ZELENA DIJETA – zdravo mršavljenje bez gladovanja

Zelena dijeta

Zelena dijeta namijenjena je onima koji ne jedu meso ili se žele odreći mesa, a htjeli bi se riješiti viška kilograma na zdrav način bez gladovanja.

Budući da se zelena dijeta sastoji od voća, povrća i integralnih žitarica, vitamini, minerali, vlakna i ostali nutrijenti, kojima je bogata oslobađaju organizam od toksina i omogućavaju zdravo mršavljenje.

Svaki dan se jede više-manje po istom rasporedu, ali vrlo važno da se kombiniraju različite namirnice. U svakom glavnom obroku trebali bi biti zastupljeni složeni ugljikohidrati, proteini i povrće. Kod međuobroka možete improvizirati.

Nakon buđenja: Čaša voćnog soka

Doručak: Svježe voće s cjelovitim pahuljicama i jogurtom

Međuobrok: Sveže povrće (salata), tost od integralnog brašna ili povrtna juha ili čaša mlijeka

Ručak: Svježe povrće, tjestenina s orasima i komad sira

Večera: Miješana salata.

Zelena dijeta kao vegetarijanski stil prehrane

Vegetarijanstvo je postala iznimno popularan stil prehrane posljednjih godina. Prehrana temeljena na voću i povrću povezuje se s nižim rizicima razvoja nekih raširenih kroničnih bolesti (smanjen rizik razvoja srčanih oboljenja, nekih vrsta tumora, dijabetesa i visokog krvnog tlaka). Mnogi kada se odluče smršaviti prigrle vegetarijanski način prehrane jer ovakav stil prehrane može biti i vrlo učinkovit način da se izgube kilogrami. Odlučilite li se za zelenu dijetu vjerojatno ćete mršavjeti. Samo trebate izbjegavati zamke i pogreške navedene ispod. Inače je ovo vrlo jednostavan i učinkovit način mršavljenja. Sve što trebate napraviti je izbaciti iz prehrane meso i mesne prerađevine.

U vegetarijanskoj prehrani za razliku od veganske dozvoljeni su mlijeko, meso i mliječni proizvodi, ali se isključuje meso, riba i morski plodovi.

Vegetarijanska prehrana uglavnom je usredotočena na voće, povrće, cjelovite žitarice, legume, orašaste plodove i sjemenke. Vegetarijanska prehrana trebala bi biti raznolika kako bi bili u prehrani zastupljeni svi mikronutrijenti potrebni za normalno funkcioniranje.

Koje su pogreške i zamke zelene dijete koje vode do toga da se ne mršavi

Jedete prevelike porcije – pogreška 1 –

Ako jedete više kalorije nego ih sagorijevate vi ćete se debljati bez obzira jeli meso ili ne. Vodite računa o porcijama i piramidi prehrane, da u vašim obrocima budu zastupljeni i proteini i ugljikohidrati i masnoće, a ne samo jedan tip. Ako ne jedete dovoljno proteina vjerojatno će vam organizam tražiti više hrane jer ćete konstantno biti gladni. Jako je teško kada izbacite meso unijeti adekvatnu količinu proteina pa vodite o tome računa.

Jedete previše rafiniranih ugljikohidrata – pogreška 2 –

Hrana bogata rafiniranim ugljikohidratima je sve pripremljeno od bijelog brašna uključujući peciva, pizze i tjesteninu. Rafinirani ugljikohidrati su vrlo dostupni, a nerijetko i jedina vegetarijanska opcija u restoranima, zbog toga treba osvijestiti koliko ih jedemo.

Jedete visoko procesuiranu hranu – pogreška 3 –

Visoko prerađena hrana bez obzira što je vegetarijanska, bogata je kalorijama, a nutricionistički siromašna. Tako da ćete puno jesti, a imati malo koristi za tijelo.

Kako smršaviti dok ste na zelenoj dijeti

1 – Pola tanjura uvijek ispunite povrćem (kupusno povrće, brokuli, cvjetača, tikvice, patlidžan, gljive, krastavac, rajčica, mrkva…

2- U svako jelo ukomponirajte četvrtinu tanjura (pola šalice) namirnica bogatih proteinima – grahorice, grašak, orašasti plodovi, leća, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi.

3 – Težite složenim ugljikohidratima poput cjelovitih žitarica, poslužite kruh od sjemenki, integralnu rižu ili slično. Uz jedan obrok nemojte jesti više porcija ugljikohidrata. Na primjer jedna kriška kruha od cjelovitog brašna dovoljna je za jedan obrok.

Dobro planirana vegetarijanska prehrana je vrlo uravnotežena te će vam pomoći da izgubite na težini i ostanete fit.

Povratak na glavnu stranicu dijeta

Tip prehrane koji je usredotočen na zelenilo (voće i povrće) može vam pomoći da smršavite, a bez da razmišljate o dijeti. Ali jeko je bitno jesti dovoljno proteina, te razmišljati o porcijama, kao i izbjegavati prazne kalorije koje proizlaze i rafiniranih ugljikohidrata i visoko prerađene hrane.