Krumpir kalorije – svježi, kuhani, prženi, pomfrit

.

Krumpir kalorije – svježi, kuhani, prženi, pomfrit – koliko kalorija ima krumpir?

Krumpir je uobičajena namirnica koja se često u različitim varijantama može pronaći na mnogim tanjurima.

Krumpir kalorije

Svježi krumpir ima na 100 grama 85 kalorija. No, koliko će ostala hrana s krumpirom imati kalorija ovisit će o načinu pripreme odnosno o korištenim sastojcima i dodatcima.

Krumpir ima 85 kalorija na 100 grama.

Kuhani krumpir kalorije

Kuhani krumpir s korom krumpir izvor vitamina i minerala, poput kalija, vitamina C te vitamina B6. Krumpir se uglavnom sastoji od ugljikohidrata, te manje količine proteina i vlakana. 100 grama kuhanog s korom krumpira ima 85 kalorija.

Kuhani krumpir ima 85 kalorija na 100 grama

Mladi kuhani krumpir sadrži 70 kalorija na 100 grama

Oko 77% kuhanog krumpira je voda, proteina na 100 grama ima 2 grama, ugljikohidrata 20 grama, šećera 1 gram, vlakana 1,8 grama.

Krumpir može pomoći u snižavanju krvnog tlaka te tako utjecati na zdravlje srca. Također krumpir je dobar za imunološki sustav.

Krumpir sadrži sastojke (minerale i biljne spojeve) koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Krumpir sadrži značajne količine kalija, a nekoliko istraživanja je pokazalo da prehrana bogata kalijem utječe na smanjivanje krvnog tlaka.

Pečeni krumpir kalorije

Pečeni krumpir ima nešto više kalorija nego kuhani krumpir budući da se za pečenje krumpira dodaju masnoće koje povećavaju kaloričnost. Ovisno o tome koliko ste dodali masnoća, više će pečeni krumpir imati kalorija. Kada se krumpir peče s malo masnoće on ima oko 95 kalorija na 100 grama.

Pečeni krumpir sadrži 95 kalorija (s malo masnoća pečen) na 100 grama.

Pire krumpir kalorije

Pire krumpir se radi od kuhanog krumpira, a kaloričnost mu povećava dodavanje margarina odnosno maslaca i mlijeka prilikom izrade pire krumpira. Veća količina maslaca ili margarina koju dodate u pire krumpir povećat će rezultirati i većim brojem kalorija u pire krumpiru. U prosjeku pire krumpir sadrži na 100 grama 100 kalorija.

Pire krumpir sadrži oko 100 kalorija na 100 grama.

Kalorije pomfrit

Jedan od poznatijih priloga rađenih s krumpirom je pomfrit. Budući da se prži u ulju često se govori o pomfritu kao o nezdravoj hrani, no osim toga pomfrit je kalorična hrana. Upravo i to je jedan od razloga koji se navode kao razlog zašto je pomfrit nezdrav. Kod pomfrita na kaloričnost djeluje veća količina ulja koja je prisutna u gotovom pomfritu. U prosjeku pomfrit ima oko 400 kalorija na 100 grama pomfrita.

Pomfrit ima 400 kalorija na 100 grama.

Jedan od najpoznatijih pomfrita je onaj iz McDonalds-a

  • mali pomfrit iz McDonalds-a ima 251 kaloriju
  • srednji pomfrit iz McDonalds-a ima 376 kalorija
  • veliki pomfrit iz McDonalds-a ima 470 kalorija

Kalorije krumpir

Tablica kalorija u krumpiru na 100 grama:

  • kuhani krumpir s korom ima 85 kalorija
  • mladi kuhani krumpir ima 70 kalorija
  • pečeni krumpir ima 95 kalorija (s malo masnoća pečen)
  • pire krumpir ima oko 100 kalorija
  • slatki krumpir pečen ima 115 kalorija
  • pomfrit ima 400 kalorija

Da li krumpir deblja?

Krumpir se često spominje kao namirnica koja deblja prvenstveno zbog utjecaja na debljanje ukoliko se konzumira pomfrit ili čips. U tom slučaju su to jela s visokim udjelom masnoće i značajno se razlikuju od jela spremljenih od kuhanog krumpira. Često se spominje kako „brza hrana” deblja, a u tu kategoriju se ubrajaju i pomfrit i čips.

No situacija se prilično mijenja ukoliko govorimo o kuhanom krumpiru.

Istraživanje koje je uspoređivalo 40 namirnica pokazalo je da kuhani krumpir daje najveću sitost, odnosno sedam puta veću od npr. croissanta.*

Općenito hrana koja je zasitna i pruža duže osjećaj može pomoći u gubitku tjelesne mase, te se često zbog toga što je zasitan krumpir svrstava u namirnice koje pomažu u mršavljenju.

Drugo istraživanje je na 11 osoba pratilo konzumaciju kuhanog krumpira kao prilog svinjetini.* Cilj istraživanja je bio pratiti unos složenih ugljikohidrata poput krumpira, tjestenine i riže, koji se često koriste kao prilog mesnim jelima te usporediti utjecaj na sitost različitih namirnica. Sudionici istraživanja konzumirali su krumpir, rižu ili tjesteninu uz 150 grama svinjetine. Svi obroci su imali usporedive količine odnosno skoro iste veličine obroka, no pri tome je unos kalorija u obroku s krumpirom bio manji. Iako se tijekom tog obroka razlikovao kalorijski unos kod ispitanika, sudionici nisu ranije bili gladni od ostalih sudionika, te prilikom sljedećeg obroka nije primijećena razlika u konzumaciji, odnosno osobe koje su za prvi obrok konzumirale krumpir, nisu pojele više od osoba koje su konzumirale rižu ili tjesteninu. To je značilo da su osobe koje su jele krumpir kao prilog unijele manje kalorija prilikom jednog obroka, no nisu imale potrebu kod sljedećeg obroka jesti više i nadoknaditi manji unos kalorija. To je vodilo da zaključka da manji unos tijekom obroka s krumpirom postaje značajan kod osoba koje žele smanjiti tjelesnu težinu.

Bez obzira što je unos kalorija bio manji osobe nakon tog obroka nisu pokazivale nedostatak energije, nego je sitost trajala isto kao kod konzumacije drugih namirnica.

Ova istraživanja podupiru tezu da krumpir ne deblja, nego čak može doprinijeti mršavljenju budući da imaju manje kalorija od sličnih namirnica te su i zasitniji. Ova istraživanja su pratila unos i kaloričnost kuhanog krumpira.

Krumpir je kao namirnica praktičan budući da se može dugo vremena, tjednima pa čak i mjesecima čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Pri tome bi bolje bilo krumpir čuvati u papirnatoj vrećici nego u plastičnim kutijama ili plastičnim vrećicama.

Vezano: