Kako ostati budan cijelu noć

Kako ostati budan cijelu noć

Kako ostati budan cijelu noć

Kako ostati budan cijelu noć

 

Ponekad već unaprijed znate kako vas čeka naporan dan, a zatim noć i kako ćete dugo morati ostati budni.

Nitko ne voli pospanost, te svjesno održavanje budnim kada bi se tijelo najradije ispružilo i utonulo u san, a mozak odmorio. Ali ako učite za ispit, završavate projekt, čekate nešto ili negdje, ovakve situacije su nužne, te trebate malu pripremu kako biste ostali budni cijelu noć

Ovo su savjeti kako ostati budan cijelu noć.

1. Dan prije spavajte duže nego obično. Duži odmor će pripremiti tijelo te nećete brzo osjetiti pospanost.

2. Tijekom dana popijte malo veću količinu kave, ali nemojte pretjerivati i nemojte piti odjednom. Malo razvucite i pijte kavu sporije, kako ne bi bilo naglih uspona i padova energije.

3. Žvačite žvakaću gumu. Žvakanje će vas održati budnim.

4. Otplešite pauze. Uz glasniju glazbu i tjelesne ritmične pokrete brzo ćete se razbuditi.

5. Ukoliko možete birati obucite nešto službeniju odjeću. Ukoliko ste u udobnoj trenerki lako ćete se nagovoriti da malo prilegnete, no, u košulji i suknji vam to zasigurno neće pasti na pamet.

6. Pijte dovoljno vode da ne dehidrirate. Voda vraća energiju i koncentraciju.

7. U trenutku kada vas uhvati pospanost ustanite i krećite se.  Desetominutna žustra šetnja povisit će energiju za sljedeća dva sata. Mozak će dobivati više kisika te ćete biti manje pospani.

8. Izbjegavajte ekrane. Fiksacija na kompjuter ili televizor pojačava umor i pospanost.

9.  Ako ste u društvu započnite razgovor o delikatnim temama. Neslaganje i rasprave podižu adrenalin, te tjeraju pospanost. Posebno ako je razgovor o politici.

10. Pojačajte svjetlo. Okruženje značajno utječe na to kako se osjećamo. U tamnim prostorijama ćemo biti pospaniji nego kada je svjetlo pojačano.

11. Izbjegavajte monotone aktivnosti. Ako nešto trebate odraditi tada prebacujte se sa zadatka na zadatak kako bi ste održali mozak bunim.

Nema sumnje kako nedostatak sna ima negativne učinke na vaše raspoloženje, kognitivne funkcije, metabolizam i općenito na zdravlje, pa bi ovakve situacije trebalo izbjegavati.

Što piti umjesto kave da ostanete dugo budni i možete koncentrirano raditi

Kava – Utjecaj kave na zdravlje