Kalorije PINCA (SIRNICA) – Koliko kalorija ima pinca (sirnica)?

Pinca kalorije - sirnica kalorije

Kalorije PINCA (SIRNICA) – Koliko kalorija ima pinca (sirnica)?

Pinca, odnosno sirnica, kako se zove u nekim krajevima se uglavnom priprema za blagdane. Pinca je specifična, aromatična, te iako postoje brojne verzije u mnogim stvarima i sastojcima one su slične.

Recept za domaću pincu:

Specifičnost pince je da se dugo mijesi tijesto, te da dugo nadolazi, tako da je potrebno odvojiti dosta vremena kako bi se pripremila. Stoga nije ni čudno da je blagdanska poslastica.

Pinca se priprema od brašna, mlijeka, meda, te ružine vodice, ruma, iscijeđenog soka naranče i limuna, ali se dodaje i maslo, maslac, maslinovo ulje, te naribana korica naranče i limuna. Već iz popisa sastojaka se vidi da ono čime se odlikuje pinca su bogatstvo aroma i mirisa.

Osim domaće pripremljenih pinci one se mogu kupiti gotove i spremne za konzumaciju.

Popularnost pince odnosno sirnice u nekim krajevima je takva, da se blagdanski stol, posebno za Uskrs ne može zamisliti bez nje.

PINCA kalorije – Koliko kalorija ima pinca (sirnica)?

Kao i s mnogim blagdanskim jelima postavlja se pitanje kaloričnosti. Budući da se općenito za blagdane više jede, a uz to neka jela poput pince odnosno sirnice se i pripremaju samo za blagdane, često se bez računanja kalorija uživa u većoj količini. Pinca nije jelo koje se priprema često (uglavnom) stoga je teško voditi računa o količini koja se konzumira. No, pinca je kalorično jelo sa 329 kalorija na 100 grama. Iako će kaloričnost varirati o sastojcima, te da li se dodaje više ili manje masnoća, no, okvirno se može računati da sto grama pince ima 329 kalorija.

Pinca ima 329 kalorija na 100 grama.

SIRNICA kalorije – Koliko kalorija ima sirnica?

Sirnica ima 329 kalorija na 100 grama.

Kalorije pinca – srinica

  • Mlinar Sirnica – Pinca sadrži 325 kalorija na 100 grama.
  • Uskršnja pogača pinca Pan-pek sadrži 329 kalorija na 100 grama.

Više o kalorijama u kolačima potražite ovdje: Koliko kalorija imaju kolači – torte, mađarica, čupavci… – COVER magazin.com

Sirnica

Pinca se naziva i sirnica te se u nekim krajevima radi razlika između ova dva pojma, dok se u mnogima s ova dva pojma naziva isto jelo. Pinca odnosno sirnica je jelo koje se uglavnom priprema u Dalmaciji, ali se proširilo i u druge dijelove.

S druge strane pojam sirnica može označavati i potpuno drugo jelo. S obzirom da se u nekim drugim krajevima pojmom sirnica označava pita od sira, odnosno burek od sira, što je potpuno drugačije jelo od pince, bitno je napraviti razliku. Pita od sira se uglavnom u Bosni i Hercegovini te u Slavoniji naziva sirnica. Koliko kalorija ima sirnica odnosno pita od sira pročitajte ovdje: Burek kalorije – koliko kalorija ima burek, sirnica, pita od krumpira? – COVER magazin.com

Deblja li pinca?

Pinca s 329 kalorija na 100 grama spada u kalorična jela, ali njen utjecaj na debljanje u većoj mjeri ovisi o količini, kao i o tome da se priprema za blagdane kada se uobičajeno konzumira više i druge kalorične hrane.

Upravo tada je teže pratiti kalorijski unos, te se zadržati u kalorijskom deficitu, odnosno pridržavati dijete za mršavljenje.

Ukoliko se pinca konzumira u manjim količinama, te ukupan dnevni unos kalorija bude jednak dnevnim kalorijskim potrebama ona neće debljati. No, s obzirom da je to u pravilu teško, dobit će se dojam da i pinca deblja.

Kod pince vrijedi kao i kod drugih namirnica i jela da će debljati ukupan dnevni kalorijski unos, a ne konkretna namirnica. Stoga bi bilo dobro sa svim jelima i namirnicama umjereno kako bi se moglo uživati i u pinci, bez debljanja, ili da bar dnevni kalorijski unos bude malo iznad dnevnih kalorijskih potreba, kako bi se u idućim danima mogao lakše potrošiti višak unesenih kalorija tih dana.

Vezano: