19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

ŠTEDNJA – 10 jednostavnih načina kako uštedjeti [ KARIJERA ]

Najjednostavnije je da izračunate nužne mjesečne troškove poput stana, kredita, hrane, režija, odvojite dio za odjeću ili obuću, dio za godišnji, registraciju i slične veće izdatke koji se pojavljuju jednom godišnje. Od onoga što vam je ostalo dio odvojite za štednju.

ŠTEDNJA – 10 jednostavnih načina kako uštedjeti

S malim promjenama koje budete provodili uštede neće biti male, iako su mjesečni iznosi koje odvajate niski. Uz to sjetite se da vam je to potrebno jer se uvijek mogu pojaviti nepredviđeni izdaci kada vam je ušteđevina neophodna. Najjednostavnije je da izračunate nužne mjesečne troškove poput stana, kredita, hrane, režija, odvojite dio za odjeću ili obuću, dio za godišnji, registraciju i slične veće izdatke koji se pojavljuju jednom godišnje. Od onoga što vam je ostalo dio odvojite za štednju. Na taj ćete način izbjeći da od ušteđevine plaćate veće izdatke (poput auto osiguranja) jer ćete u protivnom na kraju godine opet biti na 0.

Nemojte kupovati emocijama nego razumom. Većina propagandnih poruka nagovara vas na kupovinu u trenutku, ali ako samo prespavate prije bilo kakve kupovine, iznenadit ćete se koliko toga vam zapravo sutradan ne treba.

Kupujte na rasprodajama i sniženjima, ali i tad kupujte samo ono što vam treba. Jeftina stvar koja vam ne treba zapravo je jako skupa jer je to bačen novac.

Vodite evidenciju o potrošnji. Što prije počnete lakše ćete sve dovesti u red. Uglavnom osobe koje točnije znaju na što i koliko troše, više štede.

Iako vam se često čini da možete uštedjeti samo na malim stvarima, na duži rok to će se pretvoriti u značajan iznos.

Uzmite u obzir da za sve kreditne kartice plaćate i naknadu i kamate. Isto je s dozvoljenim minusom. Dakle, ukoliko samo ne idete u minus ušteda će biti za iznos koji ste poklanjali banci.

Ako ste od onih koji ne mogu promijeniti navike, koji tek kad potroše razmišljaju, najbolji način je da ukinete kupovinu na kreditne kartice, a odmah nakon isplate plaće dio koji mislite odvojiti za štednju prebacite na štedni račun, po mogućnosti oročeni kako bi znali da vam taj iznos nije na raspolaganju. Ili uložite u investicijske fondove, stambenu štednju, mirovinsko ili životno osiguranje. Nakon što jednom otvorite račun, dalje će sve ići samo od sebe.

Nikad nije kasno za početak štednje i ni jedan iznos nije malen. Samo budite uporni i nemojte u trenutku slabosti potrošiti sve ušteđeno (misleći kako je to ionako beznačajan iznos).

5 načina na koje se možete motivirati za štednju

Većina nas bi htjela imati neku ušteđevinu. Radilo se o fondu za slučaj nužde, odmoru iz snova, za slučaj otkaza ili jednostavno radi kreiranja psihološke sigurnosti. Međutim, kako štedjeti kada svaka potrošena kuna rezultira većim zadovoljstvom nego ušteđena?

-1- Štedite pomalo i često

Nemojte misliti kako ne vrijedi štedjeti osim ako imate najmanje 500 kuna za staviti na stranu. To bi značilo kao da kažete sebi kako ne vrijedi vježbati, osim ako nemate cijeli dan na raspolaganju.

Razmislite o štednji 5-6 kuna svaki dan. Nečega se odrecite i tu svotu ostavite po strani. Bilo da se radi o cigaretama, novinama (koje ćete pročitati u kafiću) i sl. To je malena svota koju jedva da ćete i primijetiti, ali kroz nekoliko godina ćete uštedjeti nekoliko tisuća kuna.

-2- Čitajte financijske novine

Možda niste pretjerano zainteresirani za tu tematiku, ali čitanjem financijskih novina, časopisa i ostale literature sebe ćete informirati i obrazovati u tom smjeru.

-3- Vodite dnevnik štednje

Ne samo da trebate voditi dnevnik štednje nego bilježite sve svoje prihode i rashode. Zapišite sve što zaradite i sve što potrošite. Na taj način ćete najbolje uočiti gdje rasipate novce.

-4- Štedite za specifičan cilj

Vrlo jasan cilj može vam olakšati štednju. Ako znate da vam treba 4.000 kuna za novi kompjuter ili ako želite imati 20.000 kuna u fondu za slučaj nužde lakše ćete procijeniti koliko trebate štedjeti. Ako se usredotočite na krajnji cilj to će vas motivirati.

-5- Automatizirajte svoju ušteđevinu

Jedan od načina da se prisilite na štednju je da potpišete trajni nalog prema kojem će se svaki mjesec s vašeg tekućeg računa određena svota prebacivati na štedni.

Kada početi sa štednjom?

Bez obzira što vam se čini kao da nije vrijeme za štednju nemojte od nje odustajati. Za nju je uvijek pravo vrijeme, a što ranije počnete to ćete imati bolje predispozicije da uštedite dovoljno.

Za štednju nikada niste premladi – iako mislite da ste tek počeli raditi, da vam je plaća mala, da morate prvo kupiti neke sitnice, pokušajte među obavezne sitnice ugurati i štednju. To ne mora biti značajan iznos, ali na dugi rok i od sitne štednje imat ćete velike koristi.

Živite ispod svojih mogućnosti – ako ste studirali vjerojatno ste već naviknuli na skroman život i sada jedva čekate početi trošiti novce koje sami zarađujete. Ako ste se zaposlili nakon srednje škole, vjerojatno ste sretni što ne tražite novac od roditelja i trošite svoj, te ne vidite razloga za štednju. No, skromniji život od onoga što vam trenutno financijsko stanje omogućava često je garancija da ćete duže moći živjeti zadovoljavajuće. Što u slučaju da ostanete bez posla? Od ušteđenog novca možete dati polog za stan, auto… Nemojte odmah nakon što se zaposlite trošiti više na telefonske račune, kozmetiku, restorane…

Napravite fond za izvanredne troškove – Teško je štedjeti kada imate jedva za osnovne potrebe, ali uzmite u obzir da se uvijek mogu pojaviti iznenadni i nepredviđeni troškovi. Ako imate bar mali krizni fond lakše ćete premostiti probleme. Nemojte računati na to na se oni neće pojaviti, jer iznenadni troškovi se uvijek pojave. Ovaj dio štednje mora biti odvojen od dugoročne štednje jer on će se trošiti periodično. Ako skupite dovoljno a nisu se pojavili dodatni troškovi dio možete potrošiti za ljetovanje, skijanje ili nešto slično.

Oprezno s kreditnim karticama – Ne morate imati 5 kreditnih kartica, ponekad je i jedna previše. Iako će se činiti privlačno kupiti nešto na sniženju karticom, vjerojatno ćete poslije kada dođu rate na naplatu shvatiti da vam to nije bilo potrebno. Kreditne kartice često imaju dodatne troškove, godišnje članarine, kamate…

Samo zato što se kvalificirani za kredit ne znači da ga trebate i dići – jedno je vrijeme bio trend da osoba dok postane kreditno sposobna kupi auto na kredit, stan na kredit… To su dugoročne investicije! Razmislite da li možete kreditnu ratu otplaćivati narednih 5-30 godina. Da li će vam ostati dovoljno za život? Što ako budete par mjeseci bez posla? Imate li krizni fond kojim ćete pokriti izvanredne troškove koji će se pojaviti ili će vam svaki neplanirani trošak ugrožavati egzistenciju? Ne morate dok postanete kreditno sposobni dizati kredit! Trošak kredita je veliki, a što je razdoblje duže to su troškovi veći. Pokušajte prvo imati štednju, a potom razmišljati o kreditu.

10 jednostavnih načina kako uštedjeti

Iako se čini da nemate dovoljno novca za štednju ili da zarađujete više da biste lakše štedjeli, navodimo nekoliko načina na koje možete početi štedjeti već danas. Možda vam se čini da ne možete, ali određenu ušteđevinu morate imati. Što ako ostanete bez posla ili se pojave neplanirani troškovi.

1 – Kreditne kartice

Smanjite minus po kreditnim karticama. Možda niste ni svjesni koliko plaćate godišnje članarine i kamate po minusima na kreditnim karticama. Posebno ako ih imate nekoliko. Ukoliko se ne možete odreći kreditnih kartica, pokušajte smanjiti njihov broj. Najbolje bi bilo da koristite samo jednu i to onu koja ima najniže troškove. Također, ako možete zatvorite sve kartice i otvorite jednu novu, kartične kuće često daju popuste za prvu godinu korištenja pa to iskoristite.

2 – Osiguranje

Ako imate auto osiguranje, kasko, životno ili osiguranje stana/kuće, sve osigurajte kod jednog osiguravatelja te ćete na taj načini dobiti popust na paket.

3 – Koristite akcije

Nemojte kupovati ono što vam ne treba, ali kupite na sniženju ono što vam treba. Čak i u supermarketima danas su neprestano neke akcije. Nemojte plaćati punu cijenu kada ne morate. pratite trgovine u kojima žeite nešto kupiti. Kod mnogo njih su redovne cijene unaprijed povišene za 30 posto kako bi ih mogli spustiti na “akciji”. Pričekajte akciju, jer ćete inače sve previše platiti.

4 – Godišnji odmor

Bez obzira da li se radilo o ljetovanju ili zimovanju pogledajte da li se tu može nešto uštedjeti? Možda rezervirati ranije, uzeti polupansion, apartman, možda ići u vrijeme kada su ponude niže. To jeste vrijeme za odmor, ali i na njemu možete uštedjeti. Odmore nemojte plaćati na rate ili karticama jer ćete dodatno uz sve platiti i kamate. Za odmore unaprjed mjesečno štedite.

5 – Gorivo

Stalnim rastom cijena goriva, ali i sve većim gužvama na cesti gorivo je postalo mnogima velika mjesečna stavka u budžetu. Lijepo vrijeme iskoristite za šetnju, rolanje ili vožnju biciklom, ali ne samo u rekreativne svrhe, nego umjesto vožnje autom i kao način štednje goriva. Ako ne morate paliti auto, nemojte.Općenito auto je postao veliki gutač novaca u mjesečnom budžetu. Morate platiti uz gorivo, osiguranje, registraciju, servis, tehnički pregled, zamjenu guma i neplanirane popravke… Ako možete i živite u zoni javnog prijevoza odrecite se automobila.

6 – Kvaliteta

Ponekad ne treba štedjeti na kvaliteti, ali da li vam zaista treba mobitel sa svim dodacima, da li vam treba najbolji fotoaparat ili je dovoljno dobar i samo dobar. Da li posuđe mora biti od poznate marke ili može poslužiti i obično?! Ako malo snizite kriterije vjerojatno nećete ni malo spustiti kvalitetu života.

7 – Otvorite kasicu

Iako vam se čini da na taj način ne možete uštedjeti puno iznenadit ćete se koliko možete. Svako malo ispraznite sitniš iz novčanika i prebacite u kasicu. Isto tako, kada nešto ne kupite ili kupite jeftinije od predviđenog razliku ubacite u kasicu.

8 – Režije

Možda se ne čini puno, ali s malo više pažnje možete smanjiti režije. Gasite svjetla, isključite preko noći nepotrebne aparate, zatvarajte vodu, zamijenite obične žarulje s led žaruljama, koristite noćnu jeftinu struju za pranje i sušenje robe na visokim temperaturama.

9 – Napravite plan

Napravite mjesečni/godišnji proračun i držite ga se. Nemojte ga prekoračivati. Ako ste na nešto potrošili više, na nečemu morate uštedjeti.

10 – Radite bilješke

Mnogi ljudi ne znaju na što koliko troše, te se iznenade koliko malo ili puno potroše za određene mjesečne potrebe. Vodite bilješke jedan mjesec, a potom vidite da li se može nešto promijeniti i napravite plan za slijedeći mjesec.

Vezano: