Kako mjeriti kod kuće broj otkucaja srca

Kako mjeriti broj otkucaja srca

Kako mjeriti broj otkucaja srca

Već znate kako se broj otkucaja srca u minuti usporava i ubrzava ovisno o potrebama organizma za kisikom. Tako će u slučaju povećanih aktivnosti ubrzanije kucati kako bi opskrbilo tijelo s dovoljno kisika, a kada smo usporeni i uspavani broj otkucaja srca se smanjuje. Osim što se mijenja kod svake osobe pojedinačno tijekom dana, broj otkucaja srca i individualan je za svaku osobu. Tako ne možemo govoriti što je normalan broj otkucaja srca kao određeni broj, nego se govori o rasponu ili prosjeku.

Neobično visok broj otkucaja srca dok se odmarate ili jako nizak broj otkucaja srca mogu upozoravati na određene tegobe i rizike srčanog udara.

Izmjeriti broj otkucaja srca je jako jednostavno, a ta vam informacija može u mnogočemu koristiti. Zbog toga nije loše s vremena na vrijeme izmjeriti broj otkucaja srca kako biste stekli percepciju o tome što je normalna broj otkucaja srca za vas, te da biste znali eventualno kada trebate reagirati i potražiti medicinsku pomoć. Morate prvo znati što je normalan broj otkucaja srca za vas da biste mogli identificirati neobične promjene i na njih reagirati.

Normalan broj otkucaja srca

Normalan broj otkucaja srca ili broj otkucaja srca kada tijelo miruje je za većinu odraslih muškaraca i žena između 60 i 100. Istraživanja iz 2010. govore kako što ste bliže nižoj brojci od 60 imate manje rizike srčanog udara. Istraživanje u kojem je sudjelovalo preko 100.000 žena otkrilo je kako žene koje imaju broj otkucaja srca veći od 76 u minuti imaju veće rizike za oko 26 posto od žena kojima je u stanju mirovanja broj otkucaja srca oko 60.

Ako konstantno imate u mirovanju veći broj otkucaja srca od 80 razgovarajte sa svojim liječnikom možete li učiniti nešto po tom pitanju.

Maksimalni broj otkucaja srca

Maksimalni broj otkucaja srca je broj koji govori koliko puta vaše srce otkuca u minuti kad je u fazi maksimalnog napora i kada tijelu treba najviše kisika. Maksimalan broj otkucaja srca kreće se od 180 kod 40-godišnjaka do 150 u 70-godišnjaka.

Kako izmjeriti broj otkucaja srca

Iako vlastiti puls možete mjeriti na nadlaktici, vratu i još nekoliko drugih mjesta na tijelu, zapešće je vjerojatno najčešće i najpouzdanije mjesto gdje mjerimo puls.

Stavite palac i srednji prst na zapešće i pomičite lagano dok ne osjetiti puls. Nemojte pritiskati previše jako jer možete zaustaviti puls. Točan broj ćete vjerojatno dobiti ako mjerite 15 sekundi, a zatim broj pomnožite s 4. Još precizniji broj otkucaja srca u minuti ćete dobiti ako mjerite pola minute, a zatim pomnožite s dva.

Da biste svoj broj otkucaja srca izmjerili u mirovanju najbolji trenutak za to je ujutro nakon buđenja, čak prije nego izađete iz kreveta. Najbolji trenutak za mjerenja maksimalnog broja otkucaja srca u minuti je netom poslije ili za vrijeme najjačeg tempa vježbanja.

Na većini modernih sprava za vježbate imate brojač otkucaja srca, kao i na gotovo svim pametnim satovima ili narukvicama. Ukoliko je broj otkucaja srca aktualna teme i iz nekog razloga ga morate ili želite pratiti možda je najbolja opcija kupiti pametnu narukvicu ili sat s opcijom mjerenja broja otkucaja srca.

Opširnije:

Normalan broj otkucaja srca [ ZDRAVLJE ]