Crni – Indijski čaj

Crni – Indijski čaj

Crni čaj zbog sadržanih sastojaka (kofeina) djeluje stimulirajuće i okrepljujuće pa smanjuje pospanost i umor. Crni je uz zeleni čaj jedan od najpopularnijih čajeva u svijetu.

Crni čaj možete piti i umjesto kave. Jedna šalica sadrži četvrtinu kofeina jedne šalice kave.

To znači da ćete s četiri šalice čaja unijeti kofeina, koliko biste unijeli kroz samo jednu šalicu kave, a unijet ćete u organizam gotovo litru tekućine.

Crni čaj sadrži antioksidanse te može pomoći protiv nekih kroničnih bolesti.
Visoka razina flavonoida u čaju može zaštititi stanice od oštećenja*
Crni čaj može pomoći zdravlju srca, smanjiti neke rizike vezane uz srčana oboljenja, sniziti krvni tlak, kolesterol, ali i djelovati na gubitak kilograma. Istraživanje je pokazalo da je konzumiranje crnog čaja tijekom 12 tjedana smanjilo vrijednost triglicerida za 35%, te razinu šećera u krvi za 18%. Zaključak istraživanja je bio da crni čaj konzumiran u redovnoj prehrani može pridonijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.*

Crni čaj može pomoći u smanjivanju rizika nastanka dijabetesa.

Istraživanje je također pokazalo da crni čaj može popraviti mentalne performanse.*
Crni čaj sadrži uz kofein i aminokiselinu L-teanin te popravlja koncentraciju, budnost ali i preciznost.*

Crni čaj može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Konzumacija 3 šalice crnog čaja dnevno kroz razdoblje od 6 mjeseci u istraživanju je pokazala da je značajno djelovala na snižavanje tlaka.*

Utjecaj crnog čaja na mršavljenje
Crni čaj može pomoći u mršavljenju. Crni čaj može pridonijeti gubitku kilograma. Iako djeluje na drugačiji način od zelenog čaja kao pomoć pri mršavljenju i crni čaj ima određene prednosti. On je dobra potpora u procesima mršavljenja i provođenja dijeta za mršavljenje.

Priprema crnog čaja:

Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Koliko crnog čaja piti dnevno?

I s crnim čajem treba umjereno te se ni bi trebalo piti više od 4 šalice crnog čaja.

Crni čaj s mlijekom može spriječiti smanjiti antioksidansa iz crnog čaja, no, nema znatnije razlike da li se crni čaj pije s mlijekom ili bez mlijeka.

Dodavanje limuna u crni čaj će ga obogatiti vitaminom C no neće negativno utjecati na sastojke crnog čaja.

Količina kofeina u crnom čaju ovisi o puno varijabli, od mjesta uzgoja, načina proizvodnje do načina pripreme crnog čaja.
No, srednja vrijednost kofeina u šalici crnog čaja je 28 do 46 mg.*

Vezano:

Čajevi