29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Jabuke za mršavljenje – kada i koliko jabuka?

Jabuke imaju brojne prednosti i pozitivna djelovanja na organizam. Mogu se konzumirati kao svježe voće, što je i najčešći način, ali i kao kuhane, pečene, te kao dodatak jelima, a česti su i kolači od jabuka.
Jabuke za mršavljenje - kada i koliko jabuka?

Jabuke za mršavljenje – kada i koliko jabuka?

Jabuke su voće koje se često konzumira, te su tradicionalno popularne i prisutne na ovim prostorima.

Jabuke imaju brojne prednosti i pozitivna djelovanja na organizam. Mogu se konzumirati kao svježe voće, što je i najčešći način, ali i kao kuhane, pečene, te kao dodatak jelima, a česti su i kolači od jabuka.

Jabuke ovisno o vrstama sadrže oko 50 do 60 kalorija na 100 grama. Jedna jabuka srednje veličine ima 100 kalorija. Detaljnije: Jabuka kalorije – Koliko kalorija ima jedna jabuka?

Jedna jabuka dnevno ima brojne prednosti kako za probavu, tako za i održavanje težine i za mršavljenje. Jabuke su bogate vlaknima, vitaminima, mineralima, antioksidansima…

Jabuke za mršavljenje

Jabuke bi trebalo ukomponirati u zdravu prehranu, te ostvariti dnevni kalorijski deficit.

Iako se s jednom jabukom unese oko 100 kalorija, ona može pomoći mršavljenju. No, i dlaje bi trebalo voditi računa da se dnevno ostvaruje kalorijski deficit. Više: Što je KALORIJSKI DEFICIT i kako ga jednostavno ostvariti

Jabuke sadrže vlakna koja pomažu regulirati probavu, da se dulje osjeća sitost, te su općenito namirnice bogate vlaknima dobre za pomoć pri mršavljenju. Uz to pomažu boljoj apsorpciji nutrijenata iz hrane u crijevima.

Jabuke sadrže antioksidanse i druge sastojke koji mogu pomoći ubrzati metabolizam, kao i doprinijeti bržem sagorijevanju masnoća.

Iako postoje brojne sorte jabuka, uglavnom se smatra da su za mršavljenje sve dobre, te se ne pravi značajna razlika između njih.

Jabuka je zasitno voće, te je i to jedan od načina na koji pomaže mršavljenju. Konzumacija jabuka pomaže da se duže osjeća sitost, da se smanji prejedanje…

Na mršavljenje ne djeluju jednako jabuke i sok od jabuke, te prema nekim istraživanjima, sitost koju daju jabuke traje 3 do 4 puta dulje nego kada se pije sok od jabuke.

Vezano:

Dijeta tri jabuke na dan

Postoje brojne dijete za mršavljenje koje uključuju jabuke, a jedan od načina bržeg mršavljenja s jabukama je da se konzumiraju tri jabuke dnevno, odnosno prije svakog obroka po jedna jabuka.

I u ovom slučaju je bitno da se ostvari dnevni kalorijski deficit.

Jabuka prije obroka pomaže da se unesu vlakna, te drugi sastojci iz jabuka prije obroka. Jabuke će smanjiti glad, te utjecati na osjećaj sitosti kao i unos hrane tijekom obroka. No, jabuke neće djelovati na gubitak tjelesne težine ukoliko se neovisno o osjećaju sitosti unese veća količina hrane od potrebne, te kod prejedanja.

Jabuke

Mnogi su već čuli da bi svaki dan trebalo pojesti jednu jabuku, a postoji i izreka: „Jabuka na dan, tjera doktora van.”

Dakle, ne samo da jabuke mogu pomoći mršavljenju one imaju i brojne druge prednosti, te se odličan način da se istovremeno doprinese zdravlju, boljem stanju organizma i mršavljenju.

Neke od brojnih prednosti konzumacija jabuka:

  • Djeluju diuretički te pomažu u izbacivanju nakupljenih količina vode iz tijela.
  • Sadrže vitamine, minerale i antioksidanse.
  • Sadrže vlakna, pomažu optimalnijem funkcioniranju probavnog sustava.
  • Vlakna koja sadrže mogu pomoći kod zatvora.
  • Jabuke mogu djelovati na povećanje učinkovitosti budući da dižu razinu energije u organizmu.
  • Sadrže veće količine vode te pomažu hidratizirati tijelo.
  • Može pomoći u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti.
  • Može pomoći smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.
  • Može pomoći u prevenciji nekih vrsta tumora.

Jabuke su namirnica koja je lako dostupna, te se može dugo čuvati u hladnom i tamnom prostoru. Brojne su prednosti konzumiranja jabuka, a samo jedan od njih je utjecaj jabuka na probavu, mršavljenje i ubrzavanje metabolizma.

No, jabuka je korisna i kod osoba koje nisu na dijeti, kao i kod osoba koje žele zadržati trenutnu tjelesnu težina. Dakle bez obzira na kilograme, od jabuke se može imati koristi.

Uz sve to, dovoljna je jedna jabuka na dan kako bi se iskoristile prednosti.

Vezano: