Koji datum u 2020. je black friday ili crni petak

21. studenoga 2020. By COVER magazin

Koji datum u 2020. je black friday ili crni petak

Kao i svake godine black friday ili crni petak se smatra četvrti petak u studenom, a ove godine to je 27.11.

Budući da ljude privlače popusti i tada kupuju više, neki dućani počeli su svaki petak od listopada do siječnja nazivati “crnim petkom” i donositi akcije. Što zbunjuje potrošače i ne znaju jesu li već propustili svoju priliku za pravi šoping.

Trik je u tome da se pripremite i organizirate. Napravite popis želja i stavite u web shopovima proizvode u košaricu i čekate najpovoljniji popust.

Kako je nastao Black Friday?!

Black Friday ludilo inicijalno je nastalo u Americi i to je dan nakon američkog Dana zahvalnosti, koji se slavi četvrti četvrtak u studenom. Kako bi obilježili taj dan trgovci su dan nakon nudili popuste.

Kada su potrošači shvatili da su taj dan najbolji popusti, započeli su kupovati već i Božićne poklone i potrepštine na taj dan, kako bi sebi rasteretili budžet u prosincu.

Od američkih trgovina, ideja “crnog petka” se proširila na cijeli svijet, a u Hrvatskoj gdje su cijene dosta visoke u usporedbi s istim proizvodima vani, trgovci kroz studeni i prosinac vraćaju cijene u “normlalu”, a to spuštanje cijene nazivaju  Black Friday popust koji onda traje i po dva mjeseca.  Zbog toga ako želite pravi popust, dobro uspoređujte cijene i čekajte najbolju priliku, a ne onu koja se samo zove Black Friday  a u sebi nema puno izvornoga od pravog popusta i omogućavanja da se potrošače nagradi nižim cijenama, na račun zarade trgovaca.