23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

JABUKA kalorije – Koliko jabuka dnevno?

Jabuke su voće koje ima brojne zdravstvene prednosti, a poznata je i izreka: „jabuka na dan, doktor iz kuće van”. Popularno voće često se konzumira, dobro je za crijeva, desni, zube, metabolizam…
Jabuka kalorije

Jabuka kalorije – Koliko kalorija ima jabuka?

Jabuke su voće koje ima brojne zdravstvene prednosti, a poznata je i izreka: „Jabuka na dan, doktor iz kuće van”. Popularno voće često se konzumira, dobro je za crijeva, desni, zube, metabolizam… Jabuke se mogu jesti svježe, s korom ili bez kore, ali i kuhati, peći, dodavati i salate, ali i razne druge recepte, a posebno su popularne pite i savijače s jabukama. Osim toga s jabukama se često rade i marmelade ili džemovi.
Postoje brojne sorte jabuka, te će ovisno o slatkoći razlikovati se i broj kalorija. Kada se radi o kaloričnosti, koliko kalorija ima jabuka?

Kalorije JABUKA – Koliko kalorija imaju jabuke?

Kaloričnost ovog voća ovisi o tipu jabuke, te može varirati od 40 do 70 kalorija na 100 grama. No, standard je da jabuka sadrži 57 kalorija na 100 grama.

Jabuka ima 57 kalorija na 100 grama.

Prema vrstama jabuka na 100 grama kalorije su kako slijedi:

  • Jabuka zlatni delišes ima 57 kalorija na 100 grama
  • Jabuka crveni delišes ima 70 kalorija na 100 grama
  • Jabuka Gala ima 52 kalorije na 100 grama
  • Jabuka Eevelina ima 45 kalorija na 100 grama.

Recepti za domaće marmelade od jabuka: Marmelada od jabuka i mandarina, Marmelada od jabuka

JEDNA jabuka kalorije – Koliko kalorija ima jedna jabuka?

Jabuke variraju veličinom, čak i kada ih podijelimo na male, srednje i velike, među njima će postojati oscilacije.

Jedna mala jabuka ima 130 grama što znači da ima 74 kalorije.
Jedna prosječna jabuka ima 170 grama što znači da će u prosjeku imati 97 kalorija.
Jedna veća jabuka ima 200 grama što znači da ona sadrži 114 kalorija.

Jedna jabuka ima 97 kalorija.

S obzirom na relativno nisku kaloričnost jabuke, ako pazite na kalorije, najbolje ju je konzumirati samostalno. Voćne salate u koje se dodaje na primjer med imat će značajno veći broj kalorija.

Koliko jabuka dnevno?

Jabuke su voće koje se često konzumira. Jedna porcija jabuka je slično većini voća, dakle 150 grama. To je otprilike jedna jabuka srednje veličine.

Jedna porcija jabuka je 150 grama odnosno jedna jabuka srednje veličine.

Jedna jabuka dnevno je dovoljna kako bi se imale koristi za organizam koji daju jabuke.

Porciju jabuka je najbolje ukomponirati u pravila zdrave prehrane, te imati raznovrsnu prehranu s 5 do 7 porcija voća i povrća dnevno.

No, jabuka se može konzumirati i više, kao i ostalog sezonskog voća, te su i dvije do tri jabuke dnevno dobra opcija.

Jabuke nemaju značajnih negativnih efekata i kontraindikacija, većina ljudi ih dobro podnosi, ne nisu osjetljivi na njih. Jabuke sadrže fruktozu, te je potreban dodatni oprez kod osoba osjetljivih na ovaj sastojak.

Jabuke se mogu konzumirati svježe, oguljene i neoguljene, kuhane, pečene, u raznim receptima, kao sok, kao marmelada, džem…

Uvijek je bolje birati domaće jabuke bez pesticida, te organske jabuke. Prije konzumacije, jabuke s korom, dobro bi bilo ih oprati pod mlazom vode.

Kako koristiti jabuke

Jabuke se mogu koristiti svježe, te je takva konzumacija jedan od najčešćih načina. Ako se dodaju u voćne salate dobro bi bilo poprskati ih sokom od iscijeđenog limuna kako ne bi potamnile, tj. promijenile boju.

Uz to jabuke se mogu koristiti u raznim receptima, kako slatkim tako i slanim. S obzirom da postoje i razne sorte jabuka te okus varira od kiselog do slatkog, i utjecaj jabuka na jelo kojem se dodaju će varirati ovisno o vrsti jabuka.

Jabuke, posebno one kiselog okusa, mogu biti dobar dodatak salatama, kako voćčnim tako i klasičnim salatama.

Kisele jabuke mogu se koristiti kod prirpeme rižota te drugih jela s rižom, tako da se na početku pripreme pirjaju zajedno s lukom ili umjesto luka. Jela će dobiti bogatiji okus i teksturu.

Za osobe koji ne konzumiraju crveni luk jabuke mogu biti namirnica koja će mijenjati luk u receptima, tako da se jelo obogati dodatnom namirnicom koja nedostaje izbacivanjem luka.

Jabuke su sastojak u mnogim desertima, kolačima, pite i savijače od jabuka se posebno popularne.

Kako čuvati jabuke?

Jabuke se na sobnoj temperaturi mogu čuvati nekoliko dana. Dulje će trajati ako se čuvaju na hladnom i tamnom mjestu, kao i u frižideru.

Jabuke i dijeta – Debljaju li jabuke ili jabuke pomažu mršavljenju?

Istraživanja su pokazala da osobe koje su jele jabuke, umjesto nekog drugog voća, iste kalorijske vrijednosti brže gube na težini, nego osobe koje su jele drugo voće. Iako razlika nije velika, ipak je pokazatelj da jabuke mogu pomoći i kada je osoba na dijeti i želi brže izgubiti kile. Isto tako istraživanje koje je pratilo konzumiranje soka od jabuke i konzumiranje čitavih jabuka je pokazalo da na gubitak težine bolje utječe konzumacija jabuke kao voćke.

Osim kao voće, utjecaj na mršavljenje se prati i kod konzumacije jabučnog octa: Jabučni ocat za mršavljenje – kada ga piti i koju količinu

Jabuke

Jabuke sadrže vlakna, vitamine, minerale, antioksidanse, te druge sastojke koji ih čine odličnom namirnicom. Jabuke sadrže vitamine B skupine, vitamin A, vitamin C, natrij, željezo, kalcij, kalij, magnezij…

Jabuke sadrže i vlakna koja su bitna za optimalno funkcioniranje probavnog sustava. Jabuke imaju antioksidativna svojstva, ali i protuupalna, antivirusna, antikancerogena, antidepresivna svojstva…

Jabuke su korisne snižavanje kolesterola, prevenciju kardiovaskularnih oboljenja, mršavljenje, za bolji rad probavnog sustava… Jabuke su bogate vlaknima, imaju malo kalorija, te su dobar izbor kod dijeta i potiču mršavljenje.

Jabuke pozitivno djeluju i na pluća, antioksidansi iz jabuka mogu pomoći u zaštiti pluća.

Jabuka – nutritivna vrijednost

Jabuke sadrže 57 kalorija na 100 grama.
Vode jabuke sadrže 86 grama na 100 grama jabuka.
Ugljikohidrata jabuke sadrže 13,5 grama na 100 grama jabuka.
Vlakana jabuke sadrže 2,4 grama na 100 grama jabuka.
Bjelančevina jabuke sadrže 0,3 grama na 100 grama jabuka.
Masti jabuke sadrže manje od jednog grama odnosno oko 0,2 grama na 100 grama jabuka.

Sok od jabuke

Jabuke su boće koje ima brojne prednosti i pozitivne utjecaje na zdravlje i organizam. Jabuke se mogu koristiti na različite načine poput konzumiranja svježih jabuka, dodavanja jabuka u voćne salate, kao kuhane i pečene jabuke, te jabuke u džemovima i marmeladama, kao i u raznim receptima. Jedan od načina je i sok od jabuke. Sok od jabuke sadrži vitamine B skupine, vitamin C, antioksidanse, vlakna, kalij, kalcij… Sok od jabuke je osvježavajući, a istovremeno nutritivno bogati napitak.

Sok od jabuke kalorije – koliko kalorija ima sok od jabuke

Sok od jabuke ima 46 kalorija na 100 ml soka.

Jedna čaša od 250 ml ima 115 kalorija, no pri tome nema iste karakteristike kao svježa jabuka. Stoga s konzumacijom treba oprezno ukoliko se pazi na unos kalorija.

Čaša soka od jabuke sadrži 115 kalorija (250 ml soka).

No, ovaj broj kalorija treba uzeti s rezervom budući da se sokovi od jabuke rade na različite načine, te se dodaju različite količine šećera koje mogu utjecati na kaloričnost soka od jabuke.

Kada se govori o prednostima soka od jabuke, uglavnom se misli na sok bez dodavanja šećera, kao i drugih elemenata poput konzervansa, aditiva, te sok koji se radi od svježeg voća, a ne od koncentrata jabuke.

Kako kod kaloričnosti tako i u sastavu treba napraviti razliku između domaćeg soka od jabuke i brojnih varijanti pakiranog kupovnog soka od jabuke, koji mogu imati različit sastav, kao i broj kalorija. Nutritivna svojstva sokova će se značajno razlikovati ovisno o načinu pripreme soka, te je uvijek dobro pročitati sastav soka.

Prednosti konzumiranja soka od jabuke:

Sok od jabuke ima brojne zdravstvene prednosti a neke od njih su:

  • Kao i jabuka i sok od jabuke može pomoći u prevenciji nekih vrsta raka.
  • Antioksidansi, vitamin C te drugi spojevi iz soka od jabuke mogu pomoći u očuvanju kognitivnih sposobnosti i pamćenja.
  • Sok od jabuke može biti koristan i za kolesterol, odnosno njegovo snižavanje i regulaciju.
  • Sok od jabuke dobar je i za očuvanje vida i zdravlja očiju, sadrži lutein, ali i druge spojeve korisne za zdravlje očiju.
  • Sok od jabuke je dobar izvor energije za tijelo.
  • Sok od jabuke sadrži vitamine B skupine te druge sastojke koji pozitivno djeluju na metabolizam.

Kada piti sok od jabuke?

Sok od jabuke se može piti u bilo koje dana. Dobar je izbor uz doručak, ujutro, ali i kao međuobrok.

Koliki piti soka od jabuke?

Jedna čaša soka od jabuke dnevno je optimalan izbor kako bi se uživalo u soku od jabuke i njegovim prednostima, a istovremeno smanjio utjecaj šećera iz soka.

S obzirom da sok od jabuke nema sva svojstva kao voće, posebno kada se radi o pakiranim kupovnim sokovima, on ne može zamijeniti porciju voća u planu prehrane.

Sok od jabuke ili jabuke

Sok od jabuke ima prednosti, ali i nedostatke. No, postavlja se pitanje da li sok od jabuke ima iste karakteristike kao i same jabuke.

Kada se govori o soku od jabuke bitno je razlikovati pripremu domaćeg soka od jabuke i kupovni pakirani sok od jabuke, koji ovisno o načinu izrade kao i dodanim elementima poput konzervansa, aditiva, šećera, može značajno varirati kvalitetom sastojaka.

Sok se pije lakše i brže od jedenja jabuke. To svoje efekte može pokazati posebno kod osoba koje paze na kalorije te su na nekoj dijeti za mršavljenje. Čaša od 250 ml ima 115 kalorija. Ukoliko se radi o soku s dodatnim šećerima kaloričnost može biti i veća. Često se sok doživljava kao zamjena za vodu, a ne međuobrok, te dodatne kalorije mogu biti dodatak prehrani.

Sok od jabuke sadrži manje vlakana od svježe jabuke, te se i u tome očituje njegov nedostatak u poređenju sa svježom jabukom.

Sok od jabuke je koristan za rehidrataciju, sadrži spojeve koji mogu pomoći imunološkom sustavu ali i za kolesterol i zaštitu srca. No, sadrži manje vitamina i minerala, posebno vlakana, nego svježa jabuka. Najviše kvalitetnih sastojaka imat će domaći sok rađen od cijele jabuke bez previše dodatnih sastojaka.

Čips od jabuke

Čips od jabuke je alternativa klasičnom čipsu. Kada se se priprema u pećnici može biti i zdravija verzija zamjeni za klasični čips. No, s obzirom da se radi o dehidriranom voću, njegova kaloričnost je značajno veća u odnosu na svježu jabuku te ima 386 kalorija na 100 grama.

Čips od jabuke sadrži 386 kalorija na 100 grama.

Jabuka kalorije

Tablica kalorija prema vrstama i veličinama jabuka:

Jabukakalorije na 100 grama57kalorija
Jabuka zlatni delišeskalorije na 100 grama57kalorija
Jabuka crveni delišeskalorije na 100 grama70kalorija
Jabuka Galakalorije na 100 grama52kalorija
Jabuka Eevelinakalorije na 100 grama45kalorija
Jedna mala jabuka130 grama74kalorija
Jabuka zlatni delišesjedna mala jabuka ima74kalorija
Jabuka crveni delišesjedna mala jabuka ima91kalorija
Jabuka Galajedna mala jabuka ima68kalorija
Jabuka Eevelinajedna mala jabuka ima59kalorija
Jedna srednja jabuka170 grama97kalorija
Jabuka zlatni delišesjedna srednja jabuka ima97kalorija
Jabuka crveni delišesjedna srednja jabuka ima119kalorija
Jabuka Galajedna srednja jabuka ima88kalorija
Jabuka Eevelinajedna srednja jabuka ima77kalorija
Jedna velika jabuka200 grama114kalorija
Jabuka zlatni delišesjedna velika jabuka ima114kalorija
Jabuka crveni delišesjedna velika jabuka ima140kalorija
Jabuka Galajedna velika jabuka ima104kalorija
Jabuka Eevelinajedna velika jabuka ima90kalorija

Čips od jabuke kalorije

Tablica kalorija u čipsu od jabuke:

K Plus Active Čips od jabukekalorije na 100 grama:387kalorija
Sana Čips od jabuke Jonathankalorije na 100 grama:358kalorija
Ekozona Čips od jabukekalorije na 100 grama:264kalorija
Sana Čips od jabuke s tamnom čokoladomkalorije na 100 grama:473kalorija
Veli’s Čips jabukakalorije na 100 grama:386kalorija
Veli’s Čips jabuka cimetkalorije na 100 grama:387kalorija
Veli’s Čips jabuka originalkalorije na 100 grama:387kalorija

Kalorije sušene jabuke:

dmBio Kolutići jabuka – sušenikalorije na 100 grama282kalorija

Tablica kalorija – sok od jabuke

Cappy Sok jabukakalorije na 100 ml:45kalorija
dmBio Eko blagi sok od jabukekalorije na 100 ml:44kalorija
dmBio Eko sok od jabukekalorije na 100 ml:51kalorija
Ekozona Sok od jabukekalorije na 100 ml:42kalorija
Flawsome! Sok od jabuke slatko kiselikalorije na 100 ml:47kalorija
Fructal Superior Sok 100% jabukakalorije na 100 ml:47kalorija
Ivković 100% jabučni sokkalorije na 100 ml:46kalorija
Ja-bi Prirodni sok od jabukekalorije na 100 ml:52kalorija
Juicy Sok 100% jabukakalorije na 100 ml:45kalorija
Minute Sok jabuka 100%kalorije na 100 ml:45kalorija
Moj dan Sok 100% jabukakalorije na 100 ml:47kalorija
Moj dan Sok istisnuti 100% jabukakalorije na 100 ml:48kalorija
Moj dan Sok mutni 100% jabukakalorije na 100 ml:34kalorija
Nutrino Sok 100% jabuka mutnikalorije na 100 ml:52kalorija
Rauch Happy Day Sok 100% jabukakalorije na 100 ml:48kalorija
Rauch Happy day sok od jabukekalorije na 100 ml:46kalorija
Rico 100% Sok jabuka bistrikalorije na 100 ml:49kalorija
Voelkel Sok od jabuke ekokalorije na 100 ml:46kalorija
Zeleni Jura Sok jabuka bistrikalorije na 100 ml:42kalorija
Zeleni Jura Sok jabuka mutnikalorije na 100 ml:43kalorija
Lidl sok od jabuke Solevita Apple kalorije na 100 ml:45kalorija
Tablica kalorija – sok od jabuke
dmBio Eko sok od jabuke i mangakalorije na 100 ml:50kalorija
dmBio Sok od jabuke i grožđa s čajem od komoračakalorije na 100 ml:20kalorija
Flawsome! Sok od jabuke i aronijakalorije na 100 ml:54kalorija
Flawsome! Sok od jabuke i ciklekalorije na 100 ml:46kalorija
Flawsome! Sok od jabuke i jagodekalorije na 100 ml:49kalorija
Flawsome! Sok od jabuke i mangakalorije na 100 ml:48kalorija
Flawsome! Sok od jabuke i narančekalorije na 100 ml:45kalorija
Fructal Immunity voćni sok – nar, jabuka i borovnicakalorije na 100 ml:49kalorija
Hohes C Sok crveni grejp, jabuka, naranča i acerola 100%kalorije na 100 ml:42kalorija
Hohes C Sok jabuka i acerolakalorije na 100 ml:43kalorija
Ja-bi Prirodni sok od jabuke i ciklekalorije na 100 ml:48kalorija
Nutrino Sok 100% jabuka i šljiva kašastikalorije na 100 ml:55kalorija

Jabuke kalorije – sažetak

Jabuke se mogu konzumirati samostalno, ali i kao dodatak raznim kolačima, kuhane, kao dodatak žitaricama, jogurtu… Sadrže kvalitetne sastojke koji pomažu zdravlju organizma, te djeluju na različitim područjima. Jabuka sadrži 57 kalorija na 100 grama što je čini nisko kaloričnim voćem prikladnim i u normalnoj prehrani, kao i za osobe na dijeti za mršavljenje. Jedna jabuka srednje veličine dnevno je dovoljna kako bi se iskoristile brojne prednosti ovog voća.

Jedna jabuka srednje veličine ima 97 kalorija. Sok od jabuke ima 46 kalorija na 100ml, dok je najviše kalorična varijanta čips od jabuke koji ima 386 kalorija na 100 grama.
Svježa jabuka osim što ima najmanje kalorija je i nutritivno najbogatija, posebno ako se konzumira s korom, za što bi bilo dobro birati domaće jabuke bez pesticida ili organske jabuke.

Jabuke su voće koje je lako dostupno, ne sadrže puno kalorija, a imaju puno dobrih sastojaka, te jedna jabuka dnevno može donijeti brojne prednosti za organizam.

Recepti s jabukama:

Vezano: