29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

KUPUS DIJETA – brzo mršavljenje uz juhu od kupusa

Kupusna dijeta - brzo mršavljenje uz juhu od kupusa

Kupus dijeta – brzo mršavljenje uz juhu od kupusa

Dijeta uz pomoć juhe od kupusa jedna je od prvih dijeta koje su postale popularne na našim prostorima, te pomalo zaboravljena dijeta, ali kojoj se zbog njene učinkovitosti vrlo rado vraćamo. Ova dijeta je oskudna u kalorijama, brza dijeta koja omogućava brzo mršavljenje, a zapravo nije zahtjevna i vrlo lako je se pridržavati, jer juhu od kupusa možete jesti u koliko poželite obroka i tanjura. Količinski nije ograničeno koliko smijete juhe od kupusa pojesti, ali budući da je ta juha malo kalorična i dalje mršavite.

Druga prednost je što se radi o povrtnoj dijeti, koja je bogata vitaminima i mineralima, pa ne bi trebala biti iscrpljujuća za organizam.

Kupus dijeta se provodi sedam dana, a očekivani gubitak je u tih 7 dana 3 do 5 kilograma.

Zbog toga što je oskudna u kalorijama, ovo nije dijeta koju biste trebali ponavljati nekoliko puta zaredom, nego je više shvatite kao hitnu pomoć pred neki važan događaj, kada trebate zablistati ili stati u haljinu koju ste naručili prije nego što ste se udebljali par kilograma.

Kupus dijeta se provodi da napravite “juhu od kupusa”, varivo koje cijeli dan jedete po želji i u količinama koje želite.

Recept za juhu od kupusa koja se jede u kupus dijeti:

– 3 manja luka

– 3 zelene paprike

– 3 rajčice

– 3 mrkve

– glavica kupusa

– kriška celera

– sol

– vegeta i papar po želji

– povrtnih začina po želji, tipa peršin, ružmarin…

Od očišćenih sastojaka navedenih iznad pripremite juhu tako da narežete sastojke, dodate 3 litre vode, začinite po želji i sve skupa kuhate do sat vremena. Važno je da ne dodajete masnoće ni mesne sastojke.

Pravila kupus dijete:

– Juhu možete jesti količinski koliko želite, ali ne morate sve pojesti.

– Važno je da jedete nekoliko obroka dnevno, preporučeno 6, ali ovo pravilo ne treba shvatiti doslovno i ograničavati se na 6, ako osjetite glad u nekom međurazdoblju između obroka solons pojedite ekstra tanjur juhe.

– Svaki dan možete pojesti još tri međuobroka od svježeg voća, osim banana. Nemojte jesti sušeno voće. Voće treba biti svježe, niskokalorično, tipa jabuke, kruške i to u veličini jedne porcije što je jedna voćka ili ako se radi o bobičastom voću jedna šaka.

– Jedan dan po izboru u okviru 7 dana dijete možete u juhu dodati pileći batak i pojesti ga.

– Jedan dan u tjednu možete pojesti kuhanu ribu ( škarpinu, oslića ili brancina)  ili riblju konzervu – sardine u povrću. Konzerve ribe u ulju nisu dozvoljene.

Kupus dijeta iskustvo

Kupus dijetu sam često znala provoditi kao svojevrsnu kompenzaciju za prejedanje nakon nekih blagdana, rođendana ili nekih dana kad bih kuhala i jela previše.

Moje iskustvo je takvo da kupusnu dijetu nikad nisam uspjela provesti svih 7 dana, jer praktički nikad nisam živjela sama, da bi samo nju kuhala i uvijek bi baš u tih 7 dana netko skuhao nešto drugo što obožavam. Ali ovoj dijeti bi se svejedno često vraćala jer bi možda izgubila i u prva tri dana dijete 3 kg, što je za moj slučaj bilo sasvim dovoljno da se vratim u rutinu iako sam težila idealnoj težini za koju bi možda trebala provesti od početka do kraja kupus dijetu dva puta.

Pokušala sam kupus dijetu provesti bar 20 puta. Svaki put bih odustala na trećem ili četvrtom danu, ali nikad se nisam žalila, jer bih bila zadovoljna i postignutim rezultatima u tih nekoliko dana. Stoga ova dijeta ima moju preporuku posebno ako ste jači karakter te da ćete uspjeti izdržati svih 7 dana. Kod ove dijete nikad nisam osjetila malaksalost ili bilo kakve druge negativne posljedice osim želje za drugom hranom koja bi mi bila servirana. Ukoliko imate priliku sami sebi kuhati tjedan dana i da vas nitko sa strane ne mami drugom hranom tada je ovo prema mome mišljenju najbolja brza dijeta na koju se možete odlučiti.