Vaganje svaki dan – dobra ideja ili ne?

Da li je vaganje svaki dan dobra ideja?

Da li je vaganje svaki dan dobra ideja?

Bitan faktor kod odlučivanja za dijetu je indeks tjelesne mase. Indeks tjelesne mase govori o tome koje je normalna tjelesna težina osobe prema njenoj visini. Ukoliko je indeks tjelesne mase za žene manji od 19 i za muškarce manji od 20 osoba je pothranjena. Indeks tjelesne mase veći do 25 znači prekomjernu težinu.

Bez obzira da li netko želi smršaviti tako da je na nekoj dijeti za mršavljenje ili mršavite bez dijete, postavlja se pitanje da li je bolje vagati se svaki dan ili povremeno.

Da li se svakodnevno vagati?

Kada pokušavate držati tjelesnu težinu na određenoj razini ili želite smršavjeti istraživanje je pokazalo da svakodnevno vaganje može biti korisno, i to u oba slučaja, i kada osoba želi smršaviti i održavati tjelesnu težinu.

Istraživanje “The impact of regular self-weighing on weight management: a systematic literature review” obuhvatilo je različite studije, njih 12, o utjecaju vaganja na težinu te pokazalo da svakodnevno vaganje, odnosno učestalo vaganje se može povezati s većim gubitkom kilograma kao i s prevencijom neželjenog dobivanja na težini. Osobe koje su se učestalo vagale kroz nekoliko mjeseci gubile su 1 do 3 kg više od osoba koje se nisu često vagale.

Sudionici istraživanja koji su se češće vagali gubili su 1 do 3 kg više od sudionika koji se nisu vagali.

Drugo istraživanje “Is frequent self-weighing associated with poorer body satisfaction? Findings from a phone-based weight loss trial” je pokazalo da su kroz razdoblje od 6 mjeseci osobe koje su se svakodnevno vagale izgubile 6 kg više od osoba koje se nisu svakodnevno vagale.

U ovom istraživanju su osobe koje su se svakodnevno vagale izgubile u 6 mjeseci 6 kg više od osoba koje se nisu svakodnevno vagale.

Svakodnevno vaganje pozitivno djeluje na samokontrolu, te se bolje prati unos hrane, kao i bolje pridržavanje dijete za mršavljenje. Također, svakodnevno vaganje osvješćuje kada je osoba popustila te dobila na težini, što djeluje kao korektiv, dok kod osoba koje se nisu vagale treba duži period kako bi došli do sličnog zaključka, što potom traži i više vremena za korigiranje prehrane.

Svakodnevno vaganje djeluje kao podsjetnik na dijetu za mršavljenje, te djeluje kao motivator za nastavak dijete.

Pri tome treba voditi računa da većina osoba ujutro teži manje nego navečer nakon konzumiranja hrane i pića. Stoga je kod svakodnevnog vaganja bitno vagati se uvijek u slično vrijeme.

S obzirom da i odjeća igra ulogu, poželjno je vagati se uvijek u sličnoj odjeći.

Također, treba voditi računa i o tome da mišići teže više, stoga ukoliko vježbate tijekom dijete, to se može odraziti na kilogramima. U tom slučaju bi bilo dobro mjeriti i obim struka.

Istraživanje koje je pratilo utjecaj svakodnevnog vaganja na percepciju tijela također je došlo do sličnog rezultata odnosno poduprlo je tezu da svakodnevno vaganje pomaže pri mršavljenju. Pri tome nisu primijećeni negativni efekti na zadovoljstvo ili nezadovoljstvo izgledom.

Nekoliko istraživanja je pokazalo da svakodnevno vaganje može pomoći pri mršavljenju, ali i pri održavanju tjelesne težine.

Jedno od tih istraživanja “Self-weighing promotes weight loss for obese adults” pratilo je utjecaj učestalog vaganja na gubitak tjelesne mase te došlo je do zaključka da su osobe koje su se svakodnevno vagale na svakih 11 dana gubile oko pola kilograma više od osoba koje se nisu vagale. Prema ovom istraživanju svakodnevno vaganje može biti značajna potpora dijetama za mršavljenje.

Sudionici ovog mršavili su pola kilograma više u 11 dana, od sudionika koji se nisu vagali svakodnevno.

Redovito vaganje pomaže u uspjehu dijete za mršavljenje budući da osobe ukoliko nesvjesno popuste na dijeti i počnu dobivati na težini, to primijete vrlo brzo, prije nego što dobiju nekoliko kilograma, te mogu brže reagirati i zaustaviti dobivanje na težini. Kod svakodnevnog vaganja bitno je da se osoba važe uvijek u slično doba.

Kako biste vidjeli da li trebate izgubiti na kilogramima i koja je vaša idealna težina provjerite svoj indeks tjelesne mase:

Indeks tjelesne mase veći od 25 je pokazatelj da osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Vezano: