17. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Savjeti za dobar san

Ukoliko se budite tijekom noći, a ujutro ste neispavani...

Savjeti za dobar san

Ukoliko se budite tijekom noći, a ujutro ste neispavani sljedeći savjeti mogu pomoći:

– Dobar odmor tijekom noći ovisi o kombinaciji bioloških i fizičkih faktora. Vrlo je važno da ste mentalno spremni za san.

– Možda je problem u svjetlosti. Izbjegavajte jaka osvjetljenja pred spavanje, a može pomoći i zamračenje prozora tijekom noći ukoliko vam izvana dopire bilo kakvo svjetlo.

– Neka vam okruženje bude ugodno. Vaša spavaća soba treba biti topla kako biste zaspali, ali nešto hladnija temperatura tijekom noći pomaže boljem snu.

– Brojte ovce, a ako ne pomaže otiđite i korak dalje. Vizualizacija pomaže, pa dajte svakoj ovci ime i smislite razlog zbog kojeg skače.

Očekuje li vas važan dan – spavajte sami

Dijeljenje kreveta s drugom osobom može smanjiti moć vašeg mozga, ali samo ako ste muškarac.

Kada muškarac provede noć u krevetu s još jednom osobom, njegov san postaje uznemiren, što vodi do slabijih mentalnih sposobnosti slijedećeg dana.

Za razliku od njih žene se ne suočavaju s tim problemom. Druga osoba u krevetu također ometa njihov san, ali njihove psihičke sposobnosti ostaju nepromijenjene slijedećeg dana.

U istraživanju provedenom u Beču sudjelovalo je 8 nevjenčanih parova. Oni su proveli 10 noći razdvojeno i 10 u istom krevetu. Slijedećeg dana provjeravane su njihove mentalne sposobnosti.

Nedostatak sna prouzrokovao je smanjene sposobnosti kod muškaraca, te su na testu pokazali slabije rezultate. Žene nisu pokazale nikakve promjene i bile su psihički «svježije» od muškaraca.

Zanimljivo je kako su žene izjavile kako bolje spavaju dok su same u krevetu, iako test nije pokazao nikakve mentalne razlike, dok su muškarci uglavnom izjavili kako dijeljenje kreveta nije oslabilo njihov san i kako im je blizina partnera u stvari pomogla zaspati.

Kupka za dobar i miran san

Ako vam je u posljednje vrijeme teško zaspati, pa sve duže i duže ostajete budni, a ujutro se budite umorniji nego navečer i neispavani iskušajte ovu 20-minutnu kupku u krupnoj soli Paške solane.

Toliko vremena uvijek možete odvojiti. Korisna je jer potiče bubrege ne snažniji rad, a sadrži i prirodne umirujuće minerale kao što su kalij i magnezij.

Lakše ćete utonuti u san, mirnije spavati, a ujutro se probuditi zdraviji, odmorniji i puno raspoloženiji.