28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Što piti umjesto kave da ostanete dugo budni i možete koncentrirano raditi

Svi znamo da kava razbuđuje, ali mnogi je ne vole ili ne mogu piti kasno uvečer jer im iz nekih razloga smeta. Međutim, kada trebaju ostati budni i raditi "večernju smjenu" treba im nešto što će ih održati budnima i koncentriranima...

Što piti umjesto kave da ostanete dugo budni i možete koncentrirano raditi

Što piti umjesto kave da ostanete dugo budni i možete koncentrirano raditi

Svi znamo da kava razbuđuje, ali mnogi je ne vole ili ne mogu piti kasno uvečer jer im iz nekih razloga smeta. Međutim, kada trebaju ostati budni i raditi “večernju smjenu” treba im nešto što će ih održati budnima i koncentriranima.

Rad od kuće donosi mnogobrojne prednosti, ali svi znamo kako je teško sve odraditi posebno imate li i djecu kojoj treba skuhati, usmjeravati im igru, pospremiti za njima… Stoga su večernji sati, kada djeca zaspu jedino vrijeme koje mnogima preostaje, kada bez ometanja mogu raditi. Međutim, onima koji su više jutarnji tipovi večernji rad predstavlja problem, jer se javlja pospanost i velika doza umora.

Oni koji su večernji tipovi lako će se ujutro, da mog biti koncentrirani, razbuditi kavom, ali što piti uvečer, kada trebate nešto što će vas održati budnima i koncentriranima na posao, a ipak neće ometati san kada napokon legnete i poželite se dobro odmoriti.

-1- Voda

Unos dovoljno vode najbolji je način da ostanete budni. Popijte po manju čašu vode svakih 30tak minuta. Osim što će vas mentalno razbuditi, također potreba da idete u toalet svakih nekoliko dodatno razbuđuje.

-2- Topla čokolada

Nekako smo navikli kao djeca da nas kakao uspavljuje, ali to nije točno. Topla čokolada i kakao djeluju tako da razbistravaju i olakšavaju misli, pa ćete ako trebate zaspati brže bez zbrke u glavi, a ako trebate ostati budni i koncentrirani, ona će i u tom slučaju pomoći.

-3- Zeleni čaj

Zeleni čaj ima malo kofeina, dovoljno da vas održi budnima, ali je zdravija opcija od kave. Trebalo bi vam 5-6 šalica zelenog čaja da biste unijeli kofeina koliko šalicom kave, a toliko sigurno nećete popiti.

-4- Sok od jabuke

Sok od jabuke sadrži manju količinu fruktoze, najjednostavnijeg šećera, te nekoliko različitih vitamina i minerala, sasvim dovoljno da stimulira mozak, a da se ničim ne opteretite. Nemojte piti zaslađeni, nego pravi sok od jabuke.

* Osim napitaka i jako začinjene grickalice (poput čili čipsa) mogu pomoći da duže ostanete budni (osim ako imate problema sa želucem i žgaravicom). Ljuti začini poput čilija povisit će blago vašu tjelesnu temperaturu i razbuditi vas. Oni također ako ih jedete neposredno pred odlazak u krevet mogu uzurpirati vaš san, ali je njihovo djelovanje puno kraće od djelovanja kofeina, pa ćete ako pametno birate vrijeme kada ćete ih jesti moći i koncentrirano raditi, a i naspavati se dobro iza toga.

Kako ostati budan cijelu noć – COVER magazin.com

Ako koristite kofeinske napitke poput kave kako biste ostali duže budni to vjerojatno nije najbolji plan. Istraživanja amo te noći, nakon što odradite posao, nego i sljedećeg dana ukoliko želite zaspati i nadoknaditi propuštene sate spavanja. U istraživanju provedenom 2006. godine pola sudionika imalo je standardnu rutinu spavanja, dok je druga polovica tijekom noći ostajala budna, te nadoknađivala spavanje kroz jutro. Obje grupe pile su kofeinske napitke u večernjim satima u količini od oko 4 espreso šalice kave. I jedna i druga grupa imale su poteškoće sa spavanjem kada su legli u krevet. Ipak teže i nemirnije je spavala grupa koja je ostajala noći budna, a lijegala u jutarnjim satima, bez obzira što su imali veći odmak od konkretnog vremena konzumiranja kofeina. Kofein je stimulant centralnog živčanog sustava, pa može utjecati na kvalitetu sna u smislu da vas razbuđuje, te ćete zbog toga vjerojatno ostati duže budni, ali će vam narušiti kvalitetu sna, te ćete se sutradan osjećati umorno i nervozno, što na svakodnevnoj bazi svakako nije praktično. Zbog toga je bolje potražiti alternativu u nekim drugim napitcima koji će vas razbuditi i dati energiju, ali neće uzurpirati san i odmor sljedećeg dana.