20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

RAJČICA kalorije – Da li rajčica deblja?

Rajčice se često koriste, bilo kao salata ili u nekim receptima. Mogu se konzumirati svježe, ali i kuhane ili pečene.
Rajčica kalorije

RAJČICA kalorije – Da li rajčica deblja?

Rajčice se često koriste, bilo kao salata ili u nekim receptima. Mogu se konzumirati svježe, ali i kuhane ili pečene.

Rajčice sadrže dosta vode, no, i dosta vitamina i minerala. Bogate su vitaminom C, antioksidantima…

Konzumiranje rajčica veže se i uz mnoge dobrobiti poput smanjenja rizika od srčanih oboljenja, a smatra se i da mogu pomoći u prevenciji nekih vrsta raka poput raka debelog crijeva i prostate. Rajčica može pomoći i u prevenciji osteoporoze.

Rajčica može pomoći održati razinu kolesterola. Također, rajčice sadrže beta karoten te mogu pomoći u očuvanju vida.

RAJČICA kalorije – Koliko kalorija ima rajčica?

Rajčice ne sadrže puno kalorija, te su s dvadesetak kalorija nisko kalorična namirnica. Rajčice su bogate vodom, kao i sastojcima koji su potrebni organizmu, no, nisu bogate kalorijama. Stoga su dobar izbor i za one na dijeti ili koji prate dnevni unos kalorija.

Rajčica ima 22 kalorije na 100 grama.

CHERRY RAJČICA kalorije – Koliko kalorija ima Cherry rajčica?

Cherry rajčica se često koristi za salata, praktična je i ukusna. Cherry rajčica ima 22 kalorije na 100 grama.

Rajčica Cherry ima 20 na 100 grama.

KONCNTRAT od rajčice kalorije – Koliko kalorija ima koncentrat od rajčice?

Koncentrat od rajčice ima 84 kalorije na 100 grama. Koncentrat od rajčice se koristi za dodavanje jelima, kod pripreme umaka, zaprški, kao i variva.

Koncentrat rajčica sadrži 84 kalorije na 100 grama.

PASIRANA rajčica kalorije

Pasirana rajčica je jedan od uobičajenih načina korištenja rajčice. Može se raditi o domaćoj pasiranoj rajčici ili kupovnim pakiranim pasiranim rajčicama. Prednost pasirane rajčice je rok trajanja, budući da se ne mora uvijek imati svježa rajčica za pripremu jela. Pasirana rajčica ima 30 kalorija na 100 grama.

Pasirana rajčica ima 30 kalorija na 100 grama.

PELAT rajčica kalorije

Pelati rajčice su uz pasiranu rajčicu jedan od načina korištenja rajčice koji ima duži rok trajanja te ga je jednostavno imati u zalihama, a može se koristiti na brojne načine. Pelat rajčice sadrži 19 kalorija na 100 grama.

Pelat rajčica ima 19 kalorija na 100 grama.

UMAK od rajčice kalorije

Umak od rajčice ima 50 kalorija na 100 grama.

Pročitajte i: Kako zgusnuti umak od rajčice – Recepti

SUŠENE rajčice kalorije

Sušene rajčice su dehidrirane, te se smanjenjem udjela vode povećava njihova kaloričnost.

Sušene rajčice 225 kalorija na 100 grama.

SOK od rajčice kalorije

Sok od rajčice ima 19 kalorija na 100 ml.

Deblja li rajčica?

Rajčica ima malo kalorija te se smatra namirnicom koja ne deblja. Uz to rajčice mogu doprinijeti proizvodnji aminokiselina koje mogu potpomoći mršavljenje. Dakle, da ima malo kalorija i ne deblja, rajčica može i pomoći pri mršavljenju.

No, ni s rajčicama ne treba pretjerivati, nego ih ukomponirati u pravila zdrave prehrane, kako bi imali uravnoteženu i raznovrsnu prehranu.

Rajčice i keto dijeta

Specifičnost keto dijete se očituje u tome što se radi o smanjenom unosu ugljikohidrata, te se njihov dnevni unos, ovisno o vrsti keto dijete ograničava na 25 do 50 grama.

Više o keto dijeti:

Kako bi se ograničio unos ugljikohidrata posebnu pažnju privlače namirnice bogate ugljikohidratima poput žitarica, mahunarki, voće i povrće bogato škrobom.

Rajčice se smatraju keto-friendly namirnicom, sadrže oko 2 grama ugljikohidrata na 100 grama rajčice. Iz tog razloga rajčice spadaju u namirnice koja se može često naći na meniju kod keto dijete za mršavljenje.

Rajčica

Jesu li rajčice voće ili povrće? Rajčice se u kulinarstvu i pripremi svrstavaju u povrće, iako botanički gledano one su voće.

Rajčica je bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima… Iako je većina rajčica crvene boje postoje i zelene rajčice, žute rajčice te crne. Iako su rajčice ljetno povrće, dostupne su tijekom cijele godine. No, uglavnom su sezonske rajčice bogatijeg i intenzivnijeg okusa.

Antioksidansi daju rajčici crvenu boju, likopen u prvom redu, a sadrži i lutein, te zeaksatin.

Rajčica sadrži kalij, kalcij, cink, željezo, fosfor… Kao i vitamine: vitamin A, vitamin C, vitamine B skupine, vitamin D, vitamin K…

Nutritivne vrijednosti rajčice

Na 100 grama rajčica sadrži:

  • 22 kalorije
  • 0,88 grama proteina
  • 1,2 grama vlakana
  • kalcija 10 miligrama
  • magnezija 11 miligrama
  • fosfora 24 miligrama
  • kalija 237 miligrama
  • vitamin C 13,7 miligrama
  • vitamin A 43 mikrograma
  • vitamin E 0,53 miligrama
  • vitamine skupine B u različitim omjerima

Rajčice, odnosno njihovo konzumiranje ima brojne prednosti za organizam, no, sastav kao i benefiti variraju o načinu uzgoja kao i korištenim pesticidima. Najbolje bi bilo koristiti domaće ili organski uzgojene rajčice.

Neke od zdravstvenih prednosti konzumiranja rajčice su:

  • Sadržaj kalija u rajčici može pomoći protiv visokog krvnog tlaka.
  • Antioksidansi iz rajčice pomažu u borbi protiv starenja.
  • Rajčica pomaže u očuvanju vida i zdravlja očiju (sadrži lutein i beta karoten).
  • Rajčica sadrži vitamin K i kalcij koji pomažu u očuvanju zdravlja kostiju.
  • Rajčica ima diuretička svojstva, može pomoći protiv nakupljene tekućine i zadržavanja vode u organizmu te protiv celulita.
  • Rajčica djeluje na probavu, potpomaže probavni proces, te, stimulira crijevni tranzit.
  • Kalij iz rajčice pozitivno djeluje na opuštanje mišića, protiv grčeva te bolova u mišićima.
  • Rajčice pozitivno djeluju na zdravlje kože, a sastojci poput likopena štite i od oštećenja izazvanih suncem.

Koliko rajčica dnevno jesti?

Iako se rajčice s jedne strane svrstavaju u voće, s nutritivne spadaju u povrće, te se ubrajaju u dnevnu konzumaciju povrća.

Jedna porcija rajčica je 200 grama.

U sezoni se mogu konzumirati i dvije do tri porcije rajčica dnevno, budući da se prednost daje sezonskom voću i povrću. No, u svakom slučaju optimalno je rajčice i porcije rajčica ukomponirati u zdravu i raznovrsnu prehranu te ih kombinirati s drugim sezonskim voćem i povrćem.

Pretjerana odnosno prevelika konzumacija rajčica, zbog solanina u sastavu, može uzorkovati glavobolju, proljev i grčeve.

Kako čuvati rajčice?

Rajčice bi trebalo čuvati na hladnom i tamnom, suhom mjestu. Rajčice se mogu čuvati u frižideru kako bi im se produljilo trajanje.

Kako bi se rajčice u sezoni sačuvala za korištenje kasnije, mogu se raditi kisele salate, ali i pasterizirani umaci od rajčica kao i kečap, a rajčice se mogu i zamrzavati, te sušiti.

Vezano:

Zamrznute rajčice se mogu čuvati do 6 mjeseci. Više: Zamrzavanje rajčica – Recepti (covermagazin.com)

Rajčice se mogu svježe konzumirati, od njih se uobičajeno rade salate, mogu se koristiti za samostalnu pripremu salate, kao i u kombinaciji s drugim povrćem. Popularno je dodavanje sira mozzarela u salate s rajčicom.

Uz to rajčica se često koristi za pripremu umaka. Za pripreme umaka koriste se svježe rajčice, pelati te pasirana rajčica.

Sama činjenica da se rajčice mogu spremati za kasnije korištenje na brojne načine i u različitim oblicima govori o popularnosti rajčica.

Cherry rajčice

Cherry rajčice su jedna od vrsta rajčica koja je posljednjih godina sve popularnija. Radi se o rajčicama koje su manje od uobičajenih, ustvari o malim rajčicama, uglavnom u crvenoj boji, iako i one mogu biti i u drugim bojama. Cherrry rajčice imaju 20 kalorija na 100 grama.

Kao i obične rajčice i cherry rajčice su bogate antioksidansima, likopenom, beta karotenom, luteinom, kao i vitaminom A i C.

Cherry rajčice imaju sličan sastav i nutrijente kao i ostale vrste rajčica. Sastav i nutrijenti u običnim pa tako i u cherry rajčicama variraju o načinu uzgoja rajčica.

Cherry rajčice su sitne, ali istovremeno bogate kvalitetnim sastojcima, posebno kada se radi o domaćim ili organskim rajčicama uzgojenim bez korištenja pesticida. U usporedbi s drugim vrstama posebno su bogate antioksidansima.

Sok od rajčice

Sok od rajčice sadrži antioksidanse, vitamine, minerale… Bogat je likopenom kao i rajčica, te vitaminom C i vitaminom A, sadrži vitamin K, vitamine B skupine, magnezij…

Ponekad se, kada se radi o nutritivnim vrijednostima soka od rajčice, govori o tome da pokriva više dnevnih potreba za vitaminima od rajčice, no, to se uglavnom odnosi na to da se sok konzumira u porciji od 250 ml.

Sok od rajčice ima slične efekte kao i sama rajčica, posebno kada se radi o domaće pripremljenom soku od rajčice bez previše dodataka. Kada se radi o kupovnim, pakiranim sokovima od rajčice efekt se može razlikovati ovisno o sastavu i dodacima u soku od rajčice. Stoga je uvijek dobro provjeriti sastav soka od rajčice. Količina dodanog šećera, kao i soli u sokovima može varirati, te je bolje birati one s manje dodataka.

Sok od rajčice se može piti u bilo koje dna, a dobar izbor je ujutro, daje odmah na početku dana tijelu dozu vitamina, minerala, antioksidansa…

Neka od glavnih djelovanja soka od rajčice su:

  • Bogat je antioksidansima, te pomaže u prevenciji brojnih bolesti i u zaštiti organizma.
  • Sadrži brojne vitamine i minerale potrebne organizmu.
  • Sok od rajčice kao i rajčica pomaže detoksikaciji organizma.
  • Sok od rajčice može pomoći kod zatvora, ima blago laksativno djelovanje.
  • Sok od rajčice pomaže boljem funkcioniranju probave i crijevnom tranzitu hrane.
  • Sok od rajčice kao i rajčica može pomoći u prevenciji srčanih oboljenja, te očuvanju zdravlja srca.
  • Sok od rajčice pomaže jačanju imunološkog sustava, sadrži dobru kombinaciju vitamina i minerala koja jača imunološki sustav.
  • Sok od rajčice pomaže u prevenciji prehlada, gripe, infekcija.
  • Sok od rajčice pozitivno djeluje na kožu, odnosno zdravlje kože, posebno zahvaljujući sadržaju antioksidanasa.
  • Sok od rajčice djeluje preventivno na pojavu bora i preuranjenog starenja.
  • Sok od rajčice može pomoći kod akni, djeluje na jačanje kože, kao i detoksikacijski na organizam.
  • Sok od rajčice može pomoći i kod bolova vezanih uz artritis.

Rajčica kalorije

Tablica kalorija – RAJČICE

Bio Zone Pasirana rajčicakalorije na 100 grama:27kalorija
dmBio Rajčica u limencikalorije na 100 grama:26kalorija
dmBio Umak od rajčicekalorije na 100 grama:24kalorija
dmBio Umak od rajčice klasikkalorije na 100 grama:96kalorija
dmBio Umak od rajčice s pečenom paprikomkalorije na 100 grama:48kalorija
K Plus Pasirana rajčicakalorije na 100 grama:30kalorija
K Plus Rajčica pelatikalorije na 100 grama:20kalorija
K Plus Rajčica sjeckanakalorije na 100 grama:20kalorija
La Bio Idea Umak od rajčice i bosiljka ekokalorije na 100 grama:50kalorija
La Bio Idea Umak od rajčice i ricotta sira ekokalorije na 100 grama:85kalorija
Mutti Bio Pasirana rajčicakalorije na 100 grama:36kalorija
Mutti Cherry rajčice u soku rajčicekalorije na 100 grama:28kalorija
Mutti Koncentrat rajčicekalorije na 100 grama:96kalorija
Mutti Pasirana rajčicakalorije na 100 grama:36kalorija
Mutti Pasirana rajčica s bosiljkomkalorije na 100 grama:36kalorija
Mutti Pulpa od rajčicekalorije na 100 grama:26kalorija
Mutti Pulpa od rajčice s bosiljkomkalorije na 100 grama:26kalorija
Mutti Pulpa od rajčice s češnjakomkalorije na 100 grama:26kalorija
Mutti Umak od cherry rajčicekalorije na 100 grama:51kalorija
Mutti Umak od daterrini rajčicekalorije na 100 grama:49kalorija
Podravka Bio pelatkalorije na 100 grama:19kalorija
Podravka Bio Sjeckana rajčicakalorije na 100 grama:19kalorija
Podravka Dvostruki koncentrat rajčicakalorije na 100 grama:84kalorija
Podravka Pasirana rajčicakalorije na 100 grama:30kalorija
Podravka Pelat rajčicakalorije na 100 grama:19kalorija
Podravka Rajčica sjeckanakalorije na 100 grama:19kalorija
Podravka Sjeckana rajčicakalorije na 100 grama:26kalorija
Russo Pelat u soku od rajčicekalorije na 100 grama:22kalorija
Star La Mia Pummaro Pasirana rajčicakalorije na 100 grama:30kalorija
Zvijezda Pasirana rajčicakalorije na 100 grama:24kalorija
Polli Alla Siciliana Sušene rajčicekalorije na 100 grama:186kalorija
Sacla Sušene rajčicekalorije na 100 grama:208kalorija
dmBio Sušene rajčice organickalorije na 100 grama:224kalorija
Vindi 100% sok od rajčicekalorije na 100 ml:22kalorija
Rauch Happy Day Sok 100% rajčicakalorije na 100 ml:19kalorija
dmBio Eko sok od rajčicekalorije na 100 ml:17kalorija

Rajčica kalorije – sažetak

Rajčica je bogata vodom, te sadrži malo kalorija, odnosno 20 kalorija na 100 grama. Istovremeno s malo kalorija rajčica sadrži brojne vitamine i minerale, a popularna je po sadržaju antioksidansa. Jedna porcija rajčice iznosi 200 grama, te se može konzumirati do tri porcije u sezoni, no, optimalno je imati raznovrsnu i uravnoteženu prehranu te rajčicu kombinirati s drugim voćem i povrćem prema pravilima zdrave prehrane. S malim brojem kalorija rajčica ne deblja, može se ukomponirati u razne dijete za mršavljenje, uključujući keto dijetu.

Rajčica se može koristiti i jesti svježa u raznim kombinacijama salata, ali je čest sastojak brojnih jela, a popularni su umaci na bazi rajčice. Kako bi joj se produljio rok trajanja rajčice se mogu kiseliti, pasterizirati, te zamrzavati. Često se koriste sušene rajčice, kao i pelati od rajčica.

Vezano: