18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Napitci za energiju koje je jednostavno pripremiti – 6 ideja – [ ZDRAVLJE ]

Napitci za energiju zdrava su pića koja će vam donijeti energiju na jednostavan i brz način. Pripremite ih sebi kada osjetite pad energije i kada vam treba energetski poticaj. 

Napitci za energiju

Napitci za energiju koje je jednostavno pripremiti – 6 ideja –

Ako ste umorni i sami znate da će kava i slatkiši samo još pogoršati stanje, jer ćete nakon početnog skoka u energiji poslije konzumacije, doživjeti nagli pad i energetski kolaps.

Stoga vrijedi probati nešto zdravije, što vam može donijeti energiju bez kasnijeg naglog pada. Budući da ni s čim ne treba pretjerivati ispod je pet napitaka za svaki radni dan u tjednu i izotonični napitak iz kućne radinosti kada ste fizički aktivniji.

Napitci za energiju zdrava su pića koja će vam donijeti energiju na jednostavan i brz način. Pripremite ih sebi kada osjetite pad energije i kada vam treba energetski poticaj.

Napitci za energiju koje je jednostavno pripremiti: 

-1- Napitak za energiju od meda i limuna

½ limuna
1 žlica meda
3 dl vode

Iscijedite limun, dodajte vodu i med i dobro promiješajte. Popijte kada osjetite pad energije.

Kada je energija u pitanju najvažniji domaći sastojci su med i limun. Stog aje ovaj iznad najjednostavniji i najpoznatiji među napitcima za energiju.

-2- Napitak za energiju od meda, cimeta i đumbira

2,5 dl vode
3 čajne žličice meda
Prstohvat cimeta u prahu
Prstohvat đumbira u prahu.

Proključati vodu, pričekati malo da se ohladi (2-3 minute) zatim pomiješati med i đumbir.

Recept iznad ima dodatni sastojak i proširena je verzija prvog napitka za energiju, a ispod ćete u točci 6 pronaći još prošireniju verziju, koja je zapravo pravi energetski poticaj i možda najdjelotvorniji napitak među nabrojenim napitcima za energiju.

-3- Napitak za energiju od mlijeka i datulja

5 suhih datulja bez koštica
2 dl mlijeka

Nasjeckati datulje, staviti ih u mlijeko. Pustiti da na laganoj vatri ključa 5 minuta. Popiti mlijeko, a ako vam kuhane datulje nisu neukusne, bilo bi dobro i njih pojesti.

-4- Napitak za energiju od voća i povrća

1 cikla
1 jabuka
2 mrkve
½ limuna

Iscijediti limun i dodati ostalo voće i povrće prethodno oguljeno i nasjeckano na kockice. Sve dobro izmiksati u blenderu. Možete i kupiti sokove od ekoloških proizvođača od ovog povrća i voća, pa na jednostavniji način po potrebi izmiješati energetski koktel, tako što ćete staviti:
0,5 dl 100 % soka od cikle
0,5 dl 100 % soka od jabuke
1 dl 100 % soka od mrkve
1 žlicu soka od cijeđenog limuna

-5- Napitak za energiju od povrća

1 cikla
2 mrkve
pola šalice brokule
2 lista kelja
1 jabuka (po želji)

Sve dobro oprati, oguliti i izmikasti u blenderu.

-6- Napitak za energiju od jabučnog octa

1 velika čaša vode (3-4dl)
1 žlica pravog jabučnog octa
1 žlica limunovog soka
1 čajna žličica soka od đumbira ili pola čajne žličice đumbira u prahu
1/2 čajne žličice cimeta
malo na vrh žličice kajenske paprike (čili)

Sve dobro izmiješati i piti. Za vrijeme konzumacije po potrebi opet pomiješati sastojke.

Napitci za energiju iznad odlični su za povrat energije, a ispod ćete pronaći još jedan bonus recept za izotonični napitak od limuna.

Izotonični napitak od limuna

700 ml vode
30 g fruktoze (može i obični šećer)
¼ čajne žličice soli
2 žlice svježe cijeđenog limuna

Sve dobro promiješajte i pijuckajte prema želji, posebno kada ste fizički aktivni.

Popiti neki napitak za energiju je najbolji način da vratite ravnotežu elektrolita u tijelu. Naravno kava i kupovni napitci su najbrži način, ali svakako nisu najzdravija opcija. Mnogo je bolje odlučiti se na nutricionistički bogat napitak za energiju , koji će osim trenutne energije biti od dobrobiti općenito za zdravlje. Napitci za energiju navedeni iznad imaju ono što naše tijelo treba da bi trenutno povratilo energiju, ali vrijedne sastojke koji će pomoći da očuvamo svoje zdravlje dugoročno, bez štetnih učinaka. Proučite recepte iznad i uživajte u ovim prirodnim napitcima za energiju.