Burek kalorije – koliko kalorija ima burek, sirnica, pita od krumpira?

Burek kalorije – koliko kalorija ima burek, sirnica, pita od krumpira?

Pita od sira, sirnica, burek… postoje brojne varijacije u nazivima ovih proizvoda. Mnogima su omiljeno jelo i često ih se smatra hranom koja ima puno kalorija.

Kaloričnost će ovisiti o vrsti bureka ili pite, koliko se masnoće koristilo priliko pripreme, kao i o tome što je unutra. Ukoliko se radi bureku sa sirom, sirnici ili piti od sira, broj kalorija će varirati i ovisno o siru koji je korišten. Općenito je kod gotovih jela teže odrediti broj kalorija, budući da postoje brojne varijante u receptima, količini sastojaka, kao i vrstama sastojaka koji se koriste pri pripremi jela, a ti sastojci već mogu biti manje ili više kalorični.

Burek je tradicionalno jelo koje je mnogima omiljeno, te se često konzumira. Komadi bureka su popularan izbor i za brzi usputni doručak, za međuobrok, dok je domaći burek jelo koje se priprema uglavnom za glavni obrok.

Burek s mesom kalorije – koliko kalorija ima burek s mesom?

Burek s mesom ili kod nekih jednostavno burek, odnosno pita s mesom, imat će različit broj kalorija ovisno o vrsti mesa, kao i dodanoj masnoći. Varijacije uglavnom nisu velike te se kreću od 260 do 280 kalorija na 100 grama bureka.

Burek s mesom ima 260 – 280 kalorija na 100 grama.

U prosjeku jedan burek (kupovni komad) ima 200 do 250 grama.

Ukoliko ima 200 grama tada će jedan burek s mesom imati 520 do 560 kalorija.

Jedan burek s mesom ima 520 do 560 kalorija.

Dok će jedan burek s mesom od 250 grama imati 500 do 625 kalorija.

Burek sa sirom kalorije – koliko kalorija ima sirnica ili burek sa sirom?

Burek sa sirom, sirnica ili pita od sira ima na 100 grama 250 do 290 kalorija. Kaloričnost će ovisiti o dodavanju masnoće, kao i o vrsti sira koja može značajno utjecati na kaloričnost gotovog proizvoda.

Kada se radi o sirnici u smislu pite od sira ili bureka od sira ona ima 250 do 290 kalorija.

Burek sa sirom ima 250 do 290 kalorija na 100 grama.

Sirnica sadrži 250 do 290 kalorija na 100 grama.

Pita od sira ima 250 do 290 kalorija na 100 grama.

Jedan komad bureka sa sirom, sirnice ili pite od sira od 200 grama imat će 500 do 580 kalorija.

Burek sa sirom, sirnica ili pita od sira od 250 grama će imati 625 do 725 kalorija.

S obzirom da se mogu razlikovati vrste sira koje se koriste te se može raditi o siru s manje ili više kalorija, varirat će i kaloričnost jela. Uz to količina sira koji se dodaje prilikom pripreme jela također može varirati što će opet utjecati na kaloričnost jela.

Sirnica je u nekim krajevima pita od sira, dok je u drugima sirnica pinca.

Sirnica (pinca) ima 329 kalorija na 100 grama.

Više o pinci: Kalorije PINCA (SIRNICA) – Koliko kalorija ima pinca (sirnica)?

Kalorije pita od krumpira – krumpiruša kalorije

Koliko kalorija ima pita od krumpira, krumpiruša?

Ova vrsta pite ima nešto manje kalorija nego prethodne te se kaloričnost kreće od 225 do 290 kalorija.

Pita s krumpirom ili krumpiruša ima 225 do 290 kalorija na 100 grama.

Jedna pita s krumpirom od 200 grama će imati 450 do 580 kalorija.

Kada se radi domaća pita s krumpirom može se utjecati na količinu masnoća koje se dodaju, te s tim i na kaloričnost bite s krumpirima.

Domaći burek ili pita

Kada se radi domaći burek tada se može utjecati na kaloričnost izborom manje ili više kaloričnih sastojaka, dodavanjem manje ili više masnoće prilikom pripreme. Tako da se može značajno utjecati na kaloričnost gotovog jela.

Ukoliko želite raditi domaće varijante pita i bureka, donosimo odlične recepte:

Burek je jelo koje se sprema kao glavno jelo, a često se priprema i za goste. Ovo tradicionalno jelo je i dalje popularno, a može se raditi na različite načine, od domaćeg tijesta koje se može valjati ili razvlačiti, te se burek može rolati, kao i slagati. Također, u postoje kupovne kore za pite od kojih se može raditi burek, te se i od njih može raditi rolani ili slagani burek. Razlika je u tome da se u jednom, slučaju na listove tj. kore za pitu ili na domaće tijesto stavi nadjev te se potom tijesto zarola, dok se u drugom slučaju slaže red kore za pitu pa nadjev, potom ponovno kora za pitu, pa nadjev, dok se ne potroše nadjev i kore za pitu.

Bez obzira na varijacije u pripremi bureka, radi se o sličnom okusu, te odličnom jelu.

Burek kalorije

Burek s mesom ima 260 do 280 kalorija na 100 grama, no to je neka sredina i uobičajena vrijednost, dok su kod proizvođača moguća i odstupanja. Za razliku od bureka s mesom, kod bureka sa sirom raspon kalorija na 100 grama je i širi budući da se može koristiti različite sireve koji imaju različit broj kalorija, ovisno da li su punomasni ili sa smanjenim udjelom masnoće. uz vrste sira, na kaloričnost utječu i drugi faktori te korištene masnoće u procesu pripreme.

Tablica kalorija prema vrstama

Na kaloričnost će utjecati način pripreme, sastojci, dodavanje masnoća i slično. Stoga se mogu pronaći slični proizvodi s različitim brojem kalorija na 100 grama. Kada se uspoređuju namirnice i jela prema broju kalorija koji sadrže, uspoređuju se namirnice na 100 grama. No, osim toga važno je i koliko nekog jela jedna porcija sadrži grama, budući da se nekih servira više, a nekih manje. S obzirom da se na količinu kalorija na 100 grama nekog jela ne može utjecati, ako želite smršaviti, može se prilagoditi veličina porcije, kako bi se unio manji broj kalorija, a istovremeno i dalje uživalo u omiljenom jelu.

Ispod je tablica kalorija različitih vrsta bureka i pita:

Burek s mesomkalorije na 100 grama:280kalorija
Burek motani s mesom Mlinarkalorije na 100 grama:261kalorija
Burek motani s mesom Pan-pekkalorije na 100 grama:352kalorija
Burek motani sa sirom Mlinarkalorije na 100 grama:276kalorija
Pita sirnica Jamikalorije na 100 grama:259kalorija
Burek sa svježim sirom Laticakalorije na 100 grama:250kalorija
Burek rezani sa sirom Mlinarkalorije na 100 grama:287kalorija
Burek sa sirom i špinatom Mlinarkalorije na 100 grama:270kalorija
Meksička pitakalorije na 100 grama:253kalorija
Pita s krumpiromkalorije na 100 grama:227kalorija
Vindija burek sa svježim siromkalorije na 100 grama:250kalorija
Jami tradicionalna pita sirnicakalorije na 100 grama:250kalorija
Jami tradicionalna pita krompirušakalorije na 100 grama:287kalorija
Pita zeljanica Jamikalorije na 100 grama:263kalorija
Latica Burek sa svježim siromkalorije na 100 grama:250kalorija
Burek od svježeg sira Minutekalorije na 100 grama:274kalorija
Brzo & Slasno Soparnik blitva i češnjakkalorije na 100 grama:173kalorija
Tablica kalorija u bureku i pitama

Burek

Iako se često vode rasprave o nazivu burek, da li je burek samo s mesom ili i s drugim sastojcima, najčešće se radi o tradiciji naziva, odnosno razlikuju se tradicionalno nazivi za burek u različitim krajevima.

Burek u osnovi može biti slagani ili rolani. Dok se kod nekih burek poistovjećuje s pitom kod drugih je burek specifičan naziv za pitu s mesom.

Kako god bilo burek je nešto što mnogi vole jesti, to je tradicionalno jelo, koje je i danas vrlo popularno.

Prema nekim izvorima burek je porijeklom iz turske kuhinje, a radio se još u četrnaestom stoljeću. S obzirom da je i danas popularan, vjerojatno se radi posebno zanimljivom spoju tijesta i punjenja koje i danas osvaja mnoge.

Burek s emože raditi

Pita

Pite su proizvodi od tijesta, razvučenog ili valjanog tankog tijesta koje se puni različitim nadjevima. Koliko će pita imati kalorija ovisi o mnogim varijablama, od toga s čim se pravi, do toga koliko se masnoća pri pravljenju koristi.

Slično je i sa sastavom pite, te o sastojcima koji se unose.

Pite se mogu raditi s različitim punjenjima poput mesa, sira, špinata, krumpira, ali i jabuka…

Vrlo često i te pite imaju svoje nazive koje također variraju od regije do regije, pa čak i od mjesta do mjesta, neki od popularnih naziva su zeljanica, krumpiruša, jajaruša, sirnica… Takvi nazivi već sugeriraju o kakvom se punjenju rade, budući da se naziv formira kao izvedenica punjenja.

Zeljanica je pita sa zeljem, ali i špinatom ili nekim drugim zelenim lisnatim povrćem, krumpiruša je pita koja je punjena krumpirima, jajaruša je punjena jajima, iako se često uz jaja dodaje i sir… S obzirom na veliku popularnost ovog jela, punjenja mogu biti brojna, ali i u raznim kombinacijama, te se može naći burek koji je kombinacija krumpira i mesa, zeljanica u koju se uz povrće dodaje i sir i slično.

Pite mogu biti i slatke i slane, te ovo jelo može biti slano i slatko, kao što može biti glavni obrok, ali i desert ili kolač.

Koliko čuvati burek?

Domaće pripremljeni burek se može na sobnoj temperaturi čuvati taj dan, no, ako se ne planira pojesti taj dan potrebno ga je spremiti u frižider.

U frižider ga je najbolje spremiti u dobro zatvorenoj, hermetički zatvorenoj, posudi. Također može se spremiti i omotati aluminijskom ili plastičnom folijom. Spremanje bureka u papir nije dobra opcija jer može doći do isušivanja tijesta budući da papir može doći do isušivanja tijesta.

U frižideru se burek može čuvati do 2 dana.

No, uvijek je bitno voditi računa o sastojcima, te ukoliko je neki od sastojaka brže pokvarljiv tada se i burek može čuvati kraće.

Može li se smrznuti burek?

Burek se može smrznuti na dva načina, da se smrzne kao svježe pripremljen, prije pečenja, ali i nakon pečenja.

Burek se može pripremiti na uobičajen način, spremiti na pleh ili čvrstu podlogu, te umjesto u pećnicu može se staviti u hladnjak i zamrznuti. Potrebno je dobro omotati pleh plastičnom folijom kako bi se burek potpuno izolirao.

Kada se burek želi koristiti potrebno je izvaditi iz zamrzivača, skinuti svu foliju, eventualno malo poprskati vodom, te staviti u hladnu pećnicu i uključiti pećnicu. Ostatak procesa i pečenja, kao i zalijevanja bureka je uobičajen, kao i kad se peče klasični svježi burek.

Prednost ovakve pripreme bureka je što se može pripremiti unaprijed, kada se ima vremena, a potom ga je jednostavno peći kada je potrebno. Nedostatak je ta što burek u pravilu zauzima veću površinu, ne može se skupiti, nego ga je potrebno zamrznuti u obliku kakav će se peći a to znači da je potrebno dosta prostora u zamrzivaču.

Burek se može smrznuti nakon pečenja, ukoliko se napravilo više nego što je potrebno. U tom slučaju kada se dobro ohladi burek spremiti u hermetički zatvorenu posudu, u vrećicu ili omotati dobro folijom te spremiti u zamrzivač.

Kod odmrzavanja izvaditi iz zamrzivača, odmotati, te staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Najbolje bi bilo provjeriti da li se burek zagrijao, budući da previše zagrijavanja vodi do isušivanja tijesta.

Da li burek deblja?

Burek mnogi povezuju s debljanjem. S obzirom da se radi o jelu koji mnogi vole i smatraju ga ukusnim, vjerojatno su i količine obroka veće, te će i to biti jedan od razloga, uz to što se velikim dijelom sastoji od ugljikohidrata i masnoća, da se burek veže uz debljanje.

Da li će burek debljati ili ne ovisit će više o ukupnom dnevnom kalorijskom unosu, odnosno da e se ostvario kalorijski deficit ili suficit. Kada se vodi računa o dnevnom unosu kalorija, bilo bi dobro smanjiti porciju bureka koja se konzumira, te ukomponirati i burek u pravila zdrave i uravnotežene prehrane.

No, s 250 do 280 kalorija na 100 grama burek je kalorična, ali i zasitna namirnica. Već porcija od 150 grama znači unos 375 do 420 kalorija. 150 grama bureka je okvirno jedan burek koji se kupi, dok će često porcije biti i veće.

Ovisno o tome koji je nadjev varirat će unos sastojaka, no najčešće će trebati dopuniti prehranu s vlaknima, te povrćem.

Burek / pita – kalorije

Koliko će kalorija imati burek ovisi o više faktora, kako od nadjeva tako i o količini korištenih masnoća prilikom pripreme jela. Neka srednja vrijednost je da burek ima 260 do 280 kalorija na 100 grama. Kod osoba na dijeti važno je ukomponirati kalorije koje se unesu burekom u dnevni unos, te ostvariti kalorijski deficit, kao i smanjiti porcije bureka. Na taj način se i dalje može uživati u omiljenoj hrani, a ostati da dijeti na mršavljenje.

Vezano:

Kalorije – pregledna tablica kalorija – COVER magazin.com

Što je kalorija i kako brojati kalorije? – Prisjetimo se (covermagazin.com)