Što je OMAD dijeta, kako se provodi i jelovnik?

Što je OMAD dijeta

Što je OMAD dijeta?

Intervalni post je dijeta koja je dobro poznata svima. S njenom popularnošću razvijale su se i poddijete ove dijete s raznim modifikacijama. Jedna od rigoroznijih modifikacija intervalnog posta je dijeta OMAD (One Meal A Day Diet), odnosno dijeta koja podrazumijeva samo jedan obrok dnevno.

Ideja koja se krije iza intervalnog posta je da vaše tijelo dobije priliku da se odmori. Vaši vitalni organi, probavni sustav i metaboličke funkcije dobivaju priliku za pauzu, a time se smanjuje oksidativni stres na tijelo. Oni koji podržavaju intervalni post i dijete proizašle i njega kažu da takav način prehrane smanjuje upale i smanjuje rizike razvoja mnogih bolesti. Ipak, reduciranje prehrane na samo jedan obrok dnevno čini se kao pretjeranim. IS druge strane, gotovo da ne postoje znanstvena istraživanja koja bi dala stručno mišljenje o ovakvom načinu prehrane, jer više nalikuje na poremećaje u prehrani nego na zdrav način mršavljenja.

Međutim, iako u teoriji zvuči jako dobro, jer pretpostavka je da ćete konzumirajući samo jedan obrok sigurno unijeti manje kalorija nego ako jedete 5-7 preporučenih. Ali pokazalo se kako to nije točno.

Prva mana ove dijete je da kada pregladnite možete pojesti više, pa nije neobično da za samo jedan obrok osobe pojedu i više od preporučenih 2.000 kalorija. Iako biste očekivali kako ćete u jednom obroku unijeti značajno manje hrane nego da jedete cijeli dan po malo, neka istraživanja koja su promatrala koliko osobe na OMAD dijeti jedu su pokazala kako se ta količina nerijetko penje iznad dnevnih kalorijskih potreba.

Glavna zamjerka koja se stavlja pred OMAD dijetu je to što će vašem tijelu vjerojatno nedostajati mnogi nutritivni elementi. Teško je i gotovo nemoguće postići da tijelo kroz jedan obrok dobije baš sve ono što mu treba tijekom dana. Nemoguće je za jedan obrok pojesti 5 porcija voća i povrća, dovoljno sjemenki, orašastih plodova, leguma…

Osim što se pretpostavlja da je nutricionistički manjkava, druga zamjerka ovoj dijeti je što usporava metabolizam. Već znamo da što je neka dijeta restriktivnija da time više usporava metabolizam. Metabolizam se usporava jer je organizam naviknuo da rjeđe dobiva hranu. Ovo dugoročno može ostaviti posljedice gdje će vam se metabolizam dugoročno usporiti što posljedično može dovesti do debljanja.

Dalje, ova dijeta ne poštuje osnova pravila zdrave dijete i prehrane, a to je da bi trebalo unositi više manjih obroka dnevno.

Još jedna mana koja se stavlja pred ovu dijetu je potencijalni stalni osjećaj gladi. Stalno ste gladni. Ok, siti ste možda sat do dva nakon tog ogromnog obroka, ali ostatak dana čeznete za hranom. Međutim, pobornici ove dijete pronašli su protuargument ovoj kritici. Oni kažu da je puno jednostavnije mršavjeti, ako znate da ćete samo jedanput dnevno jesti, a ostatak dana opće ne razmišljate o hrani. Kažu kako se tada mogu bolje i usredotočenije posvetiti svim drugim poslovima koje obavljaju, jer znaju da neće raditi pauze radi ručka i općenito razmišljanje o hrani svedena su na minimum.

Ipak, ovo se navodi i kao zamjerka ovom dijetnom planu jer zapravo većina osoba vodi takav život da je nerealno očekivati kako će imati samo jedan obrok dnevno. Mi smo društvena bića koja su naviknuta na okupljanja na ručku, večerama i slično, a okupljanja uz hranu i općenito oko hrane ukorijenjena su u našoj tradiciji i kulturi, a je nemoguće očekivati da bi neka osoba duže vremena mogla funkcionirati u društvenoj sredini a da jede samo jedan obrok dnevno.

Ukoliko bez obzira na stručna upozorenja o manjkavostima i potencijalnim rizicima ove dijete želite probati OMAD dijetu morate razmišljati o raznolikosti namirnica, te uključite sve prehrambene skupine u obrok koji jedete.

Ipak, neke holivudske zvijezde hvale ovu dijetu, pa možda u praksi djeluje drugačije od teorije koja joj nikako nije sklona.

OMAD dijeta jelovnik

Omjer namirnica po vrsti koje bi se trebale naći u jedinom obroku u danu koji se jede u OMAD dijeti.

Kada ste na OMAD dijeti jako je bitno da ne konzumirate samo nezdrave namrnice, iako one na ovoj dijeti nisu zabranjene. Ipak, kako biste dok mršavite što manje škodili svome zdravlju pravi omjer proteina, masnoća i ugljikohidrata je ključan.

U svoju dijetu morate uključiti voće i povrće, ugljikohidrate i masnoće prema zdravoj piramidi prehrane. Ono što ćete pojesti u jednom obroku neka se poklapa s piramidom prehrane, odnosno omjerima namirnica prema piramidi prehrane.

Udjelom najviše treba biti zastupljeno voće i povrće. Potrudite se imati što raznovrsnije i u što različitih boja. Zatim su ugljikohidrati. Birajte one ugljikohidrate koji potječu iz vrijednih namirnica, poput integralnih namirnica, a izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate poput bijelog šećera, bijelog brašna i slično. Ne zaboravite na mlijeko, mliječne proizvode, jaja, meso raznolikog porijekla, grahorice, sjemenke, orašaste plodove i zdrave masnoće.

Vezano: