29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

KRASTAVAC kalorije – Kako krastavci pomažu mršavljenju?

Krastavci su, posebno u ljetnim mjesecima, povrće koje se često konzumira. Osvježavaju, a istovremeno su ukusni i obiluju sastojcima koji su potrebni organizmu. Krastavci su bogati vodom, te djeluju osvježavajuće, a krastavci...
KRASTAVAC kalorije – Kako krastavci pomažu mršavljenju?

KRASTAVAC kalorije – Kako krastavci pomažu mršavljenju?

Krastavci su, posebno u ljetnim mjesecima, povrće koje se često konzumira. Osvježavaju, a istovremeno su ukusni i obiluju sastojcima koji su potrebni organizmu. Krastavci su bogati vodom, te djeluju osvježavajuće, a krastavci su i povrće koje može pomoći protiv umora. Krastavci se najčešće koriste u raznim salatama, ali od njih se mogu pripremati i druga jela.

KRASTAVAC kalorije – Koliko kalorija imaju krastavci?

Svježi krastavac sadrži 12 kalorija na 100 grama.

Krastavac ima 12 kalorija na 100 grama.

Jedan krastavac kalorije – Koliko kalorija ima jedan krastavac?

Jedan krastavac prosječne veličine ima oko 200 grama. Iako je dosta teško govoriti o prosjeku, budući da krastavci mogu biti zaista različitih veličina. Jedan krastavac od 200 grama sadrži 24 kalorije.

Jedan krastavac ima 24 kalorije ( 1 krastavac od 200 grama).

Kiseli krastavci kalorije – Koliko kalorija imaju kiseli krastavci?

Kiseli krastavci sadrže 14 kalorija na 100 grama.

Vezano: Koliko kalorija imaju kiseli krastavci, paprike, cikla, ajvar…

Recepti za domaće kisele krastavce:

Krastavci i mršavljenje

Krastavci su jedna od namirnica koja se veže uz mršavljenje budući da djeluje na nekoliko načina i može pomoći mršavljenju istovremen s različitih aspekata.

Krastavci mogu pomoći mršavljenju na nekoliko načina. Bogati su vodom, sadrže malo kalorija, te sadrže vinsku kiselinu. Krastavci imaju diuretička i detoksikacijska svojstva, pomažu protiv zadržavanja vode, te nakupljenih toksina u tijelu.

Sa samo 12 kalorija na 100 grama krastavci pomažu tijelu da se opskrbi hranjivim tvarima uz istovremeno nizak unos kalorija. Sadrže antioksidanse, vlakna, te mogu pomoći boljem radu probave.

S obzirom da krastavci sadrže visok udio vode pomažu u održavanju tijela hidratiziranim. Konzumacija krastavaca može pomoći protiv umora, te i vratiti energiju kako bi se osoba osjećala energičnije i na dijeti. Uz to krastavci mogu pomoći i u borbi protiv celulita.

Krastavci sa samo 12 kalorija na 100 grama mogu biti odličan izbor uz glavni obrok kao salata, ali i kao međuobrok. Brojne su varijacije na koje se može dodati krastavce u prehranu, a kada se rade kombinacije s jogurtom, trebalo bi birati nemasne jogurte koji sadrže manje kalorija.

Krastavci

Krastavci su bogati mineralima, posebno kalijem, vitaminima A, B, C… Krastavci sadrže enzime koji pomažu optimalnijem radu probave, boljem funkcioniranju crijeva, sprječavaju nastanak kamenaca…

Krastavci se osim konzumiranja mogu koristiti i za nanošenje na kožu gdje pomažu umiriti kožu, protiv opeklina i crvenila, te se često spominju i kao pomoć za smanjenje podočnjaka. Krastavci su se u sklopu narodne medicine koristili za probavu, protiv crijevnih glista, te za snižavanje temperature. Krastavac pomaže održavanju kolesterola.

Krastavci sadrže silicij, te druge minerale koji u kombinaciji mogu pomoći protiv umora. Krastavci su bogati antioksidansima, protuupalnim elementima te mogu pomoći za održavanje normalnog krvnog tlaka.

Općenito krastavci:

  • djeluju kao diuretik
  • djeluju protuupalno
  • pomažu u održavanju normalnog krvnog tlaka
  • bogati su antioksidansima
  • pomažu u reguliranju probave
  • protiv nakupljanja vode u organizmu
  • mogu pomoći protiv celulita
  • mogu pomoći u mršavljenju
  • mogu pomoći protiv umora

Krastavac u kombinaciji s ananasom i jabukom, kada se napravi sok ili smoothie može pomoći protiv glavobolje, posebno jutarnje, te pomoći hidratizirati tijelo, riješiti se toksina, te istovremeno vratiti energiju i potrebne vitamine i minerale.

Krastavac – nutritivna vrijednost

U sastavu krastavaca preko 90% je voda što je i jedan od razloga niske kaloričnosti krastavaca.

Krastavci sadrže 12 kalorija na 100 grama svježih krastavaca.
Vode krastavci sadrže 95 grama na 100 grama krastavaca.
Bjelančevina krastavci sadrže 0,6 grama na 100 grama krastavaca.
Masti krastavci sadrže 0,15 grama na 100 grama krastavaca.
Ugljikohidrata krastavci sadrže 2,1 grama na 100 grama krastavaca.
Vlakana krastavci sadrže 0,7 grama na 100 grama krastavaca.

Kalija krastavci sadrže 136 miligrama na 100 grama krastavaca.
Fosfora krastavci sadrže 21 miligram na 100 grama krastavaca.
Kalcija krastavci sadrže 14 miligrama na 100 grama krastavaca.
Magnezija krastavci sadrže 12 miligrama na 100 grama krastavaca.
Cinka krastavci sadrže 0,17 miligrama na 100 grama krastavaca.
Vitamina C krastavci sadrže 3,2 miligrama na 100 grama krastavaca.
Vitamina B1 krastavci sadrže 0,03 miligram na 100 grama krastavaca.
Vitamina B2 krastavci sadrže 0,03 miligrama na 100 grama krastavaca.
Vitamina B3 krastavci sadrže 0,04 miligrama na 100 grama krastavaca.
Vitamina B5 krastavci sadrže 0,25 miligrama na 100 grama krastavaca.
Vitamina B6 krastavci sadrže 0,05 miligram na 100 grama krastavaca.

Krastavci mogu pomoći u poboljšanju pamćenja, te zaštiti živaca i stanica od ubrzanog starenja. Krastavci sadrže aminokiselinu koja može pomoći za popravljanje raspoloženja, ali i kod depresije. Krastavci sadrže kombinaciju nutrijenata koja može pomoći ublažiti i stres.

Koliko krastavaca dnevno?

Jedna porcija krastavaca se smatra između 150 i 200 grama dnevno, te bi je kao takvu trebalo ukomponirati u dnevni plan prehrane te porcije voća i povrća koje se dnevno unosi.

Iako krastavci imaju brojne prednosti, optimalno ih je kombinirati s drugim voćem i povrćem u sklopu uravnotežene prehrane.

Porcija krastavaca se može konzumirati svaki dan.

Kako čuvati krastavce

Krastavci kada su svježi imaju zelenu boju, bez smeđih mrlja te su čvrsti.

Mogu se čuvati u frižideru nekoliko dana. Uglavnom se mogu čuvati tri do četiri dana.

Kako koristiti krastavce

Postoje brojne vrsta krastavaca, te iako se skoro sve mogu koristiti na slične načine, neke vrste su prilagođenije za određene načine od drugih.

Krastavci se uglavnom konzumiraju bez kore, iako postoje neke vrste koje imaju lakše probavljivu koru. No, većinu je bolje oguliti te potom konzumirati.

Krastavci mogu biti gorki, te kako bi se uklonila ta gorčina krastavci se mogu unaprijed pripremiti, posoliti, te ostaviti pola sata. Potom ih se može konzumirati, ali bilo bi ih dobro oprati kako bi se odstranila sol i gorčina.

Svježi krastavci se uobičajeno konzumiraju kao salata, može se dodati ulje, ocat, limunov sok, kao i sojin umak ili umak od senfa.

No, krastavci se dobro slažu i s drugim povrćem te se mogu raditi i razne kombinacije poput rajčica i krastavaca, kupus i krastavci, zelen salata, luk, rotkvica, također su dobre opcije za kombinaciju s krastavcima-

Također popularna je salata koja je mješavina svježih krastavca i jogurta ili vrhnja.

Više o tome koliko kalorija imaju rajčice: RAJČICA kalorije – Da li rajčica deblja? – COVER magazin.com

Krastavci se mogu i kuhati, ovisno o veličini komada na koje se narežu krastavci ovi i vrijeme kuhanja, no, kreće se oko 10 minuta.

Voda i sok od KRASTAVACA – 12 odličnih razloga zašto piti

Unos dovoljne količine vode dnevno je bitan, no, kada se voda obogati s prirodnim sastojcima ona nosi i neke druge prednosti. Aromatizirana voda je već neko vrijeme popularna, može se u vodu dodavati razno voće ili povrće, kao i kombinacija. A jedan od prirodnih dodataka vodi je i krastavac. Krastavac ima brojne nutrijente korisne organizmu, te njegova konzumacija nosi brojne prednosti, tako i voda s krastavcima ima mnoga slična djelovanja.

Neke od glavnih prednosti vode s krastavcima su:

  1. voda s krastavcima hidratizira
  2. voda s krastavcima osvježava
  3. voda s krastavcima pomaže protiv umora
  4. voda s krastavcima sadrži antioksidanse
  5. voda s krastavcima pomaže boljem radu probavnog sustava
  6. voda s krastavcima smanjuje osjećaj gladi
  7. voda s krastavcima može pomoći mršavljenju
  8. voda s krastavcima može pomoći u borbi protiv celulita
  9. voda s krastavcima može doprinijeti boljem stanju kože
  10. voda s krastavcima može pomoći protiv glavobolja uzrokovanih dehidracijom
  11. voda s krastavcima potiče rad bubrega
  12. voda s krastavcima pomaže održavanju ravnoteže vode kao i mineralnih soli.

Voda s krastavcima i limunom može pomoći u smanjivanju osjećaja gladi te na taj način doprinijeti mršavljenju. Uz to voda s krastavcima može pomoći u borbi protiv celulita te zadržavanja vode. Krastavci mogu pomoći u rješavanju i izbacivanju toksina iz tijela, kao i protiv zadržavanja vode.

S obzirom na jednostavnost pripreme i dostupnost sastojaka, vrlo se lako mogu iskoristiti prednosti vode s krastavcima.

Često se spominje doprinošenje hidrataciji, kako bi to iskoristili bilo tome doprinosi i to da kada se priprema voda s krastavcima, ona se odvoji i znate koliko ste vode dodali. Na taj način se može pratiti koliko se vode dnevno unese.

Priprema vode s krastavcima

Priprema vode s krastavcima je prilično jednostavna, te se može pripremiti veća ili manja količina, ovisno o potrebama i za koliko osoba pripremate. Ispod su navedeni okvirni sastojci i omjeri, iako se količine mogu mijenjati i prilagođavati. Uz to može se dodati i limun, listovi mente, med…

Za pripremu vode s krastavcima trebalo bi koristiti domaće krastavce, odnosno krastavce koji nisu tretirani kemikalijama.

Sastojci za vodu s krastavcima:

  • litra vode
  • jedan srednje veličine krastavac ili pola većeg

Krastavac dobro oprati i narezati na šnite. Dodati ih u vodu te ostaviti sat vremena najbolje bi bilo u frižideru. I voda s krastavcima je sprema za konzumaciju.

Priprema vode s krastavcima i limunom

Voda s krastavcima i limunom je jedan od jednostavnih načina da voda dobije drugačiji okus, te da se na brz način pripremi zanimljiv napitak. Posebno ljeti je zanimljiv ovaj napitak, kada i jeste sezona krastavaca, ovakav napitak je osvježavajući, te hidratizira tijelo, no mže se piti tijekom cijele godine.

U litru vode narezati pola krastavca i jedan limun. Limun i krastavac prije toga dobro oprati te narezati na tanke šnite. Dodati u vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Voda se može konzumirati i odmah, ali ako se pusti malo da odstoji sastojci će pustiti svoje arome.

Sok od krastavaca

S obzirom na brojne prednosti krastavaca ne čudi da se koristi na različite načine. Može se od krastavaca pripremiti voda s krastavcima, ali i sok od krastavaca.

Sok od krastavca ima slične prednosti kao i konzumacija krastavaca.

Sok od krastavaca sadrži malo kalorija, a istovremeno djeluje zasitno, pomaže duljem osjećaju sitosti, odnosno manjem osjećaju gladi. Sadrži vlakna te pomaže optimalnijem radu probavnog sustava Sok od krastavaca je popularan za detoksikaciju organizma.

Sok od krastavaca sadrži vitamine i minerale, ali i vodu, te pomaže hidratiziranju tijela. Kod pojave dehidratacije sok od krastavaca je odličan izbor jer hidratizira, ali i pomaže u uravnoteženju mineralnih soli.

Sok od krastavaca može pomoći u reguliranju krvnog tlaka, te smanjiti rizike od kardiovaskularnih bolesti. Sok od krastavaca sadrži vlakna, kalij, magnezij… koji mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka.

Kada se radi o kupovnim gotovim sokovima od krastavaca trebalo bi paziti na sastav, dok je priprema soka od krastavaca kod kuće dobar izbor budući da su u tom slučaju poznati svi sastojci koji se dodaju u sok od krastavaca.

Krastavci kalorije

Ispod donosimo tablicu kalorija prema vrstama krastavaca, uglavnom kiselih krastavaca, budući da nije uvijek isti način pripreme i količina dodataka, te se i kaloričnost može razlikovati. No, uglavnom se radi o manjim varijacijama, te većina kiselih krastavaca sadrži 13 do 15 kalorija na 100 grama kiselih krastavaca. Čak i kada se radi o slatko kiselim krastavcima broj kalorija se kreće oko 30 kalorija na 100 grama.

Tablica kalorija – krastavci:

Svježi krastavackalorije na 100 grama: 12 kalorija
1 krastavackalorije po komadu (prosječna težina 200 grama): 24 kalorija
K Plus Krastavci I klasakalorije na 100 grama:13kalorija
K Plus Krastavci II klasakalorije na 100 grama:13kalorija
Zvijezda Krastavci delikateskalorije na 100 grama:13kalorija
Podravka Krastavci delikateskalorije na 100 grama:14kalorija
Podravka Krastavci klasikkalorije na 100 grama:14kalorija
Podravka Krastavcikalorije na 100 grama:14kalorija
Doora Krastavci exclusivekalorije na 100 grama:13kalorija
K Plus Krastavci slatko kiselikalorije na 100 grama:30kalorija
K Plus Krastavci slatko kiseli pikantnikalorije na 100 grama:30kalorija

Krastavci kalorije sažetak

Krastavci su ukusna i osvježavajuća namirnica, koja je posebno popularna u vrijeme sezone krastavaca, ali i tijekom cijele godine.

Krastavac sadrži samo 12 kalorija na 100 grama, a istovremeno nosi brojne prednosti za organizam. Konzumacija krastavaca može pomoći mršavljenju što ga čini dobrim izborom i za osobe koje žele izgubiti ili održati tjelesnu masu. Krastavci sadrže brojne antioksidanse koji djeluju na bolju probavu, protiv zadržavanja vode u tijelu, te pomažu izbaciti toksine iz tijela.

Krastavci se mogu konzumirati svježi u raznim varijantama salate, ali se mogu dodavati i u druge recepte koji uključuju kuhanje. Uz to krastavci se mogu dodavati u vodu kako bi se pripremila voda s krastavcima koja je odlično osvježenje, a od krastavaca se može pripremati i sok. Krastavci imaju brojne prednosti za organizam, a radi se o namirnici koja je raširena te se može lako dodati u prehranu.

Vezano: