Intervalni post – 3 načina kako provoditi intervalni post (interval dijeta)

Intervalni post - 3 načina kako provoditi intervalni post

Intervalni post – Interval dijeta – 3 načina kako provoditi intervalni post

Intermittent fasting ili u prijevodu intervalni post ili interval dijeta, dijeta je koja dozvoljava da jedete praktički sve, ali ne uvijek. Ovo je sve popularnija dijeta, a svoju popularnost može zahvaliti jednostavnosti. Kod nas je žene vole jer podsjeća na tradicionalni vjerski post, koji se provodio utorkom i petkom, pa se praktički može spojiti dvije “koristi” u jednu. Možete postiti s nekom osobnom nakanom, a istovremeno mršavjeti.

Post je poznat već tisućljećima, ali su tek nedavna istraživanja pokazala kako post optimizira metabolizam i daje na neki način zaštitu stanicama. Neka istraživanja su pokazala da, osim što pomaže mršavljenju, intervalni post može i produžiti očekivani životni vijek, te smanjiti rizika razvoja nekih bolesti, pa čak i nekoliko vrsta raka.*

Post se razlikuje od dijeta sa smanjenjem unosom kalorija po tome što se zapravo kalorije ne smanjuju, nego gotovo potpuno reduciraju u određenim trenucima dana ili tjedna.

Ispod izdvajamo 3 načina na koje možete provoditi intervalni post

1- Intervalni post 16/8 – interval dijeta 16:8 

Ovo je osnovna i najpoznatija vrsta intervalnog posta. Poanta je da tijekom 8 sati dnevno normalno jedemo, a ostatak dana potpuno postimo i ne unosimo kalorije. Posti se 16 sati, a jede 8 sati tijekom dana. U najčešćoj izvedbi prvi obrok se jede u 10 sati, a zadnji do 18 popodne. Međutim, ovaj interval možete pomaknuti kako vama odgovara. Važno je da omjer sati koje jedete i koje ne jedete bude 8 : 16. Najbolje bi bilo već u 8h ujutro pojesti doručak, jer to bi bila najzdravija opcija, a večerati do 16 h, tj. tada pojesti zadnji obrok. Varijacije ovog posta su dijeta 18:6, koji je zahtjevniji intervalni post, te daje i brže rezultate.

Intervalni post 16/8 - dijeta 16/8 

Mnogi će navoditi i intervalni post – dijetu 14:10 ili 12:12, međutim od njih nemojte očekivati neke rezultate jer takva bi praktički prehrana trebala biti svakodnevno, pa teško da ćete uspjeti smršaviti takvim postom. Ali ako želite zaustaviti prejedanje i održavati normalnu tjelesnu težinu, tada je i ovaj tip intervalnog posta 14:10 i 12:12možda dobar za vas.

2- Intervalni post 5/2 – interval dijeta 5:2

Ovaj intervalni post je osmišljen prema danima, a ne satima. Dijeta se provodi samo dva dana u tjednu i to da se ta dva dana broj kalorija smanji na minimum. Jede se pet dana u tjednu, a dva dana se kalorije reduciraju na 500 kalorija dnevno. Utorak i petak se posti, dok se ostale dane jede normalno. Ovaj intervalni post pomalo podsjeća na vjerski post “o kruhu i vodi” kojeg su u neka prošla vremena provodili vjernici pred neke blagdane.  Provodio se utorkom i petkom, a njime se unosilo oko 500 kalorija. Temeljio se na tome da se osim kruha, ništa ne jede od krute hrane, a tekućine su bile dozvoljene ako su biljnog porijekla, sokovi, kava i čajevi. Tim se u organizam unese dnevno oko 500 kalorija koliko intervalni post 5:2 predviđa.

2- Intervalni post 5/2 - dijeta 5:2

3- Intervalni post 6/1 – interval dijeta 6:1

Ovo je također tjedni intervalni post, a provodi se tako da se 6 dana u tjednu normalno jede, a jedan dan, obično petak potpuno se posti. Dakle, ne unose se kalorije uopće. Dozvoljena je voda, nezaslađeni čajevi i kava. Sokovi u ovom slučaju nisu dozvoljeni.

Intervalni post 6/1 - dijeta 6:1
Plan intervalnog posta 6:1

Koliki gubitak težine možete očekivati kod intervalnog posta?

Prosječna osoba može očekivati u razdoblju od oko 3 mjeseca gubitak od oko 5 posto vlastite težine. Što bi značilo da će kroz 3 mjeseca osoba od 80 kg vjerojatno smršavjeti 4 kg. Ovo naravno nije brza dijeta, te nemojte očekivati brze rezultate, ali je dijeta koja popravlja zdravlje dugoročno, te stvara zdrave navike. Da je idealnu tjelesnu težinu lako održavati, svi bi izgledali savršeno, zbog toga vjerojatno već znate da brzog načina da izgledate savršeno nema, ali uz intervalni post možete postupno mršavjeti, te vratiti organizam u ravnotežu. Stoga je ova dijeta možda najjednostavniji način da popravite svoje zdravlje općenito, a istovremeno smršavite.

Međutim, raznoraznim varijacijama gubitak kilograma se može ubrzati. Ako prakticirate tjedni intervalni post možete ga uskladiti s mjesečevim mijenama, te post prakticirati na mjesečeve mijene umjesto određenim danom u tjednu, što bi trebalo dati znatno brže i bolje rezultate, od bar 1 kg tjedno. Detalje pročitajte ovdje:  Mjesečeva dijeta

Što ako provodite intervalni post, a ne gubite kilograme?

Vjerojatno jedete i dalje previše, što znači da se u onim danima kada se očekuje da jedete normalno zapravo prejedate. U danima kada trebate jesti normalno prakticirajte zdravu prehranu. Detalje možete pronaći ovdje: Zdrava prehrana

Intervalni post iskustvo

Intervalni post 6/1 – dijetu 6:1 – provodila sam pola godine, s nekim manjim odstupanjima, preskakanjem posta na blagdane, rođendane i slično. U tom razdoblju izgubila sam 5 kg, što se ne bi vidjelo kao neki značajan gubitak kilograma u pola godine, jer postoje mnoge brže dijete, ali je kod mene taj intervalni post potpuno promijenio odnos prema hrani. Moje tijelo, ali i um su shvatili da se mogu suzdržati od svake hrane bilo kada i da ništa nije toliko privlačno da ga baš moram pojesti. Prije te dijete bi svaki put morala kupiti kobasice na ulici kada mi zamiriše, ako vidim čips u dućanu ne bi mu mogla odoljeti, te bi ga ubacila u košaricu, a kod kuće čim prije pojela. Kada bi netko u obitelji napravio kolač, pojela bih bar 5 do 10 kolača, jer su jednostavno bili dostupni i ukusni, pa nisam im mogla odoljeti. Ali uz prakticiranje intervalnog posta sam naučila odolijevati hrani. Bez obzira na miris koji se širio ulicom, nisam imala potrebu stati i kupiti hranu. U mome slučaju intervalni post je najbolja dijeta koju sam mogla napraviti, iako mi je poslije nje i 6 mjeseci tjednog posta, ostalo još 8kg za izgubiti, ostale su mi dobre navike i jači karakter vezan uz prejedanje i prehranu.

Vezano:

Ostale vrste dijeta za mršavljenje potražite ispod: