MEDICINSKA DIJETA – trik kako da uspije i izgubite tih 15 kg

Medicinska dijeta

Medicinska dijeta omogućuje gubitak 2 – 5 kg u 5 dana ili 10 – 15 kilograma u 15 dana, a bez osjećaja slabosti i malaksalosti jer se unosi dovoljno vitamina i minerala.

Dijeta se ponavlja triput po pet dana ili manje ukoliko se treba izgubiti manje kilograma. Ukoliko je potrebno izgubiti više kilograma potrebno je nakon svakih 15 dana dijete napraviti petnaestodnevnu pauzu.

Naziv medicinska je dobila jer se navodno primjenjuje kod srčanih bolesnika, koji prije operacije treba da smršave, a da ne izgube na snazi.

Medicinska dijeta spada u brze dijete. To su dijete koje omogućuju brzi gubitak kilograma u kraćem vremenu, te koje se ne mogu primijeniti kao stil prehrane, nego su dijete koje se prvenstveno koriste za mršavljenje i ne smiju se radi zdravstvenih razloga provoditi duže vrijeme. Ovo je dijeta koju ćete možda provoditi pred neki važan događaj poput vjenčanja ili na primjer pred ljeto, kada želite u kratkom roku izgubiti kilograme, a zapravo ne želite promijeniti stil prehrane.

U medicinskoj dijeti broj kalorija koje se unosi dnevno se drastično reducira, te se jede između 600 i 800 kalorija dnevno, što je veliki rez kalorija u odnosu na uobičajenu prehranu gdje prosječna ženska osoba unosi oko 2500 kalorija dnevno, ali i na preporuke, prema kojima bi ženi prosječne težine srednje dobi trebalo oko 2000 kalorija dnevno. Baš zbog tog snažnog kalorijskog deficita ova dijeta je učinkovita, jer je organizam prisiljen posegnuti za energetskim zalihama koje su u tijelu pohranjene u obliku masnoća. U ovoj dijeti jedete tri puta dnevno, doručak ručak i večeru, manje porcije, ali nema međuobroka i ne jedete ništa između.

Medicinska dijeta – jelovnik po danima-

Jelovnik je jednostavan, točno definiran za svaki dan i od njega ne smijete odstupati. Ako želite da vaša dijeta traje duže od 5 dana kako biste izgubili više kilograma, ponovite isti jelovnik. I tako dok ne dosegnete ciljanu težinu, s tim da nakon 15 dana trebate napraviti pauzu od dva tjedna. Dok ste na pauzi pazite što jedete kako ne biste vratili kilograme. Jedite zdravo, s puno svježeg voća i povrća.

1. DAN

Doručak:

1 naranča,
4 krekera,
1 šalica kave ili čaja (bez šećera)

Ručak:

1 naranča,
1 kuhano jaje,
1/2 šalice jogurta.

Večera:

2 rajčice,
2 kuhana jaja,
1 krastavac ili
1/2 oprane zelene salate.

2. DAN

Doručak:

1 naranča,
4 krekera,
1 šalica kave ili čaja bez šećera.

Ručak:

1 naranača,
1 kuhano jaje,
1/2 šalica jogurta.

Večera:

1 Pljeskavica (125 g mljevenog mesa),
1 naranča,
1 rajčica,
4 krekera,
1 šalica kave ili čaja bez šećera.

3. DAN

Doručak:

1 naranča,
4 krekera,
1 šalica kave ili čaja bez šećera.

Ručak:

1 naranča,
1 kuhano jaje,
1/2 šalice jogurta,
1 zelena salata ili 2 krastavca,
napici bez šećera.

Večera:

1 Pljeskavica (125 g mljevenog junećeg mesa)
1 naranča,
4 krekera,
1 šalica kave ili čaja bez šećera.

4. DAN

Doručak:

1 naranča,
4 krekera,
1 šalica kave ili čaja bez šećera.

Ručak:

125 g nemasnog sira,
1 rajčica,
4 krekera.

Večera:

1 Pljeskavica (125 g mljevenog junećeg mesa)
4 krekera,
2 rajčice,
1 jabuka.

5. DAN

Doručak:

1 naranča,
4 krekera,
1 šalica kave ili čaja bez šećera.

Ručak:

200 g kuhane ribe ili piletine,
4 krekera,
1 rajčica.

Večera:

500 g kuhanog povrća,
1 kuhano jaje,
1 rajčica.

Upute za provođenje medicinska dijete:

– Meso i kuhano povrće može se začiniti soli, paprom ili vegetom. Pljeskavice se peku na tefonskoj tavi, bez ulja i masnoća.

– Svježu rajčicu možete zamijeniti kuhanom.

– Navedene namirnice treba uzimati u naznačenim količinama i redom kako je napisano te se obroci ne smiju preskakati. Ali ne smiju se uvoditi ni dodatni obroci ni konzumirati ikakva hrana koja sadrži dodatne kalorije.

Kako da medicinska dijeta uspije i izgubite tih 15 kg viška

Trik koji će vam pomoći da vam smanji glad i da se u konačnici uspijete pridržavati dijete su nezaslađeni biljni čajevi. Postoje znanstveni dokazi kako popijete li čašu vode, a isto vrijedi i za nezaslađeni biljni čaj (jer u sebi nema kalorije) prije obroka, da ćete smanjiti količinu hrane koju pojedete do osjećaja sitosti za 22% posto. Stoga kako biste smanjili osjećaj gladi dok ste na medicinskoj dijeti svako malo popijte šalicu nekog biljnog čaja.

Čaj od komorača odličan je saveznik medicinskoj dijeti. Pomaže razgradnju masnoća, opskrbljuje tijelo nutrijentima, smanjuje osjećaj gladi, a  čaj od komorača ne sadrži kalorije.

Drugi dobar čaj koji možete konzumirati dok ste na medicinskoj dijeti je čaj je čaj od metvice. Zahvaljujući snažnoj aromi smanjuje se osjećaj gladi i razmišljanje o hrani.

Čaj od koprive još je jedan čaj koji će pomoći provođenje medicinske dijete. Nutritivno je bogat, a smanjuje osjećaj gladi.

Važno je da čajeve ne zaslađujete, pripremate i pijete prema uputi proizvođača.

Prednosti medicinske dijete

Jedna od velikih prednosti koje imaju osobe koje započnu ovu dijetu su brzi rezultati. Brzi rezultati dodatno motiviraju osobe da se pridržavaju, jer vide svakodnevno promjene na sebi i na vagi u smislu težine. Medicinska dijeta je restriktivna i nije se lako pridržavati je, ali osobe koje idu na nju obično su motivirane jer se koristi prije nekih posebnih prilika, godišnjeg odmora, ljetovanja, vjenčanja ili slično.

Još jedna velika prednost medicinske dijete je to što je jednostavna, te se temelji na jeftinim namirnicama koje većina osoba već ima u svome domu, a ako nešto i nemaju lako je dostupno već u najbližem supermarketu ili na tržnici. Tako da je ova dijeta dostupna svima, bez obzira na preferencije i status.

Loše strane medicinske dijeta

Najveći nedostatka koji se pripisuje ovoj dijeti je jednoličnost prehrane te veliki kalorijski deficit koji vodi do konstantne gladi. U ovoj dijeti nedostaje ključnih nutijenata, što znači da ćete već nakon prvih dana početi osjećati slabost ili umor. Kako biste riješili ovaj nedostatak već je spomenuto kako biste trebali uzimati kvalitetne suplemente, te biljne čajeve koji ne sadrže kalorije, a koji će obogatiti vašu prehranu kvalitetnim nutrijentima. Dodatni bezkalorični suplementi i čajevi na neki način će pomoći i da osjećate glad, jer je konstantna glad nešto što prati ovu dijetu. Jednostavno uzima se premalo hrane, a tijelo ima potrebu za više kalorija.

Još jedna mana koja se pripisuje ovoj dijeti je jo-jo efekt, što znači da se kilogrami brzo vraćaju, ali već je spomenuto kako ovo nije dijeta za osobe koje bi trebale promijeniti stil prehrane. Ovo je dijeta za one koje se inače hrane zdravo, ali žele na brzinu popraviti liniju i izgubiti kilograme koji su im viška. Ona nije namijenjena osobama koje se hrane nezdravo i trebale bi zapravo promijeniti stil prehrane. Prilikom odluke kako ćete provoditi medicinsku dijetu imajte na umu kako kilogrami koji se brzo gube brzo se i vraćaju. Važno je da kada prestanete s dijetom ne pokušate nadoknaditi sve što vam je falilo tijekom dijete, nego osvijestite potrebu da se vratite normalnoj i uobičajenoj prehrani bez pretjerivanja.

Medicinska dijeta recepti

Medicinska dijeta – naranča –

Naranča se jede oguljena cjelovita. Možete naranču i iscijediti pa popiti sok, ali tako će vam dijeta biti nešto teža za pridržavanje, jer će izostati neki nutrijenti koji se nalaze u pulpi naranče, a nema ih u narančinom soku. Zbog toga bi bilo najbolje, ako ikako možete pojesti cijelu oguljenu naranču, kada je navedena u nekom od obroka.

Medicinska dijeta – krekeri –

Jedu se obični krekeri. Ukoliko niste fan običnih krekera možete ih zamijeniti adekvatnom količinom rižinih krekera. Krekere možete kupiti ili ih napraviti sami. Krekeri su u osnovi lisnato pečeno tijesto, začinjeno soli i neutralnim začinima.

Medicinska dijeta – kuhano jaje –

Kuhano jaje u medicinskoj dijeti može biti bilo koje tvrdoće, ali bitno je da bude kuhano, kako ne bi upilo masnoću kako inače upija prilikom prženja ili pečenja na ulju u tavi. Pod jajem se misli na kokošje jaje srednje veličine.

Medicinska dijeta – pljeskavica –

Pljeskavicu ćete pripremiti tako da bez ulja na roštilju ili gril tavi ispečete 125 g mljevenog mesa po želji, koje ste začinili sa soli, paprom i još nekim začinima po želji, tipa ružmarinom bosiljkom, vegetom i sl, ali ne smijete dodavat začine koji sadrže kalorije poput kečapa, gril umaka, masnoća, margarina, masla i slično. Meso začinit i oblikujte u obli pljeskavice te ispecite.

Medicinska dijeta – nemasni sir-

Možete odabrati nemasni sir po želji. Neki od njih su svježi sir, Cottage, Ricotta, Mozzarella, Posni sir…

Medicinska dijeta – kuhana riba –

Kod ribe u medicinskoj dijeti nije definiran tip i vrsta ribe, nego samo količina i način pripreme. To znači da možete odabrati bilo koji tip ribe prema vlastitoj preferenciji. Očišćenu ribu stavite kuhati, začinite sa soli i paprom. Nemojte začinjavati s umacima ili uljem. Ribu se kuha ovisno o vrsti 5 do 10 minuta, nakon što se stavi u vrelu vodu.

Medicinska dijeta – kuhana piletina –

Za piletinu se također ne definira koji komad ćete konzumirati nego po želji. 200 grama svježe piletine stavite kuhati u slanu vodu, malo začinite osnovnim začinima bez kalorija i masnoća, poput papra ili mljevene papričice. Ako odaberete dio s kosti, on je nešto kaloričniji, ali kost nećete jesti, ako odaberete pileći filet količinski ćete više mesa pojesti, ali je manje kalorično, tako da je bitna težina mesa i način pripreme, a ne definira se točno komad.

Medicinska dijeta iskustva

Ispod na linku možete pročitati detaljnije o osobnom iskustvu vezanom uz medicinsku dijetu, ali općenito pozitivna iskustva imaju osobe koje su svjesne kako im treba brzo i učinkovito gubljenje kilograma te su dovoljno motivirane da se pridržavaju, jer znaju da nemaju vremena za odustajanje, na primjer ako im se približava neki važan događaj. Međutim, dugoročno gledano rijetko osobe navode pozitivna iskustva. Uglavnom osobe vraćaju te kilograme nakon što prođe događaj zbog kojeg su mršavile i kada se vrate svojim starim navikama i ustaljenim obrascima.

Medicinska dijeta u sebi krije naziv medicinska, ali to nije dijeta koju bi trebale poštovati osobe koje iz medicinskih razloga, netolerancije prema hrani ili alergije trebaju slijediti određeni dijetni plan. Takve dijete prave profesionalni nutricionisti i prilagođavaju ih posebnim potrebama određene osobe ovisno o njenom medicinskom stanju.

Cilj svake dijete pa tako i medicinske bi trebao biti steći zdrave prehrambene navike koje ćete zadržati cijeli život. Najvažnija navika koja će vam pomoći u svakodnevnom održavanju zdrave težine je naučiti redovito jesti i naučiti zaustaviti se. Nakon što provedete medicinsku dijetu i izgubite željeni broj kilograma trebali biste se fokusirati na zdrave navike, ne jesti slučajno (dok gledate TV), jesti što više svježih namirnica, prvenstveno voća i povrća, te jesti redovito kroz obroke, ne preskakujući obroke kako se ne biste izgladnjeli, pa nakon toga natrpavali.

Teme o kojima se u tekstu piše: Medicinska dijeta, Medicinska dijeta posljedice, Medicinska dijeta jelovnik, Medicinska dijeta 15 dana, Bolnička dijeta

Još opširnije o medicinskoj dijeti možete pročitati ispod na vrlo zanimljivim linkovima:

Medicinska dijeta – jelovnik i nutricionistički sastav medicinske dijete

Medicinska dijeta – moje iskustvo –

Medicinska dijeta sa znanstvenog stajališta – ZA i PROTIV –

Povratak na početnu dijeta za mršavljenje: