20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Pomaganjem drugima do sretnijeg i duljeg života

Poznato je kako volontiranje ima pozitivan učinak na ljudsku psihu...

Pomaganjem drugima do sretnijeg i duljeg života

Poznato je kako volontiranje ima pozitivan učinak na ljudsku psihu, ali manje je poznato kako pomaganje drugima poboljšava zdravlje i produžuje očekivani životni vijek.

Jedno veliko američko istraživanje koje se provodilo više od 50 godina, a u kojem je sudjelovalo preko 10.000 osoba otkrilo je kako osobe koje su volontirale (nevažno iz altruističnih ili sebičnih razloga) žive duže i zdravije su od osoba koje to ne čine.

Ali i s činjenjem dobra trebate biti oprezni, preciznije potruditi se da se time ne hvalite i ne razmećete se svojim dobročinstvima. Drugo neovisno, također američko  istraživanje je otkrilo kako su ljudi skloniji osuđivati osobe kada pogriješe, ako u javnosti kreiraju image dobročinitelja. Rezultati istraživanja otkrili su da  veću količinu osude od drugih ljudi, kada u nečemu pogriješe, dobivaju osobe koje su smatrali moralnima i dobrima, od osoba koje nemaju takav image.

Vezano: Sreća / Izvori sreće