Kako bolje iskoristiti dan [ SELFHELP ]

Kako bolje iskoristiti dan

Kako bolje iskoristiti dan

Ako vam se čini da vam dani lete i da ništa ne stižete, ponekad je teško shvatiti da li se nešto može promijeniti, da li smo jednostavno zatrpani obvezama, ili se trebamo bolje organizirati.

Od kud krenuti?! Što vam je bitno?

Prvo treba uzeti u obzir da je pojam vremena kod ljudi različit, te da kratko i dugo obavljanje nečega ima različito značenje kod različitih ljudi.

Netko će provesti 10 puta po 15 minuta na mobitelu i misliti da je rijetko na mobitelu, dok će netko drugi reći da je to 150 minuta, odnosno 2,5h što mu je jako puno dnevno provesti na mobitelu, posebno ako pri tom ne obavlja važne stvari.

Možda ćete pokušavati ubrzati poslove koje ustvari obavljate brzo, a s druge strane ne primjećujete što vam “guta” vrijeme.

Vaše vrijeme najbolje možete preraspodijeliti vi, ovisno o preferencijama, nekom je odmor druženje s djecom, nekom gledanje TV-a, nekom surfanje po internetu.

Ključno je shvatiti što je vama bitno, što vama znači vrijeme i da li želite bolju organizaciju. Ponekad se zaista samo nekim promjenama, i željom za “pronaći vrijeme za određene stvari” može napraviti puno.

Recimo, učenje stranog jezika zahtjeva 2 puta tjedno 1,5 sat,  nakon par godina znate novi jezik. Ali da li želite naučiti novi jezik? Ako želite i mislite da nemate vremena pogledajte da li zaista ne možete osloboditi dva puta tjedno po sat i pol?

Glavni problem je često “gubljenje vremena” na aktivnosti koje uopće ne shvaćamo tako.

Mobitel, TV, odmor poslije ručka… Kada se zbroji nekoliko takvih aktivnosti koliko vremena dnevno potrošite na to? Mobiteli imaju mogućnost provjere koliko ste dnevno proveli na mobitelu, iskoristite to. Instalirajte aplikaciju koja će vam zbrojiti ukupno vrijeme provedeno na internetu. Tek kada vidite zbrojeno koliko ste dnevno na mobitelu shvatit ćete da li ste zaista puno ili malo na mobitelu.

I tako i za mnoge druge stvari… Da li vam za mnogo poslova treba priprema? Da li razmišljate o kuhanju ručka duže nego što ga kuhate? Da li neko vrijeme provedete razmišljajući o tome da trebate usisati kuću? Možda ste dok o tome razmišljate već mogli odraditi aktivnost.

Ako napravite realan plan što u danu trebate obaviti bit će vam lakše. Ali nemojte sebi stvoriti stres ako sve ne stižete. Možda niste napravili dobar plan.

Organiziranje dana može puno pomoći, ali treba biti realno

Ako želite bolje iskoristit dan uzmite u obzir nekoliko elemenata:

– Napravite sebi unaprijed okviran raspored vremena za dan, ako cijeli dan pokušavate sve, npr. i raditi i kuhati i družiti se s djecom bit će nemoguće, i bit ćete slabije produktivni. Napravite plan kada kuhate, kada čistite dom, kada radite zaostatke s posle ili ako radite od kuće kada ste samo u poslu. Kada napravite plan vidjet ćete da li ga se možete držati, za koje vam aktivnosti treba više, a za koje manje vremena. To će vam pomoći da sagledate situaciju. Onda sljedećih dana plan prilagođavajte. To će vam pomoći da vidite koliko vremena zaista trošite na ono što trošite.

– Napravite plan za sve što trebate raditi, nemojte izbaciti obveze koje ne volite. Ako trebate očistiti nešto, iako to ne volite stavite to u plan. Inače ćete se neprestano vraćati i na to.

– Napravite tjedni raspored za stvari koje ne obavljate svaki dan. Ako ste stavili u dnevni plan kućanske poslove i čišćenje, tada plan razradite što čistite koji dan.

– Izbacite što više onoga što nije u planu, nemojte se usput baviti s nečim, ako kuhate nemojte provjeravati mailove, ako radite nemojte gledati privatni facebook, ako se igrate s djecom, ostavite mobitel. Fokusirano koristite vrijeme.

– Radite kad ste najproduktivniji. Bez obzira da li ste jutarnji, dnevni ili noćni tip, prilagodite obveze sebi. Za to vrijeme ostavite zahtjevne stvari.

– Provjerite koliko vam vremena troše nebitne aktivnosti, koliko ste na mobitelu, koliko gledate TV ili ste na kompjuteru.

– Koliko vremena trošite na razmišljanje da nešto trebate obaviti (ovo može biti jako iscrpljujuće).

– Ako želite naučiti jezik, napravite u rasporedu vrijeme za to, ako želite vježbati ubacite vrijeme za vježbanje, i držite se toga. Ali budite realni, da li zaista tada možete odvojiti vrijeme?

– Spavate li dovoljno? Ako ne spavate dovoljno tada ćete pola dana provesti umorni te sporije obavljati sve, što vam neće pomoći u produktivnosti. Ako niste spavali dovoljno nadoknadite to. Pokušajte definirati vrijeme u danu kada možete pola sata odspavati te to i napravite. Izgubili ste pola sata ali ste dobili na produktivnosti

– Jedete li dobro? Ako se zdravije hranite imat ćete više energije. Napravite popis zdravih grickalica koje će vam biti pri ruci u toku dana, isto tako i napitaka koje možete popiti kada vam paddne energija. Neka to ne bude uvijek kava, nego kombinirajte.

– Ne odgađajte. Odgađanje čak i običnih stvari troši vrijeme i energiju. Ukoliko tri puta odgodite nešto potrošili ste vjerojatno isto vremena kao da ste to već napravili.

Produktivnost i raspodjela vremena su ključni, ali i brzina obavljanja poslova. Ako imate dobar plan već unaprijed možete vidjeti kako se prilagoditi planu i za što vam nedostaje vremena.

Što prije napravite plan to ćete prije krenuti s promjenama. Ako znate što ste u danu napravili osjećat ćete se produktivnije i to će vam biti veći poticaj za sljedeći dan i novi plan.

I dodatno – ubacite u plan neku aktivnost koja vas veseli, ali za koju nemate vremena. Ako samo puta tjedno po minuta vježbate, za pola godine ćete imati dobre rezultate. Ili čitajte knjigu, učite nešto, učite plesati, bilo što ali da nakon nekog vremena bez obzira što tome niste odvojili puno vremena možete reći da ste nešto novo napravili. Danas postoji toliko online tečajeva i izvora informacija, da zaista ne morate nikud ići za nove stvari. Ali ćete nakon godinu dana imati nvu vještinu koju ste već željeli imati ali niste imali vremena za nju.

Opširnije o upravljanju vremenom: