19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako se koncentrirati – jednostavni savjeti za bolju koncentraciju

Bolja koncentracija može pomoći u svim aktivnostima i zadatcima koje obavljamo..

Kako se koncentrirati

Kako se koncentrirati

Bolja koncentracija može pomoći u svim aktivnostima i zadacima koje obavljamo, lakšem učenju u školi, na fakultetu, ali i na poslu. No, kako se bolje koncentrirati. Na koncentraciju utječu brojni faktori, od raspoloženja, trenutne psihofizičke sposobnosti, koliko nam je materija kojom se trenutno bavimo zanimljiva, ali i koliko nam druge stvari odvlače pažnju.

Kako bi se bolje koncentrirali na određeni zadatak:

– Potrebno je eliminirati ono što nam odvraća pažnju od zadatka kojim se bavimo. To uključuje izbjegavanje unutarnjih distrakcija, nemojte istovremeno dok radite razmišljati o drugim stvarima koje trebate napraviti, što trebate kupiti, raditi planove za drugi dan, što ćete nekom odgovoriti ili bilo što slično. Eliminirajte i vanjske distrakcije, nemojte provjeravati mobitel, mailove ili društvene mreže, ugasite TV kako vam ne bi odvlačio pažnju.

– Izbjegavajte mulitasking. Ponekad je multitasking dobar ili neophodan, ali ako se želite koncentrirati na neki zadatak, tada bi se bilo najbolje posvetiti samo njemu, a potom na ostale stvari. U današnje vrijeme svi smo toliko naviknuti na multitasking da ga više niti ne primjećujemo, te povremeno treba dodatna pažnja kako bi se usmjerili samo na jedan zadatak, a ne da automatizmom i dalje obavljamo nekoliko stvari odjednom.

– Ako se ne možete koncentrirati na određeni zadatak, ukoliko je moguće, ostavite ga kratko po strani, te se bavite nekim drugim obvezama, rutinskim poslovima… Tako neće biti izgubljeno vrijeme, a glavnom zadatku se vratiti nakon pauze ili kave. Ako postoji mogućnost ostavite zadatak koji zahtjeva koncentraciju za sutra, bez obzira što ste to planirali odraditi danas, nećete puno postići ako potrošite duplo više vremena, nego što biste inače. Bolje da odradite neke druge stvari, a odmorni se vratite na glavni zadatak.

– Redovno radite pauze. Iako vam se čini jednostavnije sjesti i nešto završiti, ako to traje duže, može doći do pada produktivnosti i koncentracije te će se proces usporiti. Napravite pauzu od desetak minuta, prošećite, odmorite se, te potom nastavite.

– Popijte kavu ili neku zamjenu za kavu. Postoje i drugi napitci koji vam mogu vratiti energiju, te na pauzi napravite sebi neki takav napitak kako biste se osvježili i vratili energiju.

– U slobodno vrijeme se dovoljno opustite i naspavajte. Bitno je da imate dovoljno dobrog sna i da se dovoljno odmarate kako biste mogli biti koncentrirani kada treba. Puno teže je koncentrirati se kada ste umorni ili pospani nego kada ste svježi i odmorni.

Kako se tijekom dana bolje koncentrirati i biti produktivniji

Vrijeme kada ste produktivni treba iskoristiti najbolje što možete i potpuno se koncentrirati na određeni zadatak. Puno je teže koncentrirati se kada niste motivirani, no, ako nešto morate odraditi a niste koncentrirani ako možete odgodite malo zadatak. U međuvremenu prošetajte, istegnite se, popijte vode, kavu ili neki napitak za energiju, te se potom vratite obvezama.

Nema smisla provesti 3 sata radeći nešto što možete odraditi za sat vremena. Tada je bolje odvojiti malo vremena za odmor, a potom se koncentrirano vratiti obvezama.

Kako biste se bolje koncentrirali općenito i iskoristili dan, odnosno bili produktivniji:

– Napravite dnevni plan, raspored kada što trebate napraviti i koliko vremena vam za što treba kako biste bolje iskoristili dan.
Plan može obuhvaćati podjelu radnog vremena na zadatke, a može se odnositi na definiranje vremena za rad / učenje, čišćenje, kuhanje. Ovisno o tome kakve su vaše dnevne aktivnosti. Ako znate kada što trebate odraditi i koliko vremena za to imate bolje ćete se koncentrirati.

– Podijelite aktivnosti na detaljnije aktivnosti. Odnosno prvi plan razradite na dnevne zadatke.

– Kada ste u danu najproduktivniji bavite se bitnim stvarima. Tako ćete najvažnije odraditi kada vam je najbolja koncentracija. Kada vam je lošija koncentracija obavljajte rutinske poslove.

– Eliminirajte distrakcije kada je potrebno, a napravite plan kada imate multitasking. Npr. Možda možete kuhati i gledati seriju, ali ne možete učiti ili raditi dok gledate seriju. Mobitel možete provjeravati kada radite rutinske poslove, ali ga ostavite po strani kada se bavite bitnima kako vas ništa ne bi prekidalo i ometalo koncentraciju.

– Redovito radite pauze.

– Dobro jedite, redovno jedite, ali nakon glavnog obroka ne planirajte veće i zahtjevne zadatke. Nakon glavnog obroka uglavnom dolazi do pada koncentracije, te tada neka bude vrijeme za rutinske poslove ili odmor.

– Dovoljno spavajte. Za koncentraciju je neophodno dovoljno kvalitetnog sna.

– Budite se i idite na spavanje uvijek u isto vrijeme. Rutina može pomoći boljoj koncentraciju.

Vezano:

https://m-stil.covermagazin.com/?p=3704