5. prosinca 2023.

COVER magazin.com

Life & style portal

Dijeta od 1000 kalorija

Dijeta od 1000 kalorija

Budući da je ženi prosječne težine potrebno oko 2500 kalorija dnevno, s unosom 1000, trebali bi mršavjeti oko 1 kilogram u 5 dana. Vjerojatno ćete u prvih 7 dana pridržavajući se ove dijete izgubiti 3 – 5, kilograma, a kasnije će se proces nastaviti s 1 kg, na svakih 5 dana, iako ovisno o težini i metabolizmu proces može ići sporije ili brže.

Dijetu rabite dok ne dosegnete željenu kilažu, a kako biste je održali i dalje pazite na prehranu.

Ovom dijetom svaki dan jedete 97 g ugljikohidrata, 50 g masti i 40 g bjelančevina.

Važno je piti mnogo tekućine jer ona pospješuje učinak dijete. Ukupna dnevna količina hrane je: 75 g kruha, 250 ml mlijeka, 400 g voća, 150 g mesa, povrće po potrebi.

Naravno svaku od ovih namirnica možete zamijeniti bilo kojom drugom namirnicom u odgovarajućoj kaloričnosti. Npr. 250 ml mlijeka ima oko 100 kalorija, čašu mlijeka možete zamijeniti sladoledom Snjeguljica koji ima također oko 100 kalorija po komadu, a spada na neki način u mliječne proizvode.

Mogućnost zamjene iz dana u dana ponekom opcijom koju volimo a nije na popisu najzdravijih namirnica najveća je prednost ove dijete.

Primjer dnevnog jelovnika za dijetu 1000 kalorija

DORUČAK – 250 ml mlijeka ili 100 jogurta, 25 g kruha ili pola peciva

MEĐUOBROK – 100 g voća, bilo kojeg osim banane

RUČAK – 25 g kruha ili 100 g krumpira ili špinata, 90 g kuhanog ili pečenog mesa (juneće, pileće, teleće, riblje), povrće prema želji, juha prema želji, 10 g ulja za pripremu jela (jedna žlica)

MEĐUOBROK – 100 g voća, bilo kojeg osim banane

VEČERA – 25 g kruha ili 100 g krumpira ili tjestenine, 60 g mesa (junetina, teletina, piletina ili riba) ili 15 g sira, salata, 5 g ulja za pripremu jela, 100 g voća.

PRIJE SPAVANJA – 100 g voća

* Sve navedene količine odnose se na kuhane namirnice.

* Ne smijete koristiti šećer, nego umjetna sladila.

* Salate i začine jedite prema želji.

* Za ručak umjesto mesa možete jesti sir ili nekoliko mini hrenovki u odgovarajućoj gramaži.

Dijeta 1000 kalorija iskustvo

Dijeta od 1000 kalorija dnevno moja je omiljena dijeta. To je dijeta koju je najlakše prema meni provoditi. Prednost je što možete jesti sve, sve dok brojite kalorije i ne pređete 1000 kalorija. Najteži dio ove dijete je naviknuti se jesti malo, a to se može dužim žvakanjem i uživanjem u svakom zalogaju, kao i pomnim odabirom namirnica sa što manje kalorija.

Prema mome iskustvu ova dijeta odlična je za gubljenje do deset kilograma. Nekako se nakon gubitka 5-6 kilograma bez obzira što i dalje malo jedete gubljenje kilograma se uspori, a s druge strane netko u kontinuitetu ne može tako malo jesti. Jako je teško očekivati da mjesecima nećete popustiti u dijeti, da se neće desiti neka svečana prilika, neko jelo kod kojeg se nećete moći zaustaviti ili jednostavno da ćete u nekom trenutku zaboraviti na dijetu i prejesti se.

Ipak, ova dijeta je odlična za početak neke druge dijete koju planirate provoditi dugoročno. Kroz ovu dijetu naviknut ćete se jesti manje, te će vam količine koje ste ranije jeli postati gotovo nevjerojatne.

Moj savjet je kako ne bi postali opterećeni vaganjem i traženjem kaloričnosti namirnica, da ovoj dijeti pristupite opuštenije. Neka okvirni izračun bude oko 1000 kalorija, ali dopustite sebi da pogriješite stotinjak do dvjesto kalorija okvirnim računanjem. Ovu dijetu provodim gotovo svake godine pred ljeto kada želim izgubiti na težini u krećem roku, a da se ipak ne odričem najdraže hrane, a to je već nekih 20 godina. Primijetila sam da 100 do 200 kalorija dnevno ne igra značajnu ulogu kod kilograma koje ćete u konačnici izgubiti, a dijetu od 1000 je mnogo lakše provoditi kada niste opterećeni baš svakom pojedinom kalorijom.

Povratak na glavnu stranicu dijeta

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST