremenima kada se za svako radno mjesto bori veliki broj kandidata.

Životopis je prvi kontakt vas i potencijalnog poslodavca. U većini slučajeva o životopisu ovisi da li ćete uopće doći na razgovor.

Mnogi priznaju da su u želji da dobiju određeni posao malo pretjerali ili preuveličali svoje kvalifikacije, a često to nazivaju uljepšavanjem životopisa. Ponekad se radi o navođenju tečaja ili seminara koji su pohađali ili čak i fakulteta, a da se ne spomenu da isti nisu završili. Ponekad se radi o dodavanju važnosti poslovima koje su obavljali ili izmjenama naziva radnog mjesta. Također, među najčešće laži ubrajaju se i navođenje dobrog poznavanja jezika ili određenih programa na kompjuteru, kao i rad na većim samostalnim projektima.

Iako mislite da niste puno lagali, stručnjaci su oko toga složni: laganje u životopisu nikada nije dobra ideja. Možda mislite da nitko neće saznati, ali zamislite što će biti ako vas na razgovoru upitaju nešto da komentirate na njemačkom jeziku, koji ste naveli da znate. Da li će samo jedan takav podatak biti dovoljan da poništi sve ostalo dobro u vašem životopisu?!
Na današnjem tržištu i s toliko moderne tehnologije sve su informacije vrlo lako provjerljive. Poslodavci mnogu lako provjeravati vaše kvalifikacije kao i radno iskustvo.

A ako izgubite integritet pred poslodavcem teško da će vas pozvati ponovno na razgovor.
Svima je cilj preskočiti prepreku zvanu životopis, a potom usmeno se prezentirati najbolje što možete i pokazati svoje prave kvalitete. Čak i ako to uspijete bilo koja sitnica koju ste lagali u životopisu može biti ključna na razgovoru za posao, a želite li se cijelo vrijeme preznojavati i misliti da li će vas pitati nešto upravo takvo?! Umjesto da se opustite i  prezentirate svoje najbolje kvalitete.

Što možete učiniti?!

Razmislite o onome što želite dodati u svoj životopis. Što je to „ono nešto“ što će vama povećati vrijednost?! Potom, umjesto da to dodate pokušajte smisliti način kako da to ostvarite. Možda ne možete na brzinu završiti fakultet i specijalizaciju, ali postoje mnoge stvari koje možete napraviti. Možete pomoću priručnika i vježbanjem usavršiti kompjuterske programe, raspitati se o tečajevima usavršavanja koji nisu skupi ili koje Zavod za zapošljavanje nudi besplatno. Možda vam netko može posuditi cd i knjige za usavršavanje nekog jezika.

Ništa nećete promijeniti za jedan dan ili tjedan, ali vjerojatno nećete tako brzo ni pronaći posao. Stoga gledajte dugoročnije. Radite na sebi, a ako u međuvremenu dobijete željeni posao, sigurno sve ono što ste napravili u međuvremenu neće propasti. Svaka nova vještina i znanje mogu vam koristit.

Načini da upropastite životopis – što NE pisati

Što NE pisati u životopisu

Ovo su neke od pogreški koje vam umanjuju šanse za prolazak u drugi krug natječaja.

– Nemojte pisati o osobnim stavovima i ciljevima –

Umjesto takvih izjava napišite „objektivnije“ činjenice zašto želite raditi u tom poduzeću, te koje vi imate sposobnosti i znanja koja mogu koristiti poslodavcu.

– Nemojte koristiti jedan univerzalni životopis za sve poslove –

Jedna od češćih pogreški prilikom traženja posla je da kandidat napravi jedan životopis i šalje ga za sva radna mjesta na koja se prijavljuje. Morate se posvetiti svakom natječaju. Pogledajte što se točno u tom natječaju traži i to naglasite u svom životopisu. Prilagodite životopis poslodavcu. Možda to zahtjeva više posla, ali nudi i više mogućnosti. Što budete konkretniji to su veće šanse da vas pozovu na razgovor.

– Nemojte biti opisni –

Bez obzira da li imaju službu koja se bavi zapošljavanjem ili ne, poslodavci ne žele satima čitati životopise. Ako imate opširan životopis postoji mogućnost da od toliko informacija poslodavac neće primijetiti bitno. Pročistite životopis, a nevažne činjenice koje želite naglasiti dodajte na kraju.

– Nemojte besciljno navoditi iskustva –

Ukoliko se traži iskustvo za radno mjesto vjerojatno nemate velike šanse ako nemate iskustva. Ali pokušajte povući paralelu između starih poslova i novih. Ako ste npr. bili profesor u školi, morali ste imati određene managerske vještine koje su potrebne za vođenje tima tako da to može biti vaša prednost i iskustvo. Bitno je prezentirati činjenice na pravi način. Nema smisla samo nabrojiti iskustva iz čega se ne može ništa zaključiti niti shvatiti kompetentnost kandidata.

– Ne pretjerujte s detaljima –

Nevažni detalji ne trebaju biti u životopisu. Naravno, što su nevažne sitnice za jednu prijavu mogu kod drugog natječaja biti ključni detalji. Stoga prilagodite životopis. Ali u većini slučajeva ime roditelja i njihova stručna sprema je nevažno, kao i kakve ste ocjene imali u osnovnoj školi i kojim ste se sportom bavili, te da li vas vaše prijateljice smatraju odgovornom osobom…