Jabučni ocat za mršavljenje – kada ga piti i koju količinu

Jabučni ocat za mršavljenje – kada ga piti i koju količinu

Nema osobe koja ne bi voljela jesti normalno koliko je naviknula, bez dijeta, a istovremeno mršavjeti. Čini se kako je to moguće uz pomoć jabučnog octa, no je li to istina? Postoje li znanstveni dokazi koji mogu poduprti ovu tvrdnju?!

Nekoliko studija pokazalo je kako jabučni ocat može zaista biti vrijedna pomoć pri mršavljenju. Ranija istraživanja otkrila su kako AcOH, kiselina u jabučnom octu smanjuje akumulaciju masnoća. 2009. godine provedeno je tromjesečno istraživanje u kojem su sudionici u jednoj grupi uzimali dnevno jednu jušnu žlicu jabučnog octa, u drugoj grupi uzimali su dnevno 2 jušne žlice octa (30 ml), a u placebo kontrolnoj grupi im se davalo piće bez jabučnog octa. Na kraju studije težina, indeks tjelesne mase, te masnoće u predjelu trbuha bile su značajno bolje u obje grupe koje su uzimale jabučni ocat u odnosu na grupu koja nije uzimala jabučni ocat. Tako se došlo do zaključka kako dnevno uzimanje jabučnog octa može djelovati tako da smanji težinu, indeks tjelesne mase i druge probleme povezane s pretilošću.

Kada piti jabučni ocat ako želite efekt mršavljenje?

Naići ćete na raznorazne informacije kada je bolje piti jabučni ocat. Neki će reći da je najbolje ujutro, dok će drugi govoriti kako je bolje uvečer, da bi preko noći odradio svoj posao, no prava je činjenica da nema boljeg ili lošijeg vremena za konzumaciju jabučnog octa. Nije dokazano kako bi dob dana u kojoj pijete jabučni ocat poboljšala ili smanjila njegov učinak na mršavljenje. Ipak, prema nekom uobičajenom pravilu preporučuje se popiti razrijeđenu žlicu jabučnog octa oko pola sata prije jela, jednom dnevno.

Koliko jabučnog octa piti za mršavljenje?

Najčešće se preporučuje 1 do 2 jušne žlice dnevno, razrijeđeno i raspoređeno tijekom 1 do 2 puta pola sata prije jela. Doza od 1 do 2 jušne žlice dnevno (15 do 30 ml) jabučnog octa ne bi trebala uzrokovati nikakve nuspojave ili zdravstvene probleme, ali nemojte je povećavati. Neke studije su pokazale kako veće količine mogu negativno djelovati na zdravlje i uzrokovati nuspojave. U već spomenutom istraživanju iznad uočeno je kako je doza od 1 jušne žlice dnevno sasvim dovoljna da se ostvare svi pozitivni učinci jabučnog octa na mršavljenje i vitkost.

Kako piti jabučni ocat?

Jabučni ocat za mršavljenje se pije razrijeđen u čaši vode ili nekog drugog napitka. On se ne bi trebao piti nerazrijeđen, jer tad može uzrokovati oštećenja zubne cakline.

Dvije najveće greške koje ljudi koji pokušavaju smršavjeti uz pomoć jabučnog octa rade su ispijanje previše jabučnog octa i konzumacija nakon obroka.

Koliko ću smršavjeti uz jabučni ocat?

Mršavljenje uz jabučni ocat nije nije brza metoda mršavljenja, ali je metoda koja ne zahtjeva nikakav trud, a svejedno mršavite i gubite masnoće na ključnim dijelovima.

Jabučni ocat za mršavljenje – iskustvo-

Koliko sam smršavila dok sam pila jabučni ocat svaki dan

Jabučni ocat bio mi je otkriće za mršavljenje i oduševljeno sam odlučila kako ću pokušati hraniti se zdravije i svakodnevno piti jabučni ocat kako bi izgubila manji višak kilograma koji me mučio. Pila sam ga po jednu žlicu razrijeđenog u vodi (15 ml jabučnog octa razrijeđenog u 400 ml vode). U vodu bi uz žlicu jabučnog octa dodala još i žlicu meda i žlicu limunovog soka.
Ovako pripremljeni napitak pila sam svaki dan pola sata prije glavnog dnevnog obroka, to je bilo oko 3 popodne. Napravila bi sebi napitak s jabučnim octom kada bi započela kuhati i polagano pijuckala, te bi do ručka sve popila. Prvi pozitivan učinak koji sam primijetila je bio da bi imala više energije popodne i bila manje umorna gotovo trenutno, sa sličnim učinkom kao kad popijem šalicu kave. Nastavila sam s jednakom prehranom, koja nije bila definirana nikakvim dijetnim planom ni promjenama u prehrani. Ipak sam primijetila kako gubim na težini. Primijetila sam okvirni gubitak od oko pola kilograma mjesečno, što je u mom slučaju bilo sasvim zadovoljavajuće.

Budući da sam s istom prehranom, koju smatram uobičajeno zdravom, jer se trudim zdravo hraniti, ali količinski nešto obilnijom, prije nego sam krenula piti jabučni ocat lagano se debljala, kod mene  jabučni ocat pokazao čini se izvrsne rezultate, jer ne samo da je zaustavo debljanje nego sam lagano i mršavjela.

Vezano:

40 najboljih savjeta za mršavljenje 

Dijete za mršavljenje s planovima dijeta