23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kruh i debljanje – što je istina, a što zabluda

Kruh i debljanje – što je istina, a što zabluda

Jeste li jedna od osoba koja obožava jesti kruh, a zapravo ga mrzi jer misli kako je kruh glavni neprijatelj vitkosti? Niste jedini. Mnoge osobe kruh u prehrani jako opterećuje. S jedne strane poboljšava okus svakog jela, izvrsno pristaje uz svako jelo, a opet, svjesni su kako je bijeli kruh samo kalorični dodatak bez puno nutritivnih vrijednosti.

Možemo li zaista kruh okriviti za debljanje? Možda

Kada smo gladni, umorni ili pod stresom uvijek posežemo za nekim pecivom, namazanim kruhom ili sendvičem. Gotovo nitko neće pojesti štapić celera. Baš zbog toga kruh simbolizira borbu s debljinom i kalorijama. Najveći problem s kruhom je što ga više jedemo, to ga više želimo. Slično kao s grickalicama, perecima i štapićima. Nakon što pojedemo kruha mozak dobiva signal kako je tijelo puno, a mozak postaje zadovoljan i sretan. Međutim, vrlo brzo razina šećera opada, te smo ponovno gladni. Zbog toga se bijeli kruh smatra glavnim neprijateljem debljine. Možemo ga pojesti puno, nema u sebi mnogo nutricionistički vrijednih sastojaka, a opet, nakon njega smo vrlo brzo gladni i želimo još. Zbog toga se može svakako reći da bijeli kruh deblja i da je gotovo nepotreban dodatak u prehrani.

S druge strane zdravije opcije kruha od integralnih sastojaka mogu sudjelovati u strategiji gubitka kilograma.

Neka istraživanja pokazuju da osobe koje uključe u svoju prehranu cjelovite žitarice mršave brže, a posebno lakše skidaju salo s predjela trbuha. Također, kruh od cjelovitih žitarica sadrži više vlakana, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka, pa ga nikako ne možemo označiti poput bijelog kruha “praznim kalorijama”. Također, ugljikohidrati iz cjelovitih žitarica se sporije razgrađuju u tijelu, pa kada mozak dobije signal da je sit, ostat će “sretan” duže vremena nego nakon što pojedemo bijeli kruh.

Jesti ili ne kruh dok ste na dijeti?

Da bi se riješila debata jesti ili ne kruh dok ste na dijeti, najvažnije pitanje od svih je koji i kakav kruh jedete. Neka jednostavna pravila pomoći će vam da kruh koji jedete ne škodi vašoj liniji i zdravlju općenito, nego doprinosi.

  • Birajte kruh od cjelovitih žitarica. Uvijek odaberite kruh koji je napravljen od integralnog brašna.
  • Nemojte birati po boji. Što je kruh bjelji to je veća vjerojatnost da u sebi nema nikakvih korisnih sastojaka. Ali ponekad nemaju ništa vrijedno ni tamni kruhovi. Nemojte se ustručavati pitati prodavača koji su sastojci, te koji je cijeli napravljen od integralnog brašna.
  • Nemojte birati po nazivu. Najpoznatiji kruh zavaravajućeg naziva je kukuruzni kruh. Međutim, svi koji su ikad pokušali napraviti kukuruzni kruh znaju da ga ja gotovo nemoguće napraviti od čistog kukuruznog brašna. Često u kukuruznom kruhu ima tek malo kukuruznog brašna. Za svaki kruh pitajte koji je omjer brašna iz naziva, u ovom slučaju kukuruznog, a koliki bijelog.
  • Kombinirajte različite vrste kruha. Svaka žitarica od koje se pravi kruh ima posebne sastojke i nutritivnu vrijednost, kao i dodaci koji se stavljaju u kruh poput sjemenki. Da bi kruh bio zdrava opcija, usudite se isprobati različite tipove kruhova različitih sastojaka.

Kako pametno jesti kruh

Prosječne osobe u zdravoj prehrani trebaju 6 porcija ugljikohidrata dnevno. To uključuje kruh, tjesteninu, žitarice, tortilje, kolače…

Ako za neki obrok ili međuobrok imate drugi izvor ugljikohidrata preskočite kruh. Ako nemate slobodno pojedite kruh.
Imajte na umu da je jedna porcija za prosječnog čovjeka otprilike veličine njegovog dlana. Ili onoga što stane u dlan ako se radi o sitnim namirnicama.

Uvijek birajte što zdravije verzije kruha iz što cjelovitijeg brašna. Kruh bi također trebao biti raznovrstan. Postoji toliko opcija kruha od toliko različitih vrsta brašna, da vam može postati prava zdrava poslastica.

Ako ga već jedete uživajte u njemu

Neki kažu da kruh treba tretirati kao luksuznu hranu. Kada jedete kruh uživajte u svakom zalogaju. Kada narežete kruh vjerojatno ne razmišljate o njemu nego ga samo jedete. Ipak, kruh zaslužuje više pažnje i trebate osvijestiti svaki zalogaj kruha koji stavite u usta i uživati u njemu.

Vezano:

Dani kruha

Koliko kalorija ima kruh