Koliko kave dnevno piti?

24. studenoga 2020. By COVER magazin

Koliko šalica kave piti dnevno?

Često se čuju komentari da netko pije previše kave, da bi trebalo smanjiti količinu kave i slično. No, treba uzeti u obzir da ljudi zaista piju različite količine kave dnevno, i različite veličine šalice, odnosno količine kave pri jednom konzumiranju.

Kava ima mnoge pozitivne utjecaje, no previše kave može biti loše. Stoga se postavlja pitanje, koliko šalica kave dnevno piti?

Koliko kofeina ima u kavi?

Na količinu kofeina u kavi utječu mnogi čimbenici:
– vrsta zrna kave
– prženje kave
– vrsta kave i način na koji je pripremate
– veličina šalice kave, kao i količina kave korištena za pripremu šalice kave (jača, slabija kava i slično)

Kofein u šalici kave varira od 50 do 400mg.

Mala šalica filter kave ima oko 50 mg , dok recimo poznata velika Starbucks šalica kave ima oko 300 mg.

Espresso ima više kofeina od obične kave, no mali espresso je oko 30-50 ml i u prosjeku sadrži oko 65 mg kofeina. Dupli espresso je oko 130mg kofeina.

Turska kava ima oko 85-100 mg kofeina na 100 ml.

Instant kava je brža i lakša za pripremu, a po količini kofeina se razlikuju ovisno od tipa instant kave. Postoje blage, obične, jake instant kave. Obična instant kava ima u prosjeku oko 30-90mg kofeina po šalici.

Kava bez kofeina, iako ime sugerira da nema kofeina u pravilu ima smanjenu količinu kofeina, ovisno o vrsti kave varira s udjelom od 0-7 mg kofeina.

Neka istraživanja pokazuju da je neki limit 300 – 400mg kofeina za prosječnu zdravu osobu za dnevnu konzumaciju. S tim da treba uzeti u obzir da i neki drugi napitci sadrže kofein poput čaja, energetskih pića, čokolade…

Ovisno o tipu kave, veličini šalice i ostalim parametrima, neki prosjek bi bio da je do 3-4 male šalice kave (1 d) dnevno prihvatljivo.

 

Vezano:

Kava – Utjecaj kave na zdravlje

Što piti umjesto kave?!