19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko kave dnevno piti?

Koliko šalica kave piti dnevno?

Kava je napitak koji se konzumira tisućama godina, te je popularna širom svijeta. Ima brojne prednosti, ali i mane. Stoga se često postavlja pitanje da li i koliko piti kava na dan? Odgovor će ovisiti o mnogim elementima, kao i razlozima zašto netko treba korigirati količinu kave.

S jedne strane ako se radi o utjecaju kofeina na organizam, tada postoje neke smjernice koliko je kofeina dnevno prihvatljivo, dok se s druge strane može raditi i o raznim drugim elementima.

Ukoliko se u obzir uzima kofein, čak i kada je njegova konzumacija unutra prihvatljivih granica treba voditi računa o rasporedu kofeina tijekom dana. Kofein će utjecati na povećanje energije, popravljati budnost… stoga ga bi kofein i trebao biti konzumiran u toku dana kada se očekuje takva reakcija. No, čak i kada netko konzumira manje kofeina od prihvatljivih normi, ukoliko ga konzumira popodne ili navečer, kofein može utjecati na san.

Često se čuju komentari da netko pije previše kave, da bi trebalo smanjiti količinu kave i slično. No, treba uzeti u obzir da ljudi zaista piju različite količine kave dnevno, i različite veličine šalice, odnosno količine kave pri jednom konzumiranju.

Kava ima mnoge pozitivne utjecaje, no previše kave može biti loše. Stoga se postavlja pitanje, koliko šalica kave dnevno piti?

Kofein u kavi

Na količinu kofeina u kavi utječu mnogi čimbenici:
– vrsta zrna kave
– prženje kave
– vrsta kave i način na koji je pripremate
– veličina šalice kave, kao i količina kave korištena za pripremu šalice kave (jača, slabija kava i slično)

Više: Kofein – količina u pićima i utjecaj na zdravlje

Kofein u šalici kave varira od 50 do 400mg.

Mala šalica filter kave ima oko 50 mg kofeina, dok recimo poznata velika Starbucks šalica kave ima oko 300 mg kofeina.

Jedna šalica filter kave ima 50 mg kofeina.

Espresso ima više kofeina od obične kave, no mali espresso je oko 30-50 ml i u prosjeku sadrži oko 65 mg kofeina. Dupli espresso je oko 130mg kofeina.

Šalica espresso kave ima 65 mg kofeina.

Turska kava ima oko 85-100 mg kofeina na 100 ml.

Instant kava je brža i lakša za pripremu, a po količini kofeina se razlikuju ovisno od tipa instant kave. Postoje blage, obične, jake instant kave. Obična instant kava ima u prosjeku oko 30-90mg kofeina po šalici.

Instant kava ima 30 do 90 mg kofeina po šalici.

Kava bez kofeina, iako ime sugerira da nema kofeina u pravilu ima smanjenu količinu kofeina, ovisno o vrsti kave varira s udjelom od 0-7 mg kofeina.

Kava bez kofeina ima 0 do 7 m kofeina.

Neka istraživanja pokazuju da je neki limit 300 – 400mg kofeina za prosječnu zdravu osobu za dnevnu konzumaciju. S tim da treba uzeti u obzir da i neki drugi napitci sadrže kofein poput čaja, energetskih pića, čokolade…

Dnevna konzumacija kofeina ne bi trebala prelaziti 300 do 400 mg.

Koliko kave dnevno?

Ovisno o tipu kave, veličini šalice i ostalim parametrima, neki prosjek bi bio da je do 3-4 male šalice kave (1 dl) dnevno prihvatljivo.

Ovo vrijede za zdrave osobe koje gledaju ograničiti kavu prema količini kofeina.

Dnevno 3 do 4 šalice kave bi bile prihvatljive.

Prema tipu kave koji pijete i kofeinu u kavi možete vidjeti koliko je kave konkretno u vašem slučaju prihvatljivo. Dnevni unos kofeina od 300 do mg se ne bi trebao prekoračiti. Stoga ako pijete veće količine kave u šalici tada će broj šalica biti manji. No, i tada vodite računa o rasporedu kava tijekom dana.

Konzumacija duplog espressa smanjuje dnevne količine kave, kao i drugih oblika kava koje se po jednoj šalici konzumiraju u većoj količini.

Za one koji vole piti kavu nekoliko puta dnevno, bolji izbor bi bile kratke kave te manje količine, odnosno manje šalice kave. Ili da se popodneva kava zamijeni s nekom alternativom kavi, ili da se konzumira bezkofeinska kava.

Vezano: